VIDEO/ Stoianoglo, la un pas de a fi demis? Ce spun deputații despre decizia CC și evaluarea procurorului general

1 octombrie 2021, 21:37 Politică 2547
Parlament, deputați.  Sursa: captură video/youtube/Parlamentul RM

Deputata PAS, Olesea Stamate, deputații BCS, Grigore Novac și Corneliu Furculiță, precum și deputata Partidului „Șor”, Marina Tauber, și-au expus opiniile vis-a-vis de decizia Curții Constituționale (CC) de a declara inadmisibile sesizările depuse de procurorul general, Alexandr Stoianoglo, cu privire la verificarea constituționalității modificărilor operate la Legea cu privire la Procuratură, precum și cu privire la evaluarea procurorului general.

„Dacă credeam că nu trebuie evaluată activitatea domnului Stoianoglo, nu aveam să aprobăm acest proiect de lege. Și activitatea domnului Stoianoglo și a multor altor instituții trebuie evaluată, deoarece nu doar din punctul nostru de vedere, dar ca reprezentanți ai voinței poporului, ai cetățenilor - activitatea multor instituții lasă de dorit. Respectiv, trebuie să vedem ce au făcut bine, ce au făcut prost, ce trebuie de făcut”, a declarat Olesea Stamate.

Socialistul Grigore Novac consideră că evaluarea procurorului general este o „subordonare politică”.

„Este o subordonare politică clasică de către actuala guvernare. vedem și o ingerință crasă în activitatea CSP-ului, un organ care este la autoadministrare, care stă de veghe la ceea ce se întâmplă în organele Procuraturii. Sunt ăștia din PAS - își pun procurorul lor, mâine vin alții - își pun procurorii lor, în felul dat Procuratura nu va mai avea independență”, a precizat Novac.

Deputații Partidului „Șor”, însă, la fel nu sunt „satisfăcuți de activitatea” procurorului general.