LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 41: Cel puțin 1.480 de civili au fost uciși și 2.195 au fost răniți

5 aprilie 2022, 07:18 Ucraina 368
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Ucraina și întregul său popor sunt în ziua 41 de război ce a fost declanșat de Federația Rusă, la comanda președintelui Vladimir Putin, sub pretextul „operațiuni militare de denazificare”. Peste 100.000 de oameni rămân blocați în Mariupol, unde situația umanitară este o catastrofă, după ce o nouă tentativă a Comitetului Internațional pentru Crucea Roșie de a ajunge în orașul asediat a eșuat.

Numărul victimelor civile ar putea fi mult mai mare în Borodyanka și în alte orașe ucrainene eliberate decât Buca, a declarat luni președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy într-o adresare video, subliniind că anchetatorii vor face tot posibilul pentru a-i identifica pe autorii presupuselor atrocități.

Totodată, liderul de la Kiev a avut luni seara o intervenție în Parlamentul României în care a declarat că „Ucraina nu este singura țintă a Rusiei. Vor să atace Odesa și de acolo mai este un pas până în R. Moldova. Vor să ocupe Nikolaev, Odesa – care este la un pas de Republica Moldova. Trebuie să apărăm securitatea în întreaga regiune a Dunării. Apărând libertatea Ucrainei, apărăm întreaga Europei”.

UPDATE 22:03. Twitter are conținut limitat de la peste 300 de conturi oficiale ale guvernului rus, inclusiv cel al președintelui rus Vladimir Putin, scrie BBC.

Conturile nu vor mai fi recomandate în cronologie, notificări sau în altă parte a site-ului, a spus Twitter. Conturile au fost anterior criticate pentru răspândirea dezinformării în timpul războiului din Ucraina, dar, spre deosebire de tweet-urile de la instituțiile mass-media afiliate statului rus, ele nu au fost anterior supuse unei moderari specifice de către Twitter.

Twitter a fost sever limitat în Rusia de la invazia Ucrainei. Compania a spus că va lua măsuri împotriva oricărei țări care „restrânge accesul la internet deschis în timp ce acestea sunt implicate într-un conflict armat”.


UPDATE 21:55. Prim-ministrul Marii Britanii Boris Johnson a lansat pe rețelele de socializare un videoclip destinat publicului rus în care spune că trupele țării comit atrocități în Ucraina.

În videoclipul pe contul său Twitter, Johnson îi încurajează pe ruși să folosească o conexiune la internet VPN pentru a „accesa informații independente” și să distribuie „adevărul”.

Vorbind în rusă spre sfârșitul videoclipului, premierul britanic spune că Vladimir Putin este acuzat de crime de război, menționând că liderul de la Kiev acționează în numele poporului său.


UPDATE 21:45. SUA vor trimite în Ucraina cât mai repede posibil o variantă a dronei Switchblade, cu focoase antitanc, a anunțat secretarul american al apărării, Lloyd Austin, citat de Reuters.

„Switchblade 600 și 300 vor ajunge cât de repede posibil” în Ucraina, a spus Austin în timpul unei audieri a Comisiei pentru Serviciile Armate a Camerei Reprezentanților.

Varianta 600 are focoase antitanc și poate urmări o țintă timp de peste de 40 de minute, potrivit firmei producătoare.


UPDATE 21:05. Mitropolia Chișinăului și Întregii Moldave, subordonată canonic Patriarhiei Moscovei, a transmis un mesaj în contextul celei de-a 41-a zile de război în Ucraina. Într-un comunicat de presă, Mitropolia precizează că de la începutul invaziei câțiva clerici ai BOM, „care în mod absolut nejustificat au îndemnat credincioșii la ură interetnică și dezbinare”. Cazurile au fost documentate și vor fi sancționate conform canoanelor eclesiale la judecata bisericească, spune Mitropolia.


UPDATE 20:37. Cel puțin 1.480 de civili au fost uciși și circa 2.195 au fost răniți în Ucraina de la începutul invaziei ruse din 24 februarie, a declarat Rosemary DiCarlo, subsecretara generală a ONU pentru afaceri politice și de consolidare a păcii.

