LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 48. SBU l-a capturat pe cumătrul lui Putin, Victor Medvedciuk

12 aprilie 2022, 07:48 Ucraina 658
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

În Ucraina se desfășoară a 48-a zi de război. Până acum, aproape două treimi din toți copiii ucraineni și-au părăsit casele în cele șase săptămâni de la invazia Rusiei; oficiali ucraineni au anunțat că au negociat evacuarea a 150.000 de civili din orașul asediat Mariupol.

Urmează o perioadă crucială pentru Ucraina, președintele Vladimir Zelenskiy le-a cerut ucrainenilor să se pregătească pentru „operațiuni și mai mari” ale Rusiei în estul țării deoarece forțele ruse par să se re-echipeze și să se redistribuie. SUA și Marea Britanie anunță că analizează rapoarte conform cărora armata rusă ar fi folosit arme chimice în atacurile asupra Mariupolului.

UPDATE 21:30. Politicianul pro-rus din Ucraina, Victor Medvedciuk, cumătru cu Vladimir Putin, a fost reținut de serviciul de securitate ucrainean (SBU).

Medvedciuk era cercetat într-un dosar penal și în primele zile ale agresiunii militare ruse din Ucraina a fugit din arestul din domiciliul său luxos dintr-o suburbie a Kievului. Multi-milionar în dolari, Mervedciuk este un apropiat de-al lui Vladimir Putin și cel care conducea partidul de opoziție ucrainean OPZJ, pro-rus.




UPDATE 21:00. Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, a respins propunerea președintelui german, Frank-Walter Steinmeier, de a vizita miercuri Kievul împreună cu alți politicieni europeni. Steinmeier, fost ministru de externe și aliat al fostului cancelar Gerhard Schröder, se află într-o vizită de stat în Polonia, unde discută cu omologul său polonez, Andrzej Duda, despre implicațiile războiului rus din Ucraina.


UPDATE 19:20. SUA nu pot confirma relatările privind un presupus atac cu armă chimică în Mariupol, a declarat un oficial din domeniul apărării. „Problema cea mai mare este că nu suntem acolo”, a spus oficialul citat.

UPDATE 18:10. Serviciul de Frontieră de Stat al Ucrainei a anunțat că a întărit măsurile de securitate la granița cu Belarus și Republica Moldova, pe segmentul teritoriului controlat de autoritățile separatiste de la Tiraspol.


UPDATE 17:45. Serviciile de securitate ruse plănuiesc „acte teroriste” pe propriul teritoriu pentru a întoarce opinia publică împotriva Ucrainei, a susținut șeful serviciului ucrainean de informații, Kiril Budanov.

„Minarea și aruncarea în aer a clădirilor rezidențiale, spitalelor și școlilor în centrele populate ale Rusiei”, fac parte din planurile lor, a spus Budanov. El mai spune de asemenea că „plănuiesc atacuri cu rachete asupra orașului Belgorod (din apropierea graniței Ucrainei cu Rusia) sau într-unul din orașele din Crimeea”, a declarat acesta.

UPDATE 16:50. Peste 4,6 milioane de refugiaţi ucraineni şi-au părăsit ţara după invazia comandată de preşedintele rus Vladimir Putin pe 24 februarie, a anunţat Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR) într-un raport publicat marţi. Potrivit UNHCR, numărul refugiaţilor ucraineni a ajuns marţi la 4.615.830, fiind cu 68.095 mai mare decât cel precizat în raportul de luni.

Noii refugiaţi ucraineni „se află într-o stare mai vulnerabilă, dispun de mai puţine mijloace financiare şi sunt, de asemenea, mai puţin pregătiţi în ceea ce priveşte locurile în care vor să meargă” în raport cu ucrainenii care şi-au părăsit deja ţara în primele săptămâni ale războiului, a declarat un purtător de cuvânt al UNHCR, Matt Saltmarsh, într-o conferinţă de presă organizată de ONU la Geneva.


UPDATE 15:56. Președintele rus Vladimir Putin acționează într-o nouă manieră nechibzuită privind invazia Ucrainei, a declarat fostul președinte american Barack Obama într-un interviu pentru emisiunea „Today” de la NBC, citat de CNN.

„Putin a fost întotdeauna nemilos împotriva propriului popor, precum și împotriva altora. El a fost întotdeauna învăluit în acest sentiment deformat al nemulțumirii și al naționalismului etnic”, a spus Obama.

