FOTO/ Valeriu Mițul, participant al Războiului de pe Nistru și fost primar de Corjova, petrecut pe ultimul drum: Am pierdut un mare patriot, iubitor de țară şi adevăr

5 octombrie 2021, 16:05 Societate 250
Valeriu Mițul.  Sursa: Lucia Diaconu/ RFE/RL

Valeriu Mițul, veteran al războiului de pe Nistru din 1992, activist civic pentru drepturile omului și care a timp de opt ani a fost primar al localității Corjova, raionul Dubăsari, de unde și este originar, a fot petrecut astăzi, 5 octombrie, pe ultimul drum. Prietenii, rudele, colegii, dar și oameni care l-au admirat, au venit să-și ia rămas bun și să-i aducă un ultim omagiu.

„Astazi, 5 octombrie, a fost condus pe ultimul drum fostul primar al Comunei Corjova, Valeriu Mitul veteran al războiului de pe Nistru și activist civic pentru drepturile omului. Prietenii, rudele, colegii, dar și oameni care l-au admirat, au venit să-și ia rămas bun și să-i aducă un ultim omagiu. Comuna Corjova este astăzi în doliu Am pierdut un mare patriot, iubitor de țară şi adevăr”, se arată în mesajul publicat de Primăria Comunei Corjova.
Valeriu Mițul este participant al Războiului de pe Nistru. El a condus satul Corjova din raionul Dubăsari timp de opt ani. În 2011 a avut un atac de cord, survenit după ce a avut un conflict cu așa zisele autorități transnistrene, iar pe parcursul anilor starea de sănătate a acestuia s-a agravat.

Recent, în luna mai curent, Valeriu Mițul a fost reținut împreună cu soția și sora acestuia timp de o oră la așa numitul post vamal din satul Lunga, raionul Dubăsari, teritoriu controlat de către administrația nerecunoscută de la Tiraspol. După o oră de la reținerea acestuia, doi reprezentanți ai pretinselor structuri de securitate din regiune și-au cerut scuze și i-au înapoiat actele de identitate.

După ce a fost anunțat decesul, Asociația Promo-LEX a solicitat președintei Republicii Moldova, Maia Sandu și Ministerului Apărării, examinarea posibilității decorării post-mortem a celui care a fost Valeriu Mițul.

La 26 august curent, Valeriu Mițul a fost decernat cu Diplomă de Onoare de către președintele Parlamentului, în semn de recunoștință și înaltă apreciere pentru contribuții remarcabile și merite deosebite, în diferite domenii de activitate.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media