Urmărirea penală pe Dosarul fostei Direcții 5, finalizată. Alexandru Pînzari, Dorin Damir și Valeriu Cojocaru vor apărea pe banca acuzaților

24 septembrie 2021, 12:00 Justiție 3093
Pînzari, Damir și Cojocaru, figuranți în dosarul angajărilor fictive la fosta Direcție 5 a MAI.  Sursa: Colaj Replica Media

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), cu suportul operativ al ofițerilor Serviciului de Informații și Securitate, a finalizat urmărirea penală și au expediat spre examinare în instanța de judecată dosarul penal al fostei „Direcții nr. 5” a INI. Astfel, figuranții dosarului - fostul șef al IGP, Alexandru Pînzari, președintele FEA Dorin Damir și fostul șef al Direcției Operațiuni Speciale nr. 5, Valeriu Cojocaru, vor apărea pe banca acuzaților pentru a fi trași la răspundere pentru angajările fictive la Inspectoratul General de Poliție.

Potrivit PCCOCS, faptele investigate își au originea în luna iunie a anului 2017, atunci când Alexandru Pînzari, șeful din acea perioadă al IGP și Valeriu Cojocaru, șeful din acea perioadă al Direcției nr. 5 a Inspectoratului Național de Investigații (la moment – șef suspendat al IP Bălți), dorind să-și manifeste loialitatea față de președintele asociației FEA, Dorin Damir, (o persoană din aturajul oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc, care controla partidul de la guvernare), l-au angajat pe ultimul formal și ilegal în Secția nr.1 „K” a Direcției nr. 5 a INI, care era o unitate specială a MAI.

Prin aceasta, i-au oferit acestuia garanții ale unei funcții de stat (drepturi salariale, dreptul de a perfecta acte în baza altor identități, dreptul de a avea acces la materiale și proceduri cu accesibilitate limitată).

Pentru a-și atinge scopul infracțional, cei doi șefi de rang înalt din cadrul Poliției, Pînzari și Cojocaru, inițial, contrar prevederilor legislației în vigoare la acel moment, au adoptat un ordin secret, prin care a fost aprobat un regulament privind organizarea și funcționarea Secției nr. 1 „K” a Direcției nr. 5 a INI, arogând acestei subdiviziuni unele competențe improprii activității polițienești (verificarea jurnaliștilor și a angajaților misiunilor diplomatice, precum şi avizarea candidaţilor la funcţiile de judecători). Prin același act, s-au redus semnificativ din criteriile de angajare a personalului în Secție, astfel încât au făcut posibilă angajarea ilegală a persoanelor necalificate în această structură, inclusiv a lui Damir, care fiind o persoană salarizată la privat, era în incompatibilitate cu această funcție ocupată în sfera publică.

În acest mod, în perioada de timp cuprinsă între iulie 2017 – septembrie 2019, președintele asociației FEA, fără a exercita în fapt nicio activitate în cadrul Direcției nr. 5 a INI, a încasat sume necuvenite de bani, fraudând astfel bugetul public în sumă de 170.294,75 MDL, ceea ce constituie proporții mari.

Mai mult, Pînzari și Cojocaru, peste doar două luni de la angajare, urmărind crearea unei aparențe a activității președintelui asociației FEA în Poliție, prin abuz de serviciu, au dispus stimularea acestuia, cu acordarea înainte de termen a gradului special – „inspector-principal”, iar în februarie 2019 (prin aceleași metode ilegale) au dispus, ilegal acordarea următorului grad special de „comisar”.

Totodată, fără a exercita activități polițienești, lui Damir i-au fost acordate prin stimulări un șir de distincții departamentale, precum: premiu bănesc, grade înainte de termen, inclusiv distincțiile – Crucea „Meritul polițienesc clasa II”, Medalia „Pentru merite în combaterea criminalității clasa II” și altele.

PCCOCS menționează că prin decorarea neîntemeiată și ușuratică a lui Damir cu aceste distincții departamentale excepționale, care se conferă celor care dau dovadă de rezultate înalte în prevenirea şi combaterea criminalităţii, au fost neglijate principiile devotamentului și integrității profesionale în activitatea polițienească, astfel fiind subminate importanța și valoarea excepțională a acestora.

În continuarea acțiunilor sale, cei doi șefi din cadrul Poliției, au inițiat și organizat ilegal perfectarea Damir a actelor codificate cu o altă identitate.

Astfel, în cadrul urmăriri penale, oamenii legii au stabilit că Damir a utilizat aceste acte la ieșirea și intrarea în țară.

Aspectele dezvăluite în cadrul acestor investigații reflectă modul în care a fost tratată și utilizată o instituție a statului, în vederea realizării unor interese personale și obscure.

Se are în vedere faptul că persoanele implicate în săvârșirea infracțiunilor investigate, le-au comis în timp ce îndeplineau funcţii de comandă în cadrul unei structuri importante în stat.

Toate aceste acțiuni au fost săvârșite din loialitate pentru niște persoane, precum Vladimir Plahotniuc, despre care se știe că a controlat toate instituțiile de forță ale statului pe parcursul mai multor ani, până în iunie 2019.

Totuși, prejudiciul cauzat de pe urma săvârșirii infracțiunilor date nu este doar unul material, ci rezultă din faptul că o instituție a statului, precum este Poliția, a fost utilizată în vederea ascunderii unor fărădelegi și acordarea unor facilități pentru persoane din anturajul organizației criminale „Plahotniuc” – dreptul de a beneficia de o altă identitate, dreptul de a săvârși orice fapte ilegale, pentru ca ulterior să le transpună în calitate de „legendă” sau „misiune” de serviciu.

Prezenta investigație mai demonstrează că în perioada regimului „Plahotniuc” existau formațiuni care activau ca și „stat în stat”. Acestea erau necontrolate și necunoscute în acea perioadă nici măcar de către unele persoane cu funcții cheie din cadrul MAI, utilizată exclusiv în vederea realizării propriilor interese, cu acoperirea serviciului public, spun procurorii.

În prezent, organele competente continuă urmărirea penală în privința altor persoane, inclusiv actuali și foști polițiști.

Inculpaților le sunt incriminate cinci capete de acuzare, exprimate prin „abuz de serviciu”, „delapidarea averii statului”, „trecerea ilegală a frontierei de stat”, „divulgarea secretului de stat” și „fals în acte publice”. Pentru cele incriminate, lege penală prevede pedeapsa variază de la 2 la 12 ani închisoare, cu privarea dreptului de a ocupa anumite funcții.

Ex-ministrul Apărării și fostul șef al Inspectoratului General de Poliție, Alexandru Pînzari, a fost eliberat din penitenciar și plasat în arest la domiciliu la 25 august 2021. Pînzari pledează nevinovat. În aceeași zi, a fost eliberat din arest și un ofițer al Poliției de Frontieră, Ion Cojocaru, reținut în cadrul aceluiași dosar.

Alexandru Pînzari, a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile la data de 1 august 2021, fiind vizat în dosarul fostei Direcții 5, la fel ca și finul lui Plahotniuc, Dorin Damir, fostul șef al Direcției Operațiuni Speciale nr. 5 - Valeriu Cojocaru și Ion Cojocaru, angajat al Poliției de Frontieră.

În prezent, Dorin Damir și Valeriu Cojocaru se află în arest la penitenciarul 13 din Chișinău. Finul de cununie al lui Vladimir Plahotniuc a contestat decizia primei instanțe, însă Curtea de Apel a respins recursul avocaților acestuia.

Direcția de Misiuni Speciale din cadrul INI a fost desființată în 2019 de către ministrul de Interne de atunci, Andrei Nastase.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media