Înalta Comisară pentru Drepturile Omului, DiCarlo a spus că OHCHR consideră că cifrele reale ale victimelor civile sunt „considerabil mai mari”, transmite CNN. Ea a menționat că numărul civililor ucraineni aflați în conflict ar fi „mai mult decât dublu” de la ultima informare a Consiliului de Securitate pe 17 martie.


UPDATE 20:00. SUA vor anunța noi sancțiuni împotriva Rusiei, în coordonare cu țările G7 și Uniunea Europeană, potrivit unui membru din administrația președintelui american Joe Biden, care a spus că pachetul „va impune costuri semnificative Rusiei și o va trimite în continuare în izolare economică, financiară și tehnologică”.

Noul pachet de sancțiuni va interzice toate investițiile noi în Rusia, va crește sancțiunile pentru instituțiile financiare și întreprinderile de stat din Rusia și va sancționa oficialii guvernului rus și membrii familiei acestora.


UPDATE 19:26. Ministerul Afacerilor Externe al României informează că autoritățile române au decis declararea ca personae non gratae pe teritoriul României a 10 persoane care activează în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, având în vedere că activitățile și acțiunile acestora contravin prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961.

„Aceste elemente au fost comunicate părții ruse astăzi, 5 aprilie 2022, cu prilejul convocării la sediul MAE, din dispoziția ministrului Bogdan Aurescu, a ambasadorului Federației Ruse la București, domnul Valery Kuzmin, la nivel de secretar de stat pentru afaceri strategice.

Cu prilejul convocării, MAE a reiterat condamnarea fermă a crimelor comise la Bucea și în alte localități din Ucraina, pentru care răspunderea aparține Rusiei”, se arată în comunicatul emis de MAE român.



UPDATE 18:50. Cel puţin 1.480 de civili au fost ucişi şi cel puţin 2.195 au fost răniţi în Ucraina de la începutul invaziei ruse din 24 februarie, a declarat Rosemary DiCarlo, secretarul general adjunct al ONU pentru afaceri politice şi de consolidare a păcii.

Citând cifre actualizate de la Oficiul Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului, DiCarlo a spus că OHCHR consideră că cifrele reale ale victimelor civile sunt „considerabil mai mari”, transmite CNN.


UPDATE 18:45. Președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy și-a deschis discursul adresat Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite cu ororile din Bucha, declarând că militarii ruși „au ucis familii întregi, adulți și copii, și au încercat să ardă cadavrele”. Liderul de la Kiev cerut Consiliului să ofere garanții de securitate Ucrainei și investigații complete și transparente în privința crimelor de război comise de Rusia în statul ucrainean.

„Armata rusă a crescut și a ucis intenționat pe oricine care ne-a servit țara. Au împușcat și au ucis femei în afara caselor lor, când tocmai încercau să sune pe cineva. Au ucis familii întregi, adulți și copii, și au încercat să ardă cadavrele. Mă adresez dumneavoastră în numele oamenilor care onorează memoria celor decedați în fiecare zi și memoria civililor care au murit, au fost împușcați și uciși în ceafă după ce au fost torturați. Unii dintre ei au fost împușcați pe străzi.”

Zelenskiy și-a continuat discursul spunând că a rușii au ucis civili din Bucha „doar pentru plăcerea lor”.

„Nu există nicio crimă pe care rușii să nu o fi comis-o. (...) Ei le-au tăiat membrele, le-au tăiat gâtlejul, au violat femei și au ucis copiii în fața lor. Li s-a scos limba doar pentru că agresorul nu a auzit ce voiau să audă", a adăugat Zelensky. Liderul de la Kiev a spus că aceste acțiuni nu sunt diferite de „alți teroriști”.


UPDATE 18:00. 7,1 milioane de ucraineni au plecat din Ucraina, potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM).

„Oamenii continuă să-şi părăsească locuinţele din cauza războiului, iar nevoile umanitare pe teren continuă să crească”, a declarat directorul OIM, Antonio Vitorino.


