Maia Sandu explică ce urmează după ce R. Moldova a semnat cererea de aderare la UE: „Așteptăm un chestionar din partea Comisiei Europene”

4 aprilie 2022, 14:13 Politică 293
Maia Sandu, Natalia Gavrilița, Igor Grosu.  Sursa: Președinte.md
Republica Moldova, după ce a semnat cererea de aderare la Uniunea Europeană (UE) trebuie să fie evaluată de Comisia Europeană prin intermediul unui chestionar cu privire la mai multe domenii, pentru ca UE să aibă un tablou coerent referitor la nivelul de pregătire al țării noastre și ce urmează a fi îndeplinit pentru a face parte din blocul comunitar. Anunțul a fost făcut de președinta Maia Sandu în cadrul conferinței de presă de astăzi, 4 aprilie, privind informațiile de actualitate.

„Noi suntem la etapa de recepționare a chestionarului Comisiei, pentru că Consiliul European a solicitat informații să-și spună punctul de vedere în raport cu cererile depuse de R. Moldova, Ucraina și Georgia. Așteptăm să primim acest chestionar. Guvernul trebuie să pună împreună o echipă care să lucreze la acest chestionar. El este destul de detaliat despre gradul de pregătire al R. Moldova pe mai multe domenii. R. Moldova va avea câteva luni ca să răspundă la acest chestionar și ulterior vom fi evaluați de către Comisia Europeană pornind de la acest chestionar: unde suntem? cât de avansați suntem pe un domeniu sau altul și respectiv, ce urmează”, a declarat Maia Sandu.

La data de 4 martie, cererea Republicii Molova de aderare la Uniunea Europeană a fost prezentată ambasadorului Philippe Léglise-Costa, reprezentantul permanent al Franței pe lângă UE de către ambasadoarea Republicii Moldova pe lângă Uniunea Europeană, Daniela Morari.

Președinta Republicii Moldova Maia Sandu a semnat joi, 3 martie, alături de prim-ministra Natalia Gavrilița și președintele Parlamentului, Igor Grosu, cererea oficială de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Luni, 28 februarie, președintele ucrainean Vladimir Zelenski a anunţat că a semnat o cerere oficială de aderare a ţării sale la Uniunea Europeană, în care a cerut UE să permită aderarea imediată a Ucrainei printr-o procedură specială.

Preşedinţii din opt state din centrul şi estul Europei au cerut ţărilor membre UE să acorde imediat Ucrainei statutul de ţară candidată şi să deschidă negocierile de aderare.

Iar la 1 martie, Parlamentul European a votat proiectul de rezoluție prin care cererea Ucrainei de aderare la UE a fost acceptată.

IMPORTANT!!! E un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media