Comisarul UE pentru transporturi a avut întrevederi cu președinta Republicii Moldova și cu șeful Parlamentului. Subiectele abordate

26 noiembrie 2021, 14:55 Economie 89
Adina Vălean și Maia Sandu.  Sursa: Președinte.md

Comisarul Uniunii Europene pentru transporturi, Adina Vălean, a avut întrevederi cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și cu șeful Parlamentului, Igor Grosu. În cadrul discuțiilor avute cu Maia Sandu au fost abordate subiecte ce se referă la proiectele de infrastructură de pe agenda UE-Moldova, consolidarea conectivității transportului la sistemul european și asistența de care țara noastră are nevoie pentru a răspunde la problemele imediate cu care se confruntă cetățenii.

Potrivit comunicatului emis de Președinție, șefa statului a menționat că Republica Moldova „își dorește un format de cooperare mai ambițios pentru transporturi la nivel bilateral, dar și regional, care să răspundă nevoilor țării și să completeze eforturile naționale. Interesul nostru e să extindem și să aprofundăm cooperarea cu UE în domeniu, inclusiv în ceea ce privește siguranța aeriană, securitatea maritimă și mobilitatea durabilă”.

Discuția a vizat și modul în care poate fi realizată conexiunea eficientă a Republicii Moldova la sistemul european, prin crearea unor coridoare strategice de transport. În context, Președinta Maia Sandu a subliniat, ca priorități, dezvoltarea și reabilitarea continuă, la standarde europene a rețelei de drumuri naționale, investițiile în infrastructura energetică și digitalizarea, este menționat în comunicatul emis de Președinție.

„La finalul întrevederii, Președintele Maia Sandu i-a mulțumit Comisarului Vălean pentru sprijinul acordat de UE în consolidarea rezilienței Republicii Moldova față de provocările curente, inclusiv în acțiunile de diversificare a surselor și rutelor de aprovizionare cu energie. De asemenea, șefa statului și-a exprimat determinarea ca autoritățile naționale să valorifice cât mai eficient asistența UE de care beneficiază”, potrivit comunicatului.

Totodată, în cadrul întrevederii cu președintele Parlamentului, Igor Grosu, s-a vorbit despre prioritățile Legislativului de la Chișinău și a exprimat recunoștință instituțiilor UE pentru ajutorul constant oferit în eforturile de avansare pe toate dimensiunile.

„Uniunea Europeană mereu a fost alături de cetățenii noștri, iar acum, mai mult ca niciodată am simțit acest suport având criza pandemică și cea energetică. În acest sens, aduc sincere mulțumiri pentru ajutorul financiar, dar și cel tehnic. Totodată, autoritățile de la Chișinău cooperează strâns cu UE în procesul avansării reformelor cheie precum – justiție, combaterea corupției, dezvoltarea economică”, a menționat speakerul.

Potrivit comunicatului emis de Legislativ, un alt subiect important discutat ține de dezvoltarea infrastructurii drumurilor. În context, Președintele Parlamentului a subliniat că investițiile în acest domeniu sunt extrem de importante și vor contribui la crearea unor condiții mai bune pentru cetățeni, mediul de afaceri și relațiile comerciale.

Oficialii au trecut în revistă și aspecte din domeniul transporturilor. În special s-au referit la urgentarea unei serii de proiecte în sectorul feroviar, maritim și aviatic.

Totodată, Adina Vălean a reconfirmat sprijinul UE pentru Republica Moldova, apreciind agenda promovată de autoritățile de la Chișinău și anume orientarea către valorile europene și avansarea procesului de modernizare a țării.

Prim-ministra Natalia Gavrilița a declarat joi, 25 noiembrie, în cadrul conferinței de presă susținută alături de comisara europeană pentru Transporturi, că Guvernul are ambiții majore pe domeniul transport și infrastructură.

De asemenea, șefa Executivului R. Moldova a exprimat dorința de obținere, pe termen mediu, a posibilității deschiderii treptate de către UE a pieței transportului rutier pe baza progresului înregistrat de Republica Moldova în transpunerea acquis-ului relevant al UE.

Comisarul Uniunii Europene pentru transporturi, Adina Vălean, întreprinde o vizită oficială la Chișinău, în perioada 25-26 noiembrie, pentru a discuta asistența acordată de Uniunea Europeană pentru dezvoltarea infrastructurii de transporturi în Republica Moldova.

Diana
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media