UPDATE 17:30. Țările donatoare reunite la Berlin, printre care Germania, Franța și România, au convenit marți, 5 aprilie, un ajutor de 695 de milioane de euro (762 de milioane de dolari) pentru Republica Moldova, care găzduiește cel mai mare număr de refugiați ucraineni pe cap de locuitor. Anunțul a fost făcut de ministra de Externe a Germaniei, Annalena Baerbock, într-o conferință de presă, după lansarea platformei de sprijin pentru Republica Moldova cu scopul de intensifica suportul internațional și al Uniunii Europene pentru țara noastră.


UPDATE 17:00. Atrocitățile pe care Rusia le-a comis în timpul invaziei Ucrainei care au ieșit la iveală din Bucha nu sunt „act aleatoriu al unei unități necinstite”, ci o „campanie deliberată de a ucide, de a tortura, de a viola, de a comite atrocități”, a declarat secretarul de stat Antony Blinken reporterilor înainte de a se urca într-un avion spre Bruxelles, marți dimineață, transmite CNN.

Blinken călătorește la Bruxelles pentru a se întâlni cu alți miniștri de externe ai NATO și cu miniștrii de externe ai G7.

„Pe măsură ce trupele rusești se retrag din anumite părți ale Ucrainei, lumea vede moartea și distrugerea rămasă din urma lor și vedem, în special, groaza care a rămas în Bucha, ceva care îi atinge pe oameni”, a spus Blinken.


UPDATE 16.50. Peste 1700 de copii refugiați din Ucraina sunt încadrați în instituțiile de învățământ general din R. Moldova. Ultimele date raportate de Organele locale de specialitate în domeniul învățământului (OLSDÎ) arată că, la data de 5 aprilie 2022, au fost depuse 1774 de cereri pentru încadrare în procesul educațional, dintre care 547 de cereri de încadrare în instituțiile de educație timpurie și 1227 de cereri de încadrare la studii în învățământul primar, gimnazial și liceal. În baza cererilor depuse, au fost integrați în instituțiile de învățământ general 1706 copii, dintre care 1176 în școli, iar 530 în grădinițe.

613 copii frecventează ciclul primar, 518 elevi sunt încadrați la nivelul gimnazial și 45 la cel liceal, în cadrul a 221 de instituții de învățământ din țară. Instruirea se face în limbile română și rusă. Astfel, din numărul total de elevi încadrați în instituțiile de învățământ general, 122 studiază în limba română și 1054 urmează lecțiile în limba rusă. 530 de copii frecventează grădiniță în cadrul a 211 instituții de învățământ preșcolar.


UPDATE 16.20. Uniunea Europeană propune al 5-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei și Belarusului. Printre noile sancțiuni sunt interdicția importului de cărbune rusesc, excluderea din piețele financiare a unei mari bănci, dar și interzicerea navelor rusești în porturile UE.


UPDATE 16.09. Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM) anunță că numărul de persoane strămutate pe teritoriul Ucrainei a ajuns să fie de peste 7,1 milioane. În urmă cu două săptămâni, agenţia ONU cu sediul la Geneva estima la circa 6,5 milioane numărul de persoane care au fost nevoite să-şi părăsească locuinţele, dar care au rămas între frontierele acestei ţări invadate de trupele ruse.

„Oamenii continuă să-şi părăsească locuinţele din cauza războiului, iar nevoile umanitare pe teren continuă să crească”, a declarat directorul OIM, Antonio Vitorino, citat de dpa, potrivit Agerpres.


UPDATE 15.50. Rusia amenință platforma Wikipedia cu sancțiuni dacă nu șterge „informațiile false” despre „operațiunea militară specială a Moscovei" în Ucraina, relatează Reuters.

Autoritatea de reglementare a comunicațiilor de stat spune că site-ul, care poate fi editat de oricine, cu condiția ca informațiile să fie „originale”, ar trebui să șteargă „informațiile incorecte”. În caz contrar, Wikipedia este pasibilă de amendă de aproape 50.000 de dolari, conform legislației din Federația Rusă.


UPDATE 15.13. Aproximativ 18.500 de membri ai forțelor ruse au fost uciși în luptă de la începutul invaziei, spun oficialii ucraineni. Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a declarat într-o postare pe Facebook că alte pierderi ale Rusiei de la invazia din 24 februarie includ 676 de tancuri, 1.858 de vehicule blindate, 150 de avioane de război și 134 de elicoptere.


