LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 26. Comisia de Investigații a Federației Ruse a deschis un dosar penal împotriva jurnalistului ucrainean Dmitri Gordon

21 martie 2022, 17:31 Ucraina 1132
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

În cea de-a 26-a zi de război în Ucraina, orașele sunt în continuare amenințate de atacurile armatei rusești. Printre acestea se numără Mariupol, Kiev, Sumî, Nikolaiev, Poltava, Harkov, Cerkasî, Odesa și Zaporojie. Ministerul rus al Apărării a dat un ultimatum Ucrainei cu privire la predarea orașului Mariupol. Conducerea Ucrainei a respins categoric ultimatumul primit din partea armatei ruse de a depune armele şi de a preda oraşul.

În noaptea de 24 februarie, Rusia a lansat în mod deschis un război la scară largă împotriva Ucrainei, atacând orașul Kievul și alte orașe. Luptele continuă în apropierea mai multor centre regionale. Apărătorii ucraineni au oprit înaintarea ocupanților și au contraatacat în majoritatea zonelor.

UPDATE 22.00. Centrul de plasament de la Manejul de Atletică Ușoară din Chișinău a fost închis. Autoritățile își motivează decizia în contextul optimizării cheltuielilor în gestionarea crizei refugiaților din Ucraina.

Cei 80 de refugiați care erau astăzi, 21 martie, la Manej, au fost transferați spre alte centre de plasament temporare din mun. Chișinău.

De la deschiderea sa, 1 martie și până astăzi, centrul de la Manej a găzduit peste 10 mii de refugiați din Ucraina.


UPDATE 21.49. Președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a declarat luni că orice compromis convenit cu Rusia pentru a pune capăt războiului va trebui votat de ucraineni în cadrul unui referendum. Declarațiile au fost făcute într-un interviu pentru Compania Națională Publică de Televiziune și Radio a Ucrainei Suspilne.

„Răspunsul este foarte simplu. Cu toții înțelegem deja. Nu vom fi în NATO pentru că le este frică de Rusia. Asta e tot. Și trebuie să ne liniștim, să spunem „bine, sunt și alte garanții de securitate”. Sunt țări NATO care vor să fie garanți de securitate, care, din păcate, nu ne pot oferi 100% calitatea de membru al Alianței, dar sunt gata să facă tot ce ar trebui să facă Alianța dacă am fi membri ai ei. Și cred că acesta este un compromis normal”, a spus Zelenskiy.


UPDATE 21.00. Uniunea Europeană îşi va spori la un miliard de euro ajutorul financiar destinat achiziției de produse militare către Ucraina, a declarat luni şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, care participă la o reuniune a miniștrilor de externe din UE, ce precede summitul din această săptămână al liderilor europeni cu președintele american Joe Biden. Totodată, Berlinul va găzdui la 5 aprilie o conferinţă a donatorilor pentru a ajuta Republica Moldova să facă faţă valului de refugiaţi ucraineni, conferinţă ce va fi coprezidată de Franţa şi România.


UPDATE 20.27. De la începutul crizei refugiaților din Ucraina, în Moldova au intrat 161 loturi de ajutor umanitar, dintre care 114 loturi în adresa organizațiilor necomerciale și comunităților religioase. Greutatea totală a loturilor constituie 1.250 tone, dintre acestea 220 tone au fost primite de autoritățile publice centrale (17%), 70 tone – APL (5%) și alte 960 tone – ONG-uri, comunități religioase și organizații internaționale. Astfel, mai mult de 75% din toate ajutoarele umanitare au venit în adresa societății civile și sunt gestionate de organizații neguvernamentale. Datele au fost prezentate astăzi, 21 martie, într-o conferință de presă susținută de Secretarul General al Guvernului, Dumitru Udrea și Ministrul Muncii și Protecției sociale, Marcel Spatari. Detalii AICI.

UPDATE 20.00.
Comisia de Investigații a Federației Ruse a deschis un dosar împotriva jurnalistului ucrainean Dmytro Gordon, scrie TASS.UPDATE 19.30. Ministerul rus de externe a anunţat luni că l-a convocat pe ambasadorul american la Moscova, John Sullivan, pe marginea remarcilor preşedintelui Statelor Unite, Joe Biden, despre omologul său rus, Vladimir Putin, menționând că diplomatice bilaterale sunt aproape de punctul de ruptură.