„Acea parte a lui Putin, cred, a fost mereu acolo. Ceea ce am văzut cu invazia Ucrainei este că el a fost nesăbuit într-un mod pe care probabil nu l-ai fi anticipat în urmă cu opt, zece ani, dar pericolul a fost mereu acolo”.

Fostul președinte american a refuzat să răspundă direct la o întrebare despre ce ar fi făcut diferit, în retrospectivă, în timpul mandatului, inclusiv atunci când Rusia a anexat Crimeea în 2014.

În schimb, el a spus că este important să „nu luăm propria noastră democrație de bună” și să „ne aliniem cu cei care cred în libertate și independență”.


UPDATE 15:44. Liderul nerecunoscut al Belarusiei, Alexandr Lukașenko spune că uciderea masivă a civililor din Bucha este o operațiune specială a serviciilor speciale din Marea Britanie.

Lukașenko spune că FSB-ul rus are toate datele și detaliile operațiunii, incluisv numerele mașinilor cu care speciliștii britanici au venit în localitatea de sub Kiev și au realizat înscenarea.

Liderul nerecunoscut de la Minsk insistă pe ideea devenită virală pe internet, că dacă Rusia nu ar fi atacat prima Ucraina, atunci Occidentul ar fi lansat un atac asupra regiunilor ruse aflate la graniță.


UPDATE 14:57. Organizația Mondială a Comerțului și-a redus drastic perspectivele pentru comerțul global în acest an, după invazia Ucrainei de către Rusia, avertizând că lumea „trebuie să se pregătească pentru consecințe”, transmite CNN. „Organizația se așteaptă acum la o creștere a volumului comerțului cu mărfuri de 3,0% în 2022 - în scădere față de prognoza anterioară de 4,7% - și de 3,4% în 2023, dar aceste estimări sunt mai puțin sigure decât de obicei din cauza naturii fluide a conflictului", a declarat OMC într-un comunicat de presă.

OMC a adăugat că, având în vedere ipotezele actuale privind PIB-ul, „creșterea volumului comerțului cu mărfuri în 2022 ar putea fi de până la 0,5% sau de până la 5,5%”.

Potrivit OMC, cel mai mare impact al crizei a fost o creștere bruscă a prețurilor mărfurilor, deoarece Rusia și Ucraina sunt ambele furnizori cheie de bunuri esențiale, inclusiv alimente, energie și îngrășăminte „a căror provizii sunt acum amenințate de război”.

„Războiul din Ucraina a creat o imensă suferință umană, dar a afectat și economia globală într-un moment critic. Impactul său se va simți în întreaga lume, în special în țările cu venituri mici, unde alimentele reprezintă o mare parte din cheltuielile gospodăriilor”, a declarat directorul general Ngozi Okonjo-Iweala.


UPDATE 14:44. Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a cerut o investigaţie independentă asupra violurilor şi violenţei sexuale în contextul războiului declanşat de Rusia în Ucraina, după apariţia de informaţii conform cărora civili au devenit victime ale agresiunilor sexuale din partea forţelor militare ruse, informează dpa și Agerpres.

„Auzim tot mai des despre viol şi violenţă sexuală. Aceste acuzaţii trebuie investigate independent, pentru a se asigura că se va face dreptate şi cei vinovaţi vor fi traşi la răspundere”, a declarat directoarea executivă Naţiunilor Unite pentru Femei, Sima Bahous, în timpul unei şedinţe a Consiliului de Securitate al ONU.

„Combinaţia dintre strămutarea în masă cu o prezenţă numeroasă de recruţi şi mercenari şi brutalitatea folosită împotriva civililor ucraineni stârnesc motive de profundă îngrijorare”, a spus ea.


UPDATE 14:25. Marina Ovsiannikova, jurnalista care a intrat cu o pancartă anti-război în emisie directă la principalului buletin de știri de la canalul rusesc pro-Kremlin Pervîi Kanal, a fost angajată în calitate de corespondentă la ziarul german Die Welt realizând reportaje din Ucraina și Rusia, scrie BBC. La scurt timp, președintele Dumei de Stat, Veaceslav Volodin, a venit cu o reacție în care a dat de înțeles că ar putea fi modificată legislația pentru a permite retragerea cetățeniei ruse în asemenea cazuri.