Ministerul rus al Apărării nu și-a făcut publice propriile cifre de la 25 martie, când a declarat că un total de 1.351 de militari ruși au fost uciși și 3.825 au fost răniți.


UPDATE 14.56. Germania a decis să expulzeze 40 de diplomați ruși aflați la post în Berlin, ca urmare a războiului declanşat de Vladimir Putin îmlpotriva Ucrainei, a anunțat luni ministrul german al afacerilor externe, Annalena Baerbock. O decizie similară a fost anunțată luni și de Franța, care a cerut și diplomaților ruși să părăsească teritoriul țării „din motive de securitate”. Astăzi alte două țări europene, Italia și Danemarca, au anunțat că expulzează 30 și, respectiv, 15 diplomați ai Federației Ruse.


UPDATE 14.20. Un protestatar de la Moscova a fost fotografiat întins cu fața în jos la pământ, cu mâinile legate, în semn de omagiu pentru modul în care au fost găsite cadavrele mai multor ucraineni în orașele din apropierea Kievului, în special Bucha, care fuseseră, până de curând, ocupate de forțele ruse.

Protestatarul este fotografiat în diferite locuri ale capitalei Rusiei, inclusiv pe un pod de lângă una dintre cele mai mari catedrale din oraș.





UPDATE 14.00. Primarul capitalei Ucrainei Kiev, Vitali Klitschko, le-a cerut politicienilor europeni să întrerupă toate legăturile comerciale cu Moscova, spunând că plățile către Rusia sunt acoperite de „sânge” și ajută la finanțarea armatei acesteia.

„Fiecare euro, fiecare cent pe care îl primești din sau trimiți în Rusia are sânge; sunt bani nenorociți și sângele acestor bani este cu sânge ucrainean. Sângele poporului ucrainean.”


UPDATE 13.30. Guvernul ucrainean a programat pentru marţi, 5 aprilie, deschiderea a şapte coridoare umanitare pentru evacuarea cetăţenilor din zonele cele mai afectate de bombardamentele ruse. Anunțul a fost făcut de vicepremiera Irina Vereșciuk.




UPDATE 13.00. Danemarca a expulzat 15 diplomați ruși, acuzați de spionaj. Decizia guvernului de la Copehaga este ultima dintr-o serie care a început săptămânile trecute. Și Italia a anunțat marți expulzarea a 30 de diplomați ruși.


Italia a expulzat 30 de diplomați ruși din motive de securitate, a declarat ministrul de externe Luigi Di Maio marți dimineață. El a adăugat că ambasadorul Federației Ruse în Italia, Serghei Razov a fost informat despre această decizie, scrie Digi24.

Di Maio a precizat că această măsură a fost necesară din motive legate de securitatea națională, în contextul actualei situații de criză, rezultată din agresiunea Rusiei în Ucraina.

Până acum, în jur de 150 de diplomați ruși au fost expulzați din 13 țări ale Uniunii Europene.


UPDATE 12.15. Zelenskiy a declarat marți, într-un interviu pentru presa ucraineană, că nu există altă cale de a pune capăt războiului decât negocierile cu Rusia. Totodată, o întâlnire cu Putin s-ar putea să nu aibă loc, scrie Reuters.

„Toți, inclusiv eu, percepem aceste negocieri ca pe o provocare”, a spus Zelenski într-un interviu cu jurnaliştii ucraineni difuzat de televiziunea naţională, potrivit Reuters.

„Este o provocare comună, pentru noi toți. Apoi, după ce te aduni, și trebuie să o faci, cred că nu avem altă opțiune”, spune președintele Ucrainei.

Zelenski a spus că evenimentele de la Bucha sunt de neiertat, dar Ucraina și Rusia ar trebui să ia opțiunea dificilă de a continua discuțiile și a subliniat că Moscova ar trebui să recunoască ce a făcut trupele sale.


UPDATE 12.10. Forțele ruse au lovit într-o cisternă cu acid azotic din Rubijne, informează Centrul pentru Comunicații Strategice și Securitate Informațională din Ucraina.