UPDATE 19.00. Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a trecut la alte tactici de război în Ucraina, deoarece luptele au durat mult mai mult decât se aștepta. Acum Putin nu își stabilește ocuparea Kievului ca obiectiv principal și vrea să oblige autoritățile ucrainene să predea teritoriile de sud și de est, scrie Wall Street Journal.


UPDATE 18.30. Șeful Direcției Programe Informaționale de la Pervîi Canal Chiril Kleimenov a acuzat-o pe fosta angajată a canalului, Marina Ovsiannikova, de trădare, după ce a intrat cu o pancartă anti-război în emisie directă la principalului buletin de știri. Declarația a fost făcută într-o intervenție televizată la 20 martie, scrie Meduza.

Kleimenov se pare că ar fi încercat să facă aluzie la faptul că acțiunea Marinei Ovsiannikova ar fi fost planificată, afirmând că deja după „câteva minute” pe site-urile occidentale ar fi apărut imagini cu ea, iar avocatul o aștepta la intrarea în sediul televiziunii.

Mai mult, Kleimenov a menționat că cu puțin timp înainte, Ovsiannikova ar fi vorbit la telefon cu un angajat al „ambasadei Angliei”. Acesta însă nu a precizat de unde a obținut această informație


UPDATE 18.00. Preşedintele Ucrainei Vladimir Zelenskiy a solicitat Uniunii Europene, în special Germaniei, să înceteze orice comerţ cu Federația Rusă şi să refuze resursele energetice ale acesteia. Declarațiile au fost făcute într-o nouă înregistrare video.


UPDATE 17.10. De la începutul invaziei ruse, aproape 400.000 de cetățeni s-au întors înapoi în Ucraina. Acest lucru a fost anunțat de purtătorul de cuvânt al Serviciului de Grăniceri de Stat Andriy Demchenko. Potrivit acestuia, 75-80% dintre cei care s-au întors sunt bărbați. Potrivit lui Demchenko, majoritatea se întorc în pentru a-și apăra țara, scrie Hromadske.

Oficialul a mai spus că fluxul de persoane care părăsesc Ucraina a scăzut ușor: aproximativ 70.000 de oameni pe zi. În primele zile ale invaziei ruse, 120-150 de mii de oameni au treceau zilnic granița Ucrainei cu UE. Înainte de începerea războiului la scară largă, punctele de control ale UE traversau în medie 50.000 de oameni pe zi.


UPDATE 17:00. Primarul din Berîslav, Alexander Shapovalov, și un activist local sunt în captivitate de trei zile. Despre aceasta a anunțat de președintele administrației militare regionale Herson, Gennadi Laguta. „Sâmbătă, 19 martie, în jurul orei 11:00 după-amiaza, rușii l-au răpit pe primarul din Berislav, Alexander Shapovalov, și un activist local. Sunt în captivitate de trei zile”, a spus el. Potrivit lui Laguta, ieri Shapovalov a avut voie să-și sune rudele.


UPDATE 16:32. Potrivit Agenției ONU pentru Drepturile Omului, cel puțin 925 de civili au fost uciși în Ucraina de la invazia Federației Ruse, iar alți 1.496 sunt răniți.


UPDATE 16:30. Atacul soldaților ocupanți ruși asupra oamenilor simpli din Herson, văzut de pe o cameră de supraveghere dintr-un alt unghi.UPDATE 15:50. Judecătoria din raionul Tverskoi de la Moscova a recunoscut activitatea rețelelor de socializare Instagram și Facebook, deținute de Meta Platforms, drept extremiste și le-a interzis pe teritoriul Federației Ruse. O decizie în acest sens a fost emisă astăzi, 21 martie, și trebuie executată imediat.UPDATE 15:47. Acesta este Boris Romanchuk, unul dintre puținii supraviețuitori ai lagărului de concentrare Buchenwald. Avea 96 de ani. Bărbatul, care a trecut prin toate ororile celui de-al doilea război mondial a murit în urma unui bombardament al armatei ruse. Apartamentul său din Harkov, unul dintre cele mai afectate orașe ucrainene, a fost lovit de o rachetă, iar bătrânul a decedat.UPDATE 15:40. Oraşul-port Odesa, din sudul Ucrainei, este următoarea „ţintă logică” a trupelor ruse, după Mariupol, consideră un fost înalt responsabil din cadrul Comandamentului forţelor comune din Regatul Unit, Richard Barrons, potrivit Digi24.ro. Richard Barrons a declarat într-o intervenţie la BBC Radio 4 că, dacă armata rusă va prelua controlul oraşului Mariupol, din sud-estul ţării, ţinta unor bombardamente intense timp de mai multe săptămâni, aceasta va fi perceput ca un „mare succes strategic” pentru Rusia.


