VIDEO/ Andrei Spânu, după discuțiile cu reprezentanții Gazprom: „Am solicitat extinederea contractului la condițiile vechi”

11 octombrie 2021, 16:00 Economie 846
Andrei Spînu.  Sursa: Replica Media

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat că a cerut reprezentanților gigantului rus Gazprom să extindă contractul de livrare a gazului natural pentru Republica Moldova la condițiile de anul trecut, întrucât prețul actual pe care îl plătește țara noastră este „nejustificat și nerealist”. Declarația a fost făcută la o conferință de presă cu privire la vizita recentă a ministrului la Sankt Petersburg, Rusia, unde s-a întâlnit cu cu vicepreședinta de management a companiei Gazprom, Elena Burmistrova.

„La Sankt Petersburg m-am întâlnit cu Elena Burmistrova, vicepreședinta de management Gazprom și directoarea generală a Gazprom Export. Am discutat despre creșterea volumelor de gaze livrate Republicii Moldova în luna octombrie. Aici m-am referit și la modul în care va fi furnizată energia electrică pentru țara noastră, care în ultimele zile a fost subiect de îngrijorări privind reducerea consumului de energie electrică. M-am asigurat că acest lucru nu se va întâmpla și nu ne vom confrunta cu o situație de criză. De altfel, pentru moment nu există niciun temei de îngrijorare. Or, după cum vedeți, livrările de energie electrică sunt la nivelul ca să asigure această securitate.”, a spus Spînu.

Ministrul infrastructurii a spus că „din motive obiective” nu a discutat cu Aleksei Miller, directorul general al Gazprom, așa cum planifica.

Spînu a declarat că a convenit cu Elena Burmistrova să inițieze discuțiile privind implementarea Pachetului energetic 3, a datoriilor existente între Moldovagaz și Gazprom, și semnarea unui contract de livrare a gazelor pe termen lung.

Totodată, ministrul a subliniat că i-a comunicat Elenei Burmistrova că prețul la formula actuală, din luna octombrie, „nu este unul justificat și ar fi nerealist” pentru Republica Moldova, menționând că nu este în concordanță cu modul în care au fost semnate contractele anterior între Moldovagaz și Gazprom: „În acest context, am solicitat să extindem contractul la condițiile vechi, din anul trecut”.

Spânu spune că Ministerul are deja un plan, „pentru orice eventualitate”:

1. Un nou contract cu Gazprom - „Ne dorim în continuare semnarea unui contract de livrare a gazelor la un preț bun, care să asigure securitatea energetică. O echipă tehnică de la minister, Moldovagaz și Gazprom, va începe lucrul în această săptămână. Suntem implicați în discuții cu partenerii de dezvoltare pentru a identifica soluții alternative de livrare a gazelor. Pregătim combustibilul de rezervă, suntem gata să utilizăm combustibil alternativ și, la necesitate, să reducem consumul de gaze. Acestea sunt soluții de rezervă, firești în condițiile actuale”, a spus Spînu.

Acesta a menționat că în prezent, cantitățile de energie electrică livrată de centrala de la Cuciurgan acoperă în totalitate consumul țării și nu există niciun risc: „Noi suntem la curent, suntem informați zilnic. Nu ne poate scăpa o asemenea situație”.

2. Asigurarea suportului pentru oameni - „Lucrăm la elaborarea pachetelor sociale pentru persoanele și familiile social-vulnerabile, inclusiv pentru industriile care vor fi afectate cel mai mult. Noi nu susținem ca toți să primească ajutor sau compensații egale. Vom veni cu un suport diferențiat ăîn funcție de consum. Cei mai vulnerabili, au nevoie de suport mai mare”, a adăugat Spînu.

Amintim că Andrei Spînu a participat, împreună cu reprezentanții companiei Moldova Gaz, la Summit-ul Gazelor din Sankt Petersburg, unde urma să discute cu administrația Gazprom.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media