Acidul azotic este periculos dacă este inhalat, înghițit și în contact cu pielea și mucoasele.


UPDATE 12.00 Guvernul japonez va oferi o asistență umanitară suplimentară de 100 de milioane de dolari Ucrainei și țărilor vecine, a anunțat marți Ministerul Afacerilor Externe, potrivit CNN.

Fondurile vor fi folosite pentru a sprijini eforturile de asistență medicală și alimentară, a spus ministerul într-un comunicat, precum și pentru ajuta țările care au primit refugiați, precum Polonia, Moldova și România. Detalii AICI.


UPDATE 11.35. Cu privire la informația difuzată în spațiul public, ce ține de reluarea zborurilor de către Federația Rusă în 52 de țări, inclusiv Republica Moldova, din data de 9 aprilie, Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) precizează că autoritățile din țara noastră nu au fost informate despre intenția reluării zborurilor de către Federația Rusă.

De asemenea, reiterăm că spațiul aerian al Republicii Moldova a fost redeschis parțial spre Vest, făcând posibilă reluarea curselor regulate de pasageri pe/ de pe Aeroportul Internațional Chișinău. Spațiul aerian al Ucrainei și al Uniunii Europene, rămânând închis pentru companiile aeriene rusești. Detalii AICI.

UPDATE 11.15. De la începutul invaziei ruse pe teritoriul țării vecine au decedat 165 de copii, iar 266 au fost răniți în Ucraina anunță Biroul Procurorului General al Ucrainei.


În prezent, conform datelor stabilite oficial, cei mai afectați copii sunt în regiunea Kiev - 77, Donețk - 78, Harkov - 61, Cernihiv - 49, Nikolaiv - 35, Luhansk - 31, Zaporojie - 22, Herson - 29, Kiev - 16, Sumî - 16, Jitomir - 15.


UPDATE 10.45. Prim-ministra Natalia Gavrilița, a participat la masa rotundă organizată la Berlin de Fundația Konrad Adenauer (KAS). Principalul subiect abordat la întrevedere a fost agenda europeană a Republicii Moldova, unde Natalia Gavrilița a apreciat contribuția KAS la consolidarea democrației, dezvoltarea instituțiilor statului și a societății civile din Republica Moldova și a reiterat angajamentul ferm al țării noastre în procesul de integrare în Uniunea Europeană.


UPDATE 10.30. Vladimir Zelenskiy a desemnat membrii delegaţiei care urmează să discute despre garanţiile de securitate cu Rusia, potrivit unui Decret semnat de președintele ucrainean.

Potrivit decretului prezidenţial cu Nr.211/2022, postat pe site-ul preşedinţiei de la Kiev, șeful delegaţiei ucrainene la negocierile de pace, David Arahamia, urmează, de asemenea, să conducă discuţiile privind garanţiile de securitate.

Consilierul prezidenţial Mihailo Podoliak face, de asemenea, parte din noua delegaţie însărcinată cu rezolvarea problemelor de securitate.


UPDATE 10.10. Premierul Sloveniei a anunțat într-un mesaj că șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și șeful diplomației europene, Josep Borrell vor efectua o vizită la Kiev.

De asemenea, Janez Janša a mai menționat că urmează să fie reluate activitățile mai multor misiuni diplomatice.

„Diplomații lituanieni se vor alătura diplomaților sloveni la Kiev. Acolo se întoarce și misiunea UE. Săptămâna aceasta, la Kiev vor merge și președintele Comisiei Europene și Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate. Slovenia a arătat un exemplu”, a scris Janša pe Twitter.


UPDATE 10.05. Rusia intenţionează să „detaşeze zeci de mii de soldaţi” în estul Ucrainei, pe măsură ce îşi direcţionează atenţia către sudul şi estul ţării, a declarat luni consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui american, Jake Sullivan. Potrivit oficialului american, ocupanții ruși se vor concentra mai mult în aceste regiuni pentru a „deghiza” eșecurile militare anterioare.