UPDATE 14:23. Gheorghi Baramidze, fost vicespeaker al Parlamentului și fost viceprim-ministru al Georgiei, luptă pentru Ucraina, ca parte a Legiunii Georgiene.

El a afirmat că, în ciuda dezacordului autorităților, adevărații georgieni susțin Ucraina.

„Întreaga Georgie este îngrijorată pentru Ucraina. Țara voastră se luptă cu fascismul secolului XXI. Aceasta este lupta noastră comună și ne îndreptăm spre victorie”, a spus Baramidze.


UPDATE 13:40. În timpul ocupației rusești a orașului Bucha, soldații ruși au ținut aproximativ 25 de femei și fete cu vârsta cuprinsă între 14 și 24 de ani într-unul dintre subsoluri și le-au violat în mod regulat. Nouă dintre ele sunt acum însărcinate, a declarat responsabila pentru drepturile omului ai Radei Supreme a Ucrainei, Liudmila Denisova, pentru The New York Times și pentru BBC, citează UNIAN.

Într-un comentariu pentru The New York Times Liudmila Denisova a menționat că a înregistrat cazuri oribile de violență sexuală din partea trupelor ruse în Bucha și în alte orașe. Ea a sugerat ca ocupanții recurg la violență ca loc de răzbunare pentru rezistența ucraineană, iar soldații ruși folosesc și violul ca armă de război împotriva femeilor din Ucraina.


UPDATE 13:28. Oficialii ucraineni au raportat noi bombardamente de către forțele ruse și victime civile în regiunile Donețk și Luhansk, care au devenit centrul atacurilor rusești, transmite CNN. Serghei Gaidai, șeful administrației militare regionale Luhansk, a declarat că orașele Severodonețk, Lîsîceansk, Kreminna, Novodrujesk și Rubijne au fost din nou vizate, 12 clădiri rezidențiale fiind lovite în ultima zi.

„Din păcate, în Lîsîceansk au fost victime – un bărbat a murit, alte trei persoane au fost rănite”, a spus Gaidai, adăugând că numărul de atacuri cu rachete aeriene asupra regiunii Luhansk a crescut semnificativ. Ieri, Lîsîceansk a fost bombardat din avioane și a avut loc un atac cu rachete.

„Este cel mai greu de evacuat oamenii din orașele Popasna și Rubijne”, a spus el, punctând că zonele au fost parțial ocupate de forțele ruse.

„Trupele noastre resping atacurile constante. Nu putem merge în anumite zone ale orașelor și să evacuăm oameni din cauza bombardamentelor constante. În orașele Kreminna, Severodonețk și Lîsîceansk evacuarea are loc zilnic”, a spus Gaidai, menționând că spitalele încă funcționează în Lîsîceansk și Severodonetsk.

Gaidai a mai spus că ploile abundente ar putea împiedica eforturile Rusiei de a avansa.

„În ultimele două zile au început să adune sute de unități de echipament greu, trăgându-l mai aproape de linia frontului. Acest lucru sugerează că ofensiva ar trebui să înceapă azi și mâine, dar astăzi plouă. Conform prognozei, va ploua timp de câteva zile. Sper că ploile vor încetini ofensiva”.

Oficialii ucraineni declară că atacurile aeriene ale Rusiei se deplasează mai spre vest, până la granițele regiunilor Donețk și Luhansk. Mykola Lukashuk, șeful Consiliului Regional Dnipropetrovsk, a spus că noaptea din regiunea Dnipropetrovsk a fost „neliniștită”.

„Am avut două atacuri aeriene asupra cartierului Synelnykiv de la granița regiunilor Zaporojie și Donețk”, a spus Lukashuk, adăugând că nu au fost victime.

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a declarat marți că forțele ruse au continuat să se regrupeze de-a lungul granițelor de est ale Ucrainei și a spus că se așteaptă la noi atacuri terestre către Popasna în regiunea Luhansk și Kurakhove în Donețk, „cu scopul de a ajunge la granițele administrative ale regiunii Donețk.

Forțele armate ucrainene raportează că șase atacuri rusești în est au fost dejucate luni, iar tancuri, vehicule blindate și sisteme de artilerie au fost distruse.


UPDATE 12:56. Prim-ministra Lituaniei, Ingrida Simonyte, a fost într-o vizită orașul Borodianka, aflat la aproximativ 60 km nord-vest de capitala ucraineană Kiev. Într-o postare pe Twetter, se poate vedea că oficiala a fost însoțită de șeful guvernului ucrainean Denis Şmîgal.