UPDATE 15:00. Guvernul federal german sprijină furnizarea unor arme suplimentare Ucrainei și finanțare europeană pentru aceste provizii pe fundalul invazii Rusiei. Acest lucru a fost declarat de ministra germană de externe Annalena Baerbock înaintea reuniunii Consiliului UE de la Bruxelles de luni, 21 martie, potrivit unui corespondent DW. „Ucraina are nevoie de arme suplimentare, iar noi, din partea germană, sprijinim acest lucru”, a spus Burbock. Ea a confirmat că la întâlnirea de la Bruxelles va fi luată o decizie politică de dublare a finanțării UE la 1 miliard de euro pentru furnizarea armelor și provizii Ucrainei.


UPDATE 14:40. Președintele ucrainean, Vladimir Zelenskiy, a făcut un apel către Germania pentru a salva capitala Kiev, într-un discurs televizat adresat națiunii. Kievul, obișnuit să fie numit „noul Berlin”, similar în spiritul său de „deschidere, emoție, libertate în piețe, sinceritate a oamenilor, cluburilor și petrecerilor”, a spus Zelensky. „Acum Kievul este închis. Este tăcut în așteptarea unei noi sirene de raid aerian care va forța oamenii să intre în adăposturi”. Liderul de la Kiev a redat un clip de 20 de secunde al unei sirene de raid aerian, numind-o drept un sunet pe care ucrainenii îl aud „ore, zile și săptămâni la rând”. Atât Europa, cât și germanii „au puterea” de a face presiuni asupra Rusiei, a declarat Zelenskiy, spunând că „fără comerțul vostru, companiile și băncile voastre, Rusia nu va avea bani pentru a finanța acest război”.


UPDATE 14:30. Negocierile dintre delegațiile ucrainene și cele ruse de astăzi, 21 martie, au durat o oră și jumătate. Despre aceasta a declarat David Arahamia, șeful fracțiunii „Slujitorul Poporului”, formațiunea pro-prezidențială care deține majoritatea în Rada Supremă din Ucraina, trasnmite Ukrayinska Pravda. „Întâlnirea a fost deja și a durat de la 10:30 și până la 12:00. Mai departe, din nou, se reunesc grupurile de lucru. Astăzi vom munci toată ziua”, a spus el, potrivit sursei citate, fără a oferi alte detalii suplimentare cu privire la progresul negocierilor.


UPDATE 14:15. Rusia refuză să înceteze focul pe teritoriile asediate din Ucraina pe durata negocierilor pentru pace. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni, 21 martie, că soldații ucraineni folosesc aceste pauze de încetare a ostilităților „pentru a se regrupa” și pentru a ataca trupele ruse, transmite TASS.


UPDATE 13:55. În Herson, oraș aflat sub ocupație rusă, continuă protestele împotriva trupelor ruse. Astăzi, în timpul unei noi manifestații, ocupanții ruși au deschis focul asupra protestatarilor, transmite NEXTA Live. Orașul Herson a fost cucerit de trupele ruse la 3 martie . Atenție, urmează imagini cu limbaj licențios!UPDATE 13:00. Inspectoratul de Stat pentru Reglementarea Nucleară al Ucrainei avertizează că dacă, în condițiile în care în Zona de excluziune Cernobîl, care a căzut în mâinile ruşilor la 24 februarie, situația actuală va continua, în viitorul apropiat starea de radiații atât din regiune, cât și în afara acesteia, inclusiv în alte state, se poate deteriora semnificativ.


UPDATE 11:05. Datele actualizate de Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei privind pierderile armatei ruse la ziua de azi, 21 martie 2022:

📌 oameni – peste 15000;

📌 tancuri – 498 (+22);

📌 vehicule blindate – 1 535 (+4);

📌 sisteme de artilerie – 240 (+10);

📌 sisteme de lansare de rachete multiple – 80 (+6);

📌 sisteme de apărare aeriană – 45 (+1);

📌 avioane – 97 (+1);

📌 elicoptere – 121 (+3);

📌 vehicule militare – 969 (+22);

📌 nave (bărci) – 3;

📌 cisterne – 60;

📌Drone – 24 (+3).