„În acest moment, credem că Rusia îşi revizuieşte obiectivele de război” pentru a se concentra pe „est şi zone din sudul Ucrainei, mai degrabă decât să vizeze cea mai mare parte a teritoriului”, a declarat Sullivan reporterilor de la Casa Albă.


UPDATE 10.01.Zelenskiy a acuzat Rusia că a încercat să acopere dovezile crimelor de război comise de trupele sale în zonele ocupate. Președintele ucrainean se va adresa marți la o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, scrie Digi24. Zelesnkiy a acuzat regimul lui Vladimir Putin că a organizat o operațiune de „propaganda” pentru a pune la îndoială informațiile conform cărora civili ucraineni au fost uciși de forțele sale.

„Trebuie să fim, de asemenea, conștienți de faptul că, după uciderile în masă de civili, dezvăluite în regiunea Kiev, invadatorii pot avea o atitudine diferită față de crimele lor. Deja lansează o campanie falsă pentru a-și ascunde vinovăția cu privire la uciderile în masă ale civililor din Mariupol. Vor da zeci de interviuri, vor face înregistrări reeditate și vor ucide oameni special pentru a face să pară că au fost uciși de altcineva. Ei au folosit aceeași tactică atunci când ocupanții au doborât un Boeing malaezian deasupra Donbasului. Au dat vina pe Ucraina. Au venit chiar cu diverse teorii ale conspirației”, a adăugat el.


UPDATE 09.35. Președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a comparat luni, 4 aprilie, în plenul Parlamentului României, regimul lui Vladimir Putin din Rusia cu regimul comunist al dictatorului român Nicolae Ceaușescu, subliniind că liderul de la Kremlin este inadecvat și a pierdut orice legătură cu realitatea.

„În 1989 a murit Nicolae Ceaușescu, după mulți ani în care a fost foarte clar că această persoană era inadecvată, că soția lui și Securitatea trăgeau România în jos, către sărăcie și izolare. Izolare nu numai de întreaga lume și de tot ceea ce înseamnă progres. Acel regim se baza doar pe înfricoșare, represiune, putere și nimic nu avea sfânt. Poporul român s-a ridicat și s-a apărat, doborând un regim pentru că era inadecvat pentru că era singura cale. Ceaușescu, soția lui și anturajul său nu puteau fi convinși de nimic. La fel, nu poate fi convins de nimic în prezent în Rusia cei care propagă războiul. Cei care dau ordine criminale, cei care elaborează planuri împotriva poporului ucrainean și pentru distrugerea statului ucrainean. Acești oameni inadecvați au pierdut orice legătură cu realitatea și sunt dispuși să sacrifice milioane de vieți pentru a-și implementa ideile nebunești“, a spus Zelenskiy.


UPDATE 09.31. Vestul avertizează cu privire la înăsprirea sancțiunilor împotriva Rusiei. În ultimele ore, SUA și aliații occidentali au avertizat că vor pedepsi Rusia pentru acțiunile sale din orașul Bucha.

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni că președintele rus Vladimir Putin și susținătorii săi vor „simți consecințele” și că partenerii occidentali vor intensifica sancțiunile împotriva Moscovei.

Între timp, consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a declarat că SUA lucrează „intens cu aliații săi europeni la noi sancțiuni pentru a crește presiunea și a crește costurile asupra lui Putin și Rusiei”.

Franța și Germania au mai spus că vor expulza diplomații ruși din țările lor. Ca răspuns, Rusia a spus că va riposta și „închide ușa ambasadelor occidentale”, a declarat pentru Reuters, ex-președintele rus și adjunct al șefului consiliului de securitate, Dmitri Medvedev.


UPDATE 09:20. Cadavrele primăriţei din satul Motîjîn, al soţului şi fiului lor, precum şi a altor doi bărbaţi au fost descoperite în această localitate situată la vest de Kiev, scrie Agerpres.ro. Poliţiştii le-au arătat reporterilor patru cadavre pe jumătate înhumate într-o groapă săpată într-o pădure de pini din apropierea locuinţei primăriţei, precum şi cadavrul unui bărbat zăcând într-un puţ din grădină.