„Niciun cuvânt nu ar putea descrie ceea ce am văzut și simțit aici”, a scris Ingrida Simonyte pe Twetter.

Amintim că soldații ruși au ocupat orașul Borodianka timp de câteva săptămâni – lăsând-o complet distrusă. Până în prezent, în Borodianka 26 de persoane au fost găsite moarte, iar peste 200 sunt încă dispărute.

Anterior, președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a spus că situația în Borodianka ar putea fi mai rea decât atrocitățile din Bucha.


UPDATE 12:14. Președintele american Joe Biden a avut o întâlnire bilaterală (de la distanță) cu premierul Indiei, Narendra Modi, prilej cu care cele două părți au reiterat consolidarea relației dintre SUA și India pentru binele „nostru global”, dar și întărirea sprijinului pentru ucrainenii care au nevoie cât mai repede de ajutor umanitar.

„Statele Unite și India vor continua să se consulte îndeaproape cu privire la modul de gestionare a efectelor destabilizatoare ale acestui război rusesc. Consultarea și dialogul nostru continuu sunt esențiale pentru a ne asigura că relația dintre SUA și India continuă să crească mai profund și mai puternic, asigurând binele oamenilor noștri și binele nostru global – bine pe care cu toții încercăm să îl gestionăm, în special în partea dumneavoastră de lume”, a transmis președintele SUA, potrivit unui comunicat oficial de la Casa Albă.


UPDATE 11:31. Potrivit ultimei actualizări a Forțelor armate ucrainene, ocupanții se regrupează în Rusia, lângă granița de est a Ucrainei. Totodată, are loc în continuare o bătălie pentru controlul estului Ucrainei – cu lupte în jurul Donețkului și în alte părți. Oficialii au spus că este „probabil” ca trupele invadatoare să treacă în curând să preia controlul asupra Mariupolului.

În regiunile Donețk și Lugansk, armata Ucrainei pretinde că a respins șase atacuri inamice și a distrus patru tancuri, precum și alte câteva vehicule rusești. De asemenea, spune că a lovit șapte ținte aeriene, inclusiv un avion și două elicoptere.

Ieri, guvernatorul regiunii Luhansk a declarat că Rusia mișcă vehicule militare în pregătirea unui nou asalt anticipat în est. Oficialii occidentali au spus că se așteaptă ca Rusia să-și dubleze sau chiar să-și tripleze numărul de trupe în regiunea Donbas.

sursa: BBC


UPDATE 11:25. 1.858 de cereri au fost depuse pentru încadrare în procesul educațional a copiilor din familiile refugiate din Ucraina, dintre care 578 de cereri de încadrare în instituțiile de educație timpurie și 1280 cereri de încadrare la studii în învățământul primar, gimnazial și liceal. Datele sunt prezentate de Ministerul Educației și Cercetării.

În baza cererilor depuse, au fost integrați în instituțiile de învățământ general 1810 copii, dintre care 1246 în școli, iar 564 în grădinițe.

Potrivit MEC, 647 copii frecventează ciclul primar, 546 elevi sunt încadrați la nivelul gimnazial și 53 la cel liceal, în cadrul a 228 de instituții de învățământ din țară.


UPDATE 10:53. Procurora generală a Ucrainei a declarat că investighează 5.800 de cazuri de crime de război comise de forțele ruse. Într-un interviu pentru CNN, Irina Venediktova a spus că a identificat 500 de suspecți până acum, în cadrul anchetei extinse: personal militar, dar și politicieni ruși și agenți de propagandă. Ea a adăugat că pe zi ce trece se adună tot mai multe proceduri. La Bucha, locul unuia dintre masacre, comunitatea încă mai scoate cadavrele din groapa comună.

Moscova a negat orice vinovăție și susține că atrocitățile ar fi organizate de ucraineni pentru a denigra trupele ruse. Martorii și probele foto și video, inclusiv din satelit, arată însă că soldații ruși au tras asupra populației civile.


UPDATE 10:30. Uniunea Europeană acuză Rusia că provoacă o criză de alimente şi riscuri de foamete la nivel mondial. Declarația aparține Înaltului reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, Josep Borrell Fontelles.

