Cazul contractului Moldovagaz-Gazprom scurs în presă. Ceban: Ancheta internă a fost finalizată. Rezultatele au fost trimise către PG

28 februarie 2022, 08:28 Economie 445
gaz.  Sursa: Replica Media

Președintele Consiliului de administrație al SA Moldovagaz, Vadim Ceban, anunță că ancheta internă inițiată în cadrul instituției pe care o conduce, după ce un exemplar al contractului dintre S.A. „Moldovagaz” și Gazprom a ajuns în presă, a fost finalizată. Șeful Moldovagaz dă asigurări că responsabil de scurgerea informației nu este niciun angajat, iar toate rezultatele anchetei au fost trimise procurorilor.

„Ancheta internă privind scurgerea de informații a fost finalizată. Pot spune cu încredere că angajații SA „Moldovagaz” nu au nicio legătură cu asta. Rezultatele anchetei au fost transmise Parchetului General al Republicii Moldova”, a declarat Ceban.

sursă: Vadim Ceban/Telegram

Contractul dintre „Moldovagaz” și „Gazprom” privind livrarea gazului, semnat la 29 octombrie 2021, a fost făcut public marți, 22 februarie, neoficial. Documentul a fost trimis la adresa de email a portaluluianticoruptie.md. Reprezentanți ai Guvernului au refuzat să comenteze, dar nu au infirmat veridicitatea documentului, potrivit sursei citate.

Potrivit documentului, anual, până la sfârșitul lui septembrie 2026, „Gazprom” se obligă să livreze iar „Moldovagaz” se obligă să cumpere o cantitate de 3,3 miliarde metri cubi de gaze anual. Dintre acestea 1,24 miliarde urmează a fi livrate pe malul drept al Nistrului iar 2,06 miliarde urmează să ajungă la „Tiraspoltransgaz”. Acordul presupune că „Moldovagaz” se obligă să plătească livrările de gaz față de „Tiraspoltransgaz”.

Formula de calcul a prețului pentru perioada rece a anului, din octombrie până în martie inclusiv, presupune ca 30 la sută din preț să fie raportat la prețul gazului la hub-ul de gaze TTF din Olanda în ultima zi a lunii anterioare lunii de livrare. Așa cum prețul pe bursele europene, inclusiv pe platform TTF este raportat la puterea de ardere, adică în calorii, în formulă este indicat și cum se transformă gigacaloriile în metri cubi. Astfel, 10,37 kwt/oră echivalează cu un metru cub de gaze.

În acest sens, șeful „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a anunțat marți, 22 februarie, că va depune un demers la Procuratura Generală, după ce contractul cu „Gazprom” privind furnizarea de gaze naturale în Republica Moldova a ajuns în presă. De asemenea, a declarat că va efectua o anchetă internă pentru a stabili cum a fost posibilă scurgerea de informații a unui secret comercial.

Totodată, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a Republicii Moldova anunță că verifică informația apărută în spațiul public, precum că exemplarul contractului dintre S.A. „Moldovagaz” și Gazprom, ar fi fost obținut de la ANRE.

Potrivit notei emise de ANRE, este menționat că „în legătură cu publicarea în presă a textului unui Acord adițional la contractul dintre S.A. „Moldovagaz” și Gazprom privind condițiile furnizării de gaze naturale, ANRE dezaprobă orice acțiuni ce vizează utilizarea unor documente fără acordul semnatarilor acestora”.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media