UPDATE 11:50. Cel puțin opt persoane au fost ucise în urma unor bombardamente rusești asupra unui centru comercial din cartierul Podilskyi din capitala ucraineană Kiev, potrivit procurorului general ucrainean. Totodată, Serviciul de Stat de Urgență al Ucrainei a anunțat că 63 de pompieri au fost antrenați pentru a stinge flăcările. „În urma loviturii cu rachete ale inamicului și a incendiului, un centru comercial a fost distrus, ferestrele clădirilor rezidențiale din apropiere și vehiculele parcate în apropiere au fost avariate”, a declarat procurorul general într-o postare pe canalul său Telegram. Procurorul General a sugerat că numărul deceselor ar putea crește, adăugând că informațiile sunt preliminare.

Centrul comercial complet distrus după un bombardament rusesc la Kiev, Ucraina, pe 21 martie. SURSA: CNN


UPDATE 11:32. Ora marțială la Kiev a fost prelungită până pe 23 martie, ora 07:00, a anunțat primarul capitalei ucrainene, Vitalii Kliciko. „Magazinele, farmaciile, benzinăriile, instituțiile nu vor funcționa mâine. De aceea, rog pe toată lumea să stea acasă sau în adăposturi. Doar cu permisele speciale se va putea circula prin oraș. Respectăm regulile legii marțiale. Credem în forțele noastre armate! Glorie Ucrainei!”, a scris Kliciko pe canalul său de Telegram.UPDATE 11:10. 7.295 de persoane au fost evacuate duminică, 20 martie, prin coridoarele umanitare organizate de partea ucraineană, a anunțat șeful adjunct al biroului președintelui Ucrainei Kyrylo Timosenko. „3.985 de locuitori din Mariupol au sosit în Zaporojie”, a spus Timoșenko. Luni, este planificată organizarea a 50 de autobuze din Zaporojie pentru evacuarea locuitorilor din Mariupol. Tot astăzi este planificată și evacuarea locuitorilor din regiunea Manhush, în special din satul Melekino.UPDATE 11:05. China va oferi un alt lot de ajutor umanitar, în valoare de 1,57 milioane dolari Ucrainei, a anunțat luni Ministerul chinez de Externe. „China va continua să joace un rol constructiv în promovarea detensionării situației din Ucraina și este dispusă să depună propriile eforturi pentru a depăși criza umanitară”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Wang Wenbin, transmite CNN. China a oferit primul său lot de asistență umanitară - în valoare de 790.000 USD Ucrainei la începutul acestei luni.

UPDATE 10:33. Începând cu ora 9:00, pe 21 martie, au fost convenite opt coridoare umanitare, a anunțat viceprim-ministra Ucrainei, Irina Veresciuk.

🟢 Regiunea Donețk. Următoarele rute vor fi folosite pentru evacuarea locuitorilor din Mariupol: Berdeansk- Zaporojie (loc de întâlnire - complex sportiv pe strada Melitopolskoe Shosse, 27); Comunitatea Manguska - Zaporojie (loc de întâlnire - satul Yurivka, consiliul satului Melekinsky, pensiunea „Zmina”); Nikolske - Zaporojie (loc de intalnire - scoala №2, strada Parkova 23).

🟢 Regiunea Kiev: Velîka Dîmerka - Brovarî (loc de întâlnire - Casa Sfatului Sat de pe strada Bobrytska, 1); Vorzel - Belogorodka (loc de întâlnire - strada Sadova, 13); Bucha - Belogorodka (loc de întâlnire - str. Energetykiv 12); Kozarovîci - Vîșhorod (loc de întâlnire - centru de antrenament GUNP).

🟢 Regiunea Lugansk: Lisichansk - Artemivsk (Bakhmut) (locul de întâlnire - clădirea SES de pe strada Sosyura nr. 324); Noverodonetsk - Bakhmut (loc de întâlnire - Casa de Cultură la 28 Khimikiv Avenue); Gorske - Bakhmut (loc de adunare - strada Pershotravneva 42, Casa de Cultură și strada Myru 136).

„Autobuze de evacuare și ajutor umanitar vor fi trimise din Bakhmut”, a precizat Veresciuk.