„Ruşii susţin că sancţiunile impuse de Occident sunt responsabile de penuria alimentară şi de creşterea preţurilor, dar cauzele nu sunt sancţiunile. Rusia lansează bombe asupra câmpurilor din Ucraina, iar navele militare ruse blochează zeci de vase încărcate cu grâu. Rusia bombardează oraşe ucrainene şi provoacă foamete în lume. Deci, să nu mai blameze sancţiunile. Armata rusă este cea care cauzează penurie alimentară. Iar Africa este o sursă majoră de îngrijorare, deoarece este expusă în mod special la criza alimentară care va veni”, a declarat Josep Borrell Fontelles, citat de cotidianul Le Monde și Digi24.


UPDATE 10:10. Pierderile armatei ruse de la începutul agresiunii pe teritoriul ucrainean:

📌 oameni - aproximativ 19.600 (+100);

📌 tancuri ‒ 732 (+7);

📌 vehicule blindate de luptă - 1.946 (+23);

📌 sisteme de artilerie – 349 (+2);

📌 lansatoare de rachete multiplă - 111;

📌 sisteme de luptă antiaeriană - 63 (+8);

📌 avioane de luptă – 157 (+3);

📌 elicoptere – 140 (+3);

📌vehicule militare - 1.406 (+19);

📌 bărci / corăbii - 7;

📌 cisterne - 76;

📌 drone - 124 (+5);

📌 echipament special - 25;

📌 sistem mobil SRBM - 4.


UPDATE 10:05. Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, şi liderul belarus, Alexandr Lukaşenko, se întâlnesc, marţi, pentru a discuta despre situaţia din Ucraina şi despre sancţiunile decise de occident. Despre acest lucru anunță presa din Rusia cu referire la secretarul de presă al lui Putin, Dmitri Peskov.

Peskov a confirmat data întâlnirii și a anunțat că cei doi oficiali se vor întâlni pe cosmodromul Vostocini. Ultima întâlnirea a liderilor de la Minsk și Moscova a avut loc în data de 10 martie, la Kremlin.


UPDATE 09:55. În Ucraina, pe 12 aprilie, nouă coridoare umanitare au fost convenite pentru evacuarea civililor din zonele afectate de invazia rusă, în regiunile Zaporojie, Luhansk și Donețk. Acest lucru a fost relatat de viceprim-ministra, ministra reintegrării teritoriilor ocupate temporar Irina Vereșciuk.

  • din Mariupol, regiunea Donețk, oamenii vor putea fi evacuați la Zaporojie cu propriul transport. Au fost convenite o serie de coridoare umanitare în regiunea Zaporojie;
  • este planificată evacuarea de la Berdeansk, Energodar și Tokmak la Zaporojie cu transportul propriu. De asemenea, autobuzele din Zaporojie așteaptă să treacă la punctul de control din Vasylivka. În Tokmak, locul de adunare este strada Shevchenka 5. În Energodar, locul de adunare a mașinilor va fi anunțat de autoritățile locale;

Următoarele coridoare umanitare au fost convenite în regiunea Lugansk:

  • din orașul Severodonetsk până în orașul Bakhmut;
  • de la Lîsîceansk la Bakhmut;
  • din orașul Popasna până în orașul Bakhmut;
  • din orașul Rubijne până în orașul Bakhmut;
  • din orașul Gorsky până în orașul Bakhmut.

„Toate rutele coridoarelor umanitare din regiunea Lugansk vor funcționa în cazul unei încetări a focului din partea forțelor de ocupație ruse”, a punctat viceprim-ministra Vereșciuk.


UPDATE 09:50. O delegație internațională de lideri religioși vizitează marți Ucraina pentru a-și manifesta solidaritatea cu cei afectați de invazie. Se așteaptă ca grupul să se întâlnească cu cei care au fugit din estul Ucrainei către orașul de vest Cernăuți.

Delegația va include călugări, rabini, clerici musulmani, lideri religioși budiști și hinduși, și fostul arhiepiscop de Canterbury, Rowan Williams.


UPDATE 09:47. NATO estimează că este „iminentă” intrarea în a doua etapă a războiului din Ucraina, o fază a conflictului care va fi mult mai complicată și mai sângeroasă, care se va desfășura pe un front mult mai larg și care, din punct de vedere militar, se va apropia de un război clasic. Tocmai de aceea, aliații au decis să furnizeze Ucrainei tipuri de armament adaptate la noua situație, a declarat pentru Digi24 adjunctul secretarului general al NATO, Mircea Geoană.

