Zelenskiy susține că refuzul lui Macron de a denunţa un genocid în Ucraina de către armata rusă este „foarte dureros”

14 aprilie 2022, 07:49 Ucraina 181
Vladimir Zelenskiy.  Sursa: president.gov.ua

Președintele Ucrainei Vladimir Zelenskiy susține că va discuta cu președintele Franței Emmanuel Macron referitor la afirmația sa că acțiunile Federației Ruse nu sunt genocid.

„Dacă sunt adevărate, astfel de remarci sunt foarte dureroase pentru noi”, a spus preşedintele Zelenskiy la o conferinţă de presă comună cu şefii de stat polonez, lituanian, estonian şi leton, aflaţi în vizită la Kiev, scrie Unian.

„Voi face tot posibilul pentru a discuta această problemă cu domnul Macron astăzi. Dacă nu, atunci mâine când îşi va găsi timp", a adăugat Zelenskiy.

Oficialul a mai spus că „ucrainenii și rușii nu sunt frați”.

Emmanuel Macron evită să califice acțiunile Rusiei în Ucraina drept „genocid”, așa cum a făcut-o președintele american Joe Biden.

Întrebat dacă el, la fel ca președintele american Joe Biden, ar folosi termenul „genocid” pentru uciderea ucrainenilor de către armata rusă, Macron a spus: „Aș fi atent cu astfel de termeni astăzi, deoarece aceste două popoare (rușii și ucrainenii) sunt frați”.

„Vreau să încerc în continuare, pe cât pot, să opresc acest război și să reconstruiesc pacea. Nu sunt sigur că o escaladare a retoricii servește acestei cauze”, a adăugat el.

„Ceea ce putem spune cu siguranță este că situația este inacceptabilă și că acestea sunt crime de război. Trăim crime de război fără precedent pe pământul nostru – pământul nostru european.”

Președintele Franței, care candidează în prezent pentru președinție, a menționat și cooperarea Franței cu Ucraina pentru a investiga presupusele crime de război.

„S-a stabilit că armata rusă a comis crime de război și acum trebuie să găsim pe cei responsabili”, a spus Macron.

Președintele american Joe Biden l-a acuzat pe Vladimir Putin de genocid. Administrația Biden a evitat anterior să descrie uciderile de civili din Ucraina drept „genocid”, dar l-a acuzat pe Putin de crime de război.

În timpul unui discurs dedicat combaterii inflaţiei, preşedintele Statelor Unite menţionase cuvântul genocid.

„Da, l-am numit genocid", a răspuns preşedintele american jurnaliştilor în timpul unei vizite în statul Iowa.

Este prima dată când Administrația Biden folosește cuvântul genocid în adresa războiului din Ucraina.

Diana
publicat de:
Diana Severin
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media