UPDATE 10:29. Ministerul rus al Apărării a confirmat că Rusia a lovit o bază militară din regiunea ucraineană Rivne cu rachete de croazieră. „Rachetele de croazieră de înaltă precizie lansate în aer au lovit un centru de antrenament pentru mercenari străini și formațiuni naționaliste ucrainene”, a declarat ministrul Apărăroo rus, Igor Konașenkov.


UPDATE 09:49. Serghei Bratchuk, șeful staff-ului de apărare al Odesei, confirmă că de dimineață a avut loc un atac al unor nave rusești asupra Odesei. Două ambarcațiuni s-au apropiat de litoral și au lansat un foc de artilerie. Atacul, însă, a fost din nou unul mai mult psihologic, spune Bratchuk, iar forțele de apărare a orașului au atacat cele două nave, una dintre care ar fi luat fos și au părăsit zona.


UPDATE 09:40. Luptele în regiunea Lugansk continuă. Potrivit Serviciului de Stat de Urgență, în dimineața zilei de 21 martie au fost raportate despre 12 case distruse de ruși, doi răniți și cinci persoane salvate de sub dărâmături. În Severodonețk, salvatorii de la Lugansk au stins un incendiu de amploare la un magazin alimentar, ca urmare a bombardării. Conform SSU, cea mai dificilă situație este în Rubizhne, Popasna și Kreminna.

„Situația cu comunicațiile din regiune este critică. Cu toate acestea, electricienii au reușit să readucă lumina comunității de la Munte, tot comunicațiile mobile. În fiecare zi, Forțele Armate ale Ucrainei apropie ziua în care vom învinge, când ne vom putea vedea fără piedici, când vom adormi în pace!”, se mențioenază în comunicatul emis de Serviciul de Stat de Urgență ucrainean.


UPDATE 09:37. Procuratura Generală a Ucrainei spune că în urma bombardamentului Retroville, au decedat cel puțin 8 persoane.

UPDATE 09:27. Aseară, lângă cartierul Podolsk din Kiev, aflat foarte aproape de centru orașului, dar în direcția nord-vest, au răsunat mai multe explozii. S-a confirmat că a fost bombardat unul dintre cele mai noi și moderne centre comerciale din Ucraina. Complexul comercial Retroville, deschis în mai 2020, a fost distrus în totalitate. O investiție ucraineano-lituaneana, era dedicat zonei de nord-vest al capitalei și suburbiilor Bucha, Irpen și Hostomel, cele mai afectate de război. Mai multe canale de Telegram ruse spun că armata rusă bombardează centre comerciale pentru că acestea sunt folosite ca depozite de armament de către Armata ucraineană.


UPDATE 09:26. Preşedintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a vorbit, duminică seară, 20 martie, cu actorii Ashton Kutcher şi Mila Kunis, care au reușit să strângă 35 de milioane de dolari pentru Ucraina. „Ashton Kutcher şi Mila Kunis s-au numărat printre primii care au reacţionat la durerea noastră. Ei au strâns deja 35 de milioane de dolari şi îi trimit la Flexport şi Airbnb pentru a-i ajuta pe refugiaţii ucraineni. Sunt recunoscător pentru susţinerea lor. Sunt impresionat de determinarea lor. Ei inspiră lumea”, a scris Zelenskiy.


UPDATE 09:24. După 26 de zile de război în Ucraina, din cauza agresiunii ruse au decedat 115 copii, iar alți 148 au fost răniți, anunță Procuratura Generală a Ucrainei.


UPDATE 09.00. Vicepremierul Nicu Popescu efectuează în perioada 21 - 22 martie o vizită de lucru la Bruxelles „pentru a discuta situația de securitate în regiune și a promova agenda de integrare europeană a țării noastre”. Programul va demara cu participarea la Consiliul pentru afaceri externe prezidat de Josep Borrell, ​​Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate, vicepreședinte al Comisiei Europene, informează Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.


UPDATE 08.40. În această dimineață a avut lo o scurgere de amoniac într-un depozit al unei uzinei de produse chimice din Sumî, estul Ucrainei. Incidentul care, potrivit Ucrainei, a fost provocat de trupele ruse de ocupație care au lansat mai multe focuri asupra uzinei a afectat o zonă de 2,5 kilometri. Câteva minute în urmă, administrația companiei și Serviciul pentru Situații Excepționale al Ucrainei a anunțat că avaria a fost lichidată și nu mai au loc scurgeri.