În plus, NATO urmărește, prin consolidarea flancului său estic, să asigure inclusiv o navigație liberă în Marea Neagră, într-o zonă care este vitală pentru interesele strategice, dar și economice ale NATO, ale Europei și ale României, a explicat Mircea Geoană.

„Ne este și nouă teamă într-un fel, ca oameni, că ceea ce am văzut până acuma nu este decât vârful icebergului și ne este teamă că acest lucru va putea să reprezinte, poate, pata cea mai sângeroasă a acestui război ilogic”, a declarat Mircea Geoană despre relatările care vin din Ucraina privind uciderea masivă de civili, pe care oficialul NATO nu a ezitat să le califice drept crime de război, transmite Digi24.


UPDATE 09:33. Japonia a impus marţi noi sancţiuni Rusiei, îngheţând activele a 398 de cetăţeni ruşi, printre care fiicele preşedintelui Vladimir Putin şi soţia ministrului de externe Serghei Lavrov.

Măsurile au fost aprobate de guvernul de la Tokyo, aşa cum anunţase de vineri premierul Fumio Kishida. El a mai declarat cu aceeaşi ocazie că Japonia îşi va reduce importurile de cărbune din Rusia şi are în vedere sistarea lor în viitor, relatează DPA.


UPDATE 09:28. Aproape două treimi din toți copiii ucraineni și-au părăsit casele în cele șase săptămâni de la invazia Rusiei, a anunțat luni agenția ONU pentru copii UNICEF. ONU a verificat, de asemenea, decesele a 142 de minori, avertizând că numărul real este mult mai mare.

Manuel Fontaine, directorul programelor de urgență al UNICEF care a fost în Ucraina, a declarat că 4,8 milioane dintre cei 7,5 milioane de copii din Ucraina strămutați într-un timp atât de scurt este ceva ce nu a văzut să a mai văăzut se întâmple în 31 de ani de muncă umanitară, transmite BBC.

„Din cei 3,2 milioane de copii estimați că au rămas în casele lor, aproape jumătate ar putea fi expuși riscului de a nu avea suficientă hrană”, a declarat Fontaine Consiliului de Securitate al ONU. El a avertizat că situația este probabil mai gravă în orașe precum Mariupol și Herson, unde nu existau servicii de apă și canalizare, iar aprovizionarea cu alimente și medicamente a fost întreruptă.

Între timp, ambasadorul Ucrainei la ONU, Sergiy Kyslytsya, a declarat că Rusia a scos peste 121.000 de copii din Ucraina și ar fi elaborat un proiect de lege pentru a simplifica și accelera procedurile de adopție.

Fontaine a spus că până acum „nu există nicio dovadă” a unor astfel de acuzații, dar că UNICEF va investiga problema.


UPDATE 08:40. Luptele din estul Ucrainei se vor intensifica în următoarele două-trei săptămâni, a transmis marți ministerul britanic al apărării. Trupele ruse rămân focusate pe pozițiile armatei ucrainene din Donețk și Luhansk, iar în perspectivă - se vor orienta și spre orașele Herson și Nokolaev. Trupele ruse continuă să se retragă prin Belarus, pentru a se re-aproviziona pentru ulterioare operațiuni în estul Ucrainei.


UPDATE 08:00. În jur de 1.700 de soldați ucraineni și civili au fost luați prizonieri de trupele ruse, potrivit autorităților citate de Kyiv Independent. Dintre aceștia 500 sunt femei, a declarat vicepremierul Ucrainei Irina Vereșchuk, transmite Kiyv Independent.

„Le obligă să stea în picioare, nu le lasă se stea jos. Le rad pe cap și le obligă să se dezbrace zilnic pentru controale. Le umilesc, le iau demnitatea umană. Știu despre acte de viol, am văzut urme ale bătăilor pe spate”, a spus Irina Vereșchuk.


UPDATE 07:30. Marea Britanie încearcă să verifice informaţii despre eventuala utilizare a armelor chimice în Ucraina de către forţele ruse la Mariupol, un oraş-port strategic aflat sub asediu de mai bine de o lună, a anunţat luni şefa diplomaţiei de la Londra, Liz Truss.