Potrivit poliţiei, cele cinci persoane aveau mâinile legate la spate. Primăriţa Olga Suhenko, în vârstă de 50 de ani, soţul ei şi fiul lor au fost răpiţi de forţele ruse pe 24 martie, potrivit aceleiaşi surse. Locuitorii satului au declarat pentru AFP că aceştia au refuzat să colaboreze cu forţele ruse. Pe 11 martie, primarul oraşului Melitopol din sudul Ucrainei a fost răpit de militari ruşi şi eliberat după câteva zile.

Atenție! Imaginile conțin scene șocante, de tortură, brutalitate și moarte.

sura foto: Marko Djurica/REUTERS


UPDATE 09:00. În ultimele ore, SUA și aliații occidentali au avertizat că vor pedepsi Rusia pentru acțiunile sale la Bucha. Cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni că președintele rus Vladimir Putin și susținătorii săi vor „simți consecințele” și că partenerii occidentali vor intensifica sancțiunile împotriva Moscovei.

Între timp, consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a declarat că SUA lucrează „intens cu aliații săi europeni la noi sancțiuni pentru a crește presiunea și a crește costurile asupra lui Putin și Rusiei”. Franța și Germania au mai spus că vor expulza diplomații ruși din țările lor.

Ca răspuns, Rusia a spus că va riposta și „închide ușa ambasadelor occidentale”, a declarat ex-președintele rus și adjunct al șefului consiliului de securitate, Dmitri Medvedev. „Va fi mai ieftin pentru toată lumea. Și atunci ne vom ajunge doar să ne uităm unul pe altul în nici un alt mod decât prin ochiuri”, a avertizat oficialul rus.


UPDATE 08:35. Ministrul de externe al Chinei Wang Yi a vorbit marți cu omologul său ucrainean Dmitrii Kuleba, China solicitând din nou discuții pentru a pune capăt conflictului din Ucraina. Apelul este prima conversație raportată între cei doi miniștri de externe de la 1 martie, când Kuleba a cerut Beijingului să-și folosească legăturile cu Moscova pentru a opri invazia rusă.

„Războaiele se termină în cele din urmă. Cheia este cum să reflectăm asupra durerii, să menținem securitatea durabilă în Europa și să stabilim un mecanism de securitate european echilibrat, eficient și durabil”, a spus Wang, potrivit ministerului. „China este pregătită să joace un rol constructiv în această privință într-o poziție obiectivă”, a mai adăugat oficialul chinez.

Kuleba a scris pe Twitter că i-a fost „recunoscător” lui Wang Yi pentru „solidaritatea cu victimele civile”. Apelul dintre cei doi oficiali a fost realizat la cererea Ucrainei.


UPDATE 08:30. Ocupanții ruși regrupează trupe și își concentrează eforturile pe pregătirea unei operațiuni ofensive în estul Ucrainei, se arată în raportul din această dimineață a Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. Potrivit autorităților ucrainene, obiectivul este de a stabili controlul deplin asupra teritoriului regiunilor Doneţk şi Lugansk. Totodată, rușii încearcă să îmbunătăţească poziţia unităţilor din zonele operaţionale Tauride şi Yuzhnobugsky.

Se observă deplasarea continuă a unităților retrase din Polesie și Sivershchyna către noi zone operaționale. Redistribuirea trupelor Districtului Militar Central de pe teritoriul Ucrainei a fost finalizată, precizează în raport Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.


UPDATE 07:38. Trupele ruse pregătesc o ofensivă împotriva orașului Sloviansk:

Trupele ruse pregătesc o ofensivă împotriva orașului Sloviansk în efortul de a cuceri estul și de a se lega cu alte forțe din regiunea Donbas, potrivit ultimei evaluări a Institutului pentru Studiul Războiului. „Eforturile forțelor ruse care avansează de la Izium pentru a captura Sloviansk se vor dovedi probabil în următoarea bătălie esențială a războiului din Ucraina”, se arată în raport. Rușii trebuie să ia „Slovyansk-ul ca pas minim”.

Dacă nu vor putea face acest lucru, efortul lor de a captura regiunile de est Donețk și Luhansk „va eșua probabil”. Forțele ruse continuă să facă puține sau deloc progrese în atacurile din acele zone, spun responsabilii din cadrul Institutului pentru Studiul Războiului.

