Deputații se întrunesc mâine în ședință: Vor examina, în procedură de urgență, modificarea Legii bugetului de stat pentru anul curent

24 noiembrie 2021, 16:45 Politică 127
Parlamentul Republicii Moldova.  Sursa: Replica Media

Parlamentul va examina, în procedură de urgență, modificarea Legii bugetului de stat pentru anul curent, în ședința plenară din 25 noiembrie. Biroul permanent al Legislativului a aprobat, în ședința de astăzi, proiectul ordinii de zi a ședințelor plenare din perioada 25 noiembrie – 3 decembrie curent.

Astfel, deputații vor examina, mâine, în procedură de urgență, modificarea Legii bugetului de stat pentru anul curent la cererea Prim-ministrului Natalia Gavrilița, în scopul neadmiterii sistării livrării gazelor naturale.

De asemenea, vor fi dezbătute proiectele legii bugetului de stat pentru anul 2022, legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul viitor și legii fondurilor asigurărilor obligatorii de asistență medicală pe anul 2022, precum și politica fiscală și vamală.

În lectura a doua vor fi examinate mai multe proiecte, inclusiv, cu privire la investigarea accidentelor și incidentelor în transporturi, cu privire la ajutorul social, privind compensarea cheltuielilor pentru consumul gazelor naturale și modificarea Codului navigației maritime.

Ședința plenară din 25 noiembrie 2021 va începe la ora 11.00.

Premierul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița a expediat astăzi o solicitare către Parlament să examineze „de urgență” proiectul legii de modificare a bugetului de stat, pentru a achita cele 1,4 miliarde de lei din bugetul de stat pentru datoriile acumulate la Gazprom.

Totodată, compania rusească „Gazprom” a anunțat astăzi că oferă Republicii Moldova un nou termen limită pentru plata datoriilor acumulate la gaz.

Totodată, Gazprom menționează nu va deconecta țara noastră de la gaz, scrie Ria Novosti.

Informația a fost confirmată și Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Anrei Spînu. Autoritățile moldovenești au promis Companiei rusești „Gazprom” că va efectua plata plata pe 26 noiembrie.


Purtătorul de cuvânt al „Gazprom”, Serghei Kupriyanov, a declarat, luni, 22 noiembrie, că „în conformitate cu contractul, a notificat partea moldovenească că în 48 de ore livrările de gaze către Moldova vor fi oprite”, a spus Kupriyanov, transmite Ria Novosti.

În seara zilei de ieri, 22 noiembrie, directorul „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a anunțat că 1.300.000.000 lei este datoria Republicii Moldova către „Gazprom” privind livrarea gazelor naturale pentru luna octombrie și 50% avans din luna noiembrie, iar din sumă totală a restanței, doar 100 de milioane de lei au fost transferate către partea rusă. La scurt timp, și SA „Moldovagaz” a venit cu un comunicat de presă în care a confirmat cele spuse de directorul companiei.

În reacție ministrul Andrei Spînu a declarat, marți, 23 noiembrie, că ministerul pe care-l conduce a recepționat astăzi, 23 noiembrie, demersul „Moldovagaz” cu privire la situația creată în ceea ce privește plata datoriilor pentru luna octombrie și noiembrie către „Gazprom”, iar Guvernul este în căutare de soluții pentru a garanta livrarea de gaze naturale către Republica Moldova.

Ulterior, în cadrul unei conferințe de presă, Spînu a precizat că banii rămași de la Energocom - 1,4 miliarde lei din cele 1,7 miliarde lei, sumă acordată de Guvern societății pe acțiuni cu scopul de a cumpăra gaze din surse alternative, va trece în contul Moldovagaz pentru a achita datoria la Gazprom .

Diana
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media