„Informaţii indică faptul că forţele ruse ar fi folosit agenţi chimici într-un atac asupra populaţiei din Mariupol. Lucrăm de urgenţă cu partenerii noştri pentru a verifica informaţiile, a scris Truss pe contul său de Twitter.


UPDATE 07:25. Șefa Procuraturii Generale a Ucrainei, Irina Venediktova, a declarat pentru CNN că în prezent sunt documentate „peste 5.800 de cazuri”, care nu includ nici măcar incidentele care au avut loc în locuri care se află în prezent sub controlul rușilor, inclusiv Mariupol.

Totodată, Venediktova a declarat că Ucraina a identificat peste 500 de suspecţi, inclusiv politicieni ruşi, personal militar şi agenţi de propagandă “care au vrut acest război, au început acest război şi l-au continuat”.

„Începând cu 11 aprilie 2022, conform datelor oficiale ale procurorilor pentru minori, peste 525 de copii au fost victime în Ucraina ca urmare a invaziei armate a țării noastre de către Federația Rusă. 183 de copii au murit și peste 342 au fost răniți. Aceste cifre nu sunt definitive, deoarece se lucrează în continuare în locurile unde au loc ostilități active, în teritoriile ocupate temporar sau eliberate”, se arată în declarația Procuraturii Generale.


UPDATE 07:15. Rusia a folosit o substanță otrăvitoare necunoscută împotriva soldaților ucraineni și a civililor din Mariupol, acuză Batalionul Azov pe contul său de Twiter.

Potrvit sursei citate, substanța a fost aruncată dintr-o dronă și provoacă probleme de respirație.



UPDATE 07:00. Informațiile operative prezentate de ministerul ucrainean al Apărării la ora 06:00, 12 aprilie 2022, privind invazia rusă:

- Inamicul încearcă să finalizeze regruparea și relocarea unităților în zonele de concentrare din regiunile Belgorod și Voronej ale Federației Ruse, precum și relocarea forțelor aeriene și spațiale pe aerodromurile din imediata vecinătate a granițelor de est ale Ucrainei.

- Trupele ruse, ignorând normele dreptului internațional umanitar, continuă să folosească tactici de a plasa echipamente și forță de muncă direct în locuințe. Astfel, în teritoriile ocupate temporar din oblastele Zaporojie și Herson, ocupanții folosesc spațiile întreprinderilor agricole, facilitățile de infrastructură energetică și socială și districtele centrale ale așezărilor. Au fost raportate cazuri de în care soldații ruși s-au deghizat în civili și au lansat atacuri.

-În direcția nordică inamicul finalizează redistribuirea unităților individuale în zona operațională de est. Unitățile Armatei 41 din Districtul Militar Central sunt mutate în zonele desemnate din regiunile Belgorod și Voronej.

- În direcția Slobojanski trupele inamice continuă să blocheze parțial orașul Harkov. În zona orașului Izium inamicul luptă cu unități separate și efectuează operațiuni de recunoaștere aeriene pentru a identifica pozițiile unităților trupelor noastre și a determina rutele de desfășurare a acestora.

- În direcțiile Donețk și Tavria inamicul luptă și ține anumite granițe cu forțele din Districtul Militar de Sud. Efectuează deplasarea unităților suplimentare pentru a desfășura ostilități pe teritoriul Ucrainei.

- Sunt semne de consolidare a sistemului de apărare aeriană în zonele Melitopol și Ilovaisk.

- Este posibil ca în viitor inamicul să încerce să preia controlul asupra orașului Mariupol, să captureze Popasna și să lanseze o ofensivă în direcția Kurahove pentru a ajunge la granițele administrative ale regiunii Donețk.

- În apele Mării Negre și Azov, grupurile navale inamice continuă să îndeplinească sarcini legate de izolarea zonei de ostilități, recunoaștere și sprijinire cu foc a unităților terestre.

- Râmâne amenințarea utilizării rachetelor de către forțele ruse.

- Pe teritoriul regiunilor Donețk și Luhansk soldații ucraineni au respins șase atacuri inamice, au distrus patru tancuri, cinci unități blindate, douăzeci și șase de vehicule și opt sisteme de artilerie inamice.

- Forțele Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei au lovit în ziua precedentă șapte ținte aeriene: un avion, două elicoptere și patru vehicule aeriene fără pilot.


REPLICA MEDIA transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre atacul neprovocat și inuman al Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie și 11 aprilie.


IMPORTANT!!! E un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media