De asemenea, trupele ucrainene continuă să țină controlul asupra Mariupol și probabil că vor provoca pierderi grele rușilor. „Eforturile Rusiei de a genera înlocuitori din rezerviști și de a alimenta unitățile avariate din nord-estul Ucrainei în atacuri frontale în estul Ucrainei este puțin probabil să le sporească șansele de succes”, se menționează în raport.

Trupele ruse au părăsit regiunile Cernihiv și Sumî din nord și „probabil că vor elibera complet aceste regiuni în zilele următoare”.

sursa: BBC


În timp ce oficialii de la Moscova califică drept „un nou atac fake” și „o amenințare directă asupra securității mondiale”, noi imagini din satelit de la Maxar arată că cadavrele civililor din Bucha zăceau în stradă de săptămâni întregi, inclusiv atunci când orașul era sub control rusesc. Rusia a susținut că videoclipurile și imaginile din Bucha sunt „false”, dar noile imagini arată că obiectele de pe strada Yabluska se potrivesc cu locațiile exacte în care sunt văzute cadavrele pe stradă din videoclipurile din spațiul public.

Imaginile din satelit arată că cadavrele se află pe stradă în sudul Bucha, din 18 martie.


Obiectele văzute pe stradă pe imaginile din satelit se potrivesc cu locațiile exacte în care sunt văzute corpurile pe stradă din videoclipuri.

Zelenskiy avertizează asupra unor atrocități mai grave

Numărul victimelor civile ar putea fi mult mai mare în Borodyanka și alte orașe eliberate, a declarat Zelenskiy luni. În Bucha, președintele ucrainean a spus că au fost peste 300 de oameni uciși, dar că numărul total al victimelor va crește probabil pe măsură ce întregul oraș va fi verificat.

SUA vor impune noi sancțiuni

SUA vor anunța noi sancțiuni împotriva Rusiei în această săptămână, a declarat consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan. Răspunzând la imaginile recente violente de la Bucha, Biden a spus că „căută mai multe sancțiuni” împotriva Rusiei și că le va anunța în curând. El a spus că masacrul de la Bucha este o „crimă de război” și a cerut să aibă loc un proces împotriva lui Putin.

Zelenskiy se va adresa ONU

Președintele ucrainean se va adresa Consiliului de Securitate al ONU marți dimineață, a confirmat un purtător de cuvânt pentru CNN.

Mariupol - „în pragul unei catastrofe umanitare”

Viceprim-ministra Ucrainei a declarat că un convoi format din șapte autobuze care se îndrepta spre orașul asediat Mariupol a fost oprit în orașul Manhush, aflat sub control rusesc. La începutul zilei, primarul din Mariupol a spus că peste 100.000 de persoane au necesitat evacuare din oraș, spunând că acesta este „în pragul unei catastrofe umanitare”.

Rusia, condamnată la nivel internațional după masacrul de la Bucha:

Președintele american Joe Biden a cerut ca Vladimir Putin să fie judecat pentru crime de război din Ucraina.

Secretarul de Externe al Marii Britanii Liz Truss a promis „un nou val dur de sancțiuni” împotriva Rusiei.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că UE este pregătită să trimită anchetatori pentru a documenta atrocitățile.

Germania a expulzat 40 de ruși, dar a respins un embargo asupra importurilor de energie din țară.

Vorbind la New York, ambasadorul Rusiei la ONU a negat orice masacru de la Bucha și a acuzat Ucraina că se angajează într-o „provocare în masă” cu țările occidentale.


REPLICA MEDIA transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre atacul neprovocat și inuman al Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie și 4 aprilie.


IMPORTANT!!! E un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Prezumţia de nevinovăţie este un principiu fundamental, garantat de Constituţia Republicii Moldova, care prevede că „orice persoană acuzată de un delict este prezumată nevinovată până când vinovăţia sa va fi dovedită în mod legal, în cursul unui proces judiciar public, în cadrul căruia i s-au asigurat toate garanţiile necesare apărării sale”.(Constituţia Republicii Moldova, art.21)
Alina
publicat de:
Alina Frunza
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media