UPDATE 08.20. Patru oameni au murit în Kiev după ce proiectilele rusești au căzut într-o zonă rezidențială și peste un centru comercial. În urma bombardării a izbucnit un incendiu. Acest lucru a fost anunțat de primarul Kievului, Vitalii Klitschko și de Serviciul de Stat de Urgență. În seara zilei de 20 martie, autoritățile orașului Kiev au raportat mai multe explozii în capitală.UPDATE 08.07. Fostul fotbalist David Beckham și-a cedat contul de Instagram, unde are 71,5 milioane de urmăritori, unei doctorițe din Harkov, care va arăta lumii viața reală din spitalele din Ucraina, urmare a războiului declanșat de Federația Rusă pe teritoriul statului vecin. Detalii AICI.UPDATE 07.47.
Începând de astăzi 21 martie 2022, ora 12:00 (ora locală), o porțiune a spațiului aerian național va fi deschisă pentru utilizarea acesteia de către aeronavele civile și de stat, astfel fiind posibilă reluarea transportului regulat de pasageri. Ținând cont de faptul că spațiul aerian al Ucrainei este închis și zboruri pe direcțiile Nord, Sud și Est nu pot fi efectuate, toate zborurile vor avea direcția spre și din spre România, informează Autoritatea Aeronautică Civilă a Republicii Moldova. Detalii AICI.


UPDATE 07.45. Preşedintele american Joe Biden va efectua vineri o vizită în Polonia, pentru a discuta răspunsul internaţional la invazia Rusiei în Ucraina care a declanşat o „criză umanitară şi a drepturilor omului", a anunţat duminică seara purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, informează Reuters.

Biden va călători la Varşovia, unde va avea o întâlnire bilaterală cu preşedintele Andrzej Duda, a comunicat Casa Albă.

Vizita în Polonia va avea loc la o zi după ce preşedintele american se va întâlni la Bruxelles cu aliaţii NATO, liderii G7 şi liderii Uniunii Europene pentru a discuta eforturile internaţionale de sprijinire a Ucrainei după invazia Rusiei.UPDATE 07.30. Președintele Vladimir Zelenskiy a publicat noaptea un nou mesaj video: „Au trecut 25 de zile de când armata rusă i-a căutat și nu i-a găsit pe „naziștii” pe care i-au inventat, de care ar fi vrut să ne protejeze poporul. Așa cum în zadar încearcă să găsească ucraineni care să-i întâlnească cu flori”.
UPDATE 07.20. Pe parcursul acestei săptămâni, va fi introdus un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Acest lucru a fost anunțat de ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba. El a menționat că Ministerul de Externe lucrează în prezent pentru a împiedica companiile străine să părăsească Rusia.


UPDATE 07.15. Negocierile dintre delegațiile ucrainene și ruse vor continua luni, 21 martie. Acest lucru a fost anunțat de consilierul șefului Oficiului Președintelui Ucrainei Mihail Podolyak, scrie Unian.

„Mâine dimineață, următoarea rundă. Înainte de asta, a fost o muncă extrem de intensă în subgrupurile de lucru", a spus el.

Negocierile vor avea loc online.


UPDATE 07.02. Conducerea Ucrainei a respins categoric ultimatumul primit din partea armatei ruse, informează Reuters.

„Nu va exista nicio predare, nicio depunere a armelor”, a declarat viceprim-ministrul Irina Vereşciuk pentru Ukraîinska Pravda în primele ore ale zilei de luni. Răspunsul a fost deja comunicat părţii ruse, a spus ea.

Irina Vereşciuk a cerut, în schimb, ca armata rusă să deschidă coridoare umanitare în Mariupol.


UPDATE 07.00. Ministerul rus al Apărării a dat un ultimatum Ucrainei cu privire la predarea orașului Mariupol. Kievul are timp până luni, în zorii zilei, la ora 5:00, să dea Rusiei un răspuns.

„Depuneți armele”, a transmis generalul-colonel Mihail Mizințev, directorul Centrului Național rus de Management al Apărării, într-un comunicat transmis de Ministerul Apărării de la Moscova, relatează The Guardian.

Ultimatumul vine sub pretextul dramei umanitare din acest oraș aflat de trei săptămâni, aproape neîncetat, sub asediu și bombardat intens de forțele ruse.


Urmăriți LIVE TEXTUL REPLICA MEDIA despre evenimentele din Ucraina din zilele anterioare 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie și 20 martie.

IMPORTANT!!! E un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Diana
publicat de:
Diana Severin
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media