OMS avertizează: „Probabilitatea ca Omicron să se răspândească la nivel mondial este ridicată”

29 noiembrie 2021, 15:12 Sănătate 72
Omicron.  Sursa: The Guardian

Noua variantă Omicron a coronavirusului prezintă „un risc foarte ridicat” la nivel mondial, a avertizat, luni, 29 noiembrie, Organizaţia Mondială a Sănătăţii. OMS a subliniat însă că persistă numeroase incertitudini în ce priveşte periculozitatea şi transmisibilitatea variantei.

„Până în prezent, nu a fost raportat niciun deces asociat variantei Omicron”, arată OMS într-un document tehnic publicat, luni, care emite recomandări autorităţilor pentru a încerca să împiedice răspândirea noii variante virale.

„Având în vedere mutaţiile care ar putea să confere un potenţial de ocolire a răspunsului imunitar şi, posibil, să ofere un avantaj în termeni de transmisibilitate, probabilitatea ca Omicron să se răspândească la nivel mondial este ridicată”, afirmă OMS, potrivit AFP, preluată de Agerpres și Digi24.ro.

„În funcţie de aceste caracteristici, ar putea să existe vârfuri viitoare de COVID-19, cu potenţiale consecinţe severe în funcţie de diferiţi factori şi, în special, de locurile unde aceste vârfuri s-ar produce”, adaugă OMS.

Organizaţia subliniază totuşi că există în continuare numeroase necunoscute în privinţa Omicron: contagiozitatea sa, dacă ea este inerentă mutaţiilor constatate sau dacă provine din faptul că varianta poate ocoli mai bine răspunsul imunitar; nivelul de protecţie conferit de vaccinurile împotriva COVID-19 în ce priveşte contagiozitatea şi severitatea bolii; dacă varianta provoacă simptome mai grave.

Varianta Omicron a coronavirusului prezintă mult mai multe mutaţii decât varianta Delta, arată o primă „imagine” asupra acestei noi tulpini care a fost identificată în Africa de Sud şi care este deja prezentă în Europa şi în alte părţi ale lumii.

Amintim că, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene recomandă cetățenilor Republicii Moldova să evite călătoriile în opt state din sudul Africii, dar și în alte state care confirmă cazuri de infectare cu noua tulpină SARS-CoV-2 Omicron.

Totodată, CNESP a decis plasarea în carantină a cetățenilor Republicii Moldova care sosesc din opt state din sudul Africii și interzice accesul pe teritoriul țării a cetățenilor străini și apatrizilor care au călătorit în aceste țări. Este vorba despre Africa de Sud, Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Mozambic, Namibia, Eswatini și Malawi.

În prezent, tot mai multe țări europene raportează primele cazuri suspecte sau chiar confirmate cu noua variantă sud-africană a coronavirusului, Omicron. Cele mai multe cazuri au fost confirmate în Țările de Jos, unde din 61 de pasageri care au sosit vineri din Africa de Sud pe aeroportul din Amsterdam și care au fost depistați pozitivi la COVID-19, 13 sunt infectați cu varianta Omicron.

Noua tulpină, care a fost identificată la începutul săptămânii trecute, prezintă „un număr extrem de mare” de mutații, iar proteina spike arată diferit de versiunea luată în considerare atunci când au fost concepute vaccinurile. Cele mai recente date, prezentate de oamenii de știință sud-africani, au arătat că varianta pare să fie, totodată, și mai transmisibilă.

Primul caz de îmbolnăvire în Europa cu nouă variantă „mutant” de coronavirus, B.1.1.529, a fost confirmat acum câteva zile, la o femeie tânără, nevaccinată, care a dezvoltat simptome la 11 zile după o călătorie în Egipt prin Turcia.

Israelul a anunţat sâmbătă că va interzice intrarea tuturor străinilor în ţară şi va reintroduce tehnologia de urmărire telefonică împotriva terorismului pentru a limita răspândirea noii variante de coronavirus, potenţial mai contagioasă, detectată pentru prima dată în Africa de Sud. Astfel, a devenit prima țară din lume care îşi închide graniţele pentru toţi străinii de teama noii variante de coronavirus Omicron.

Alina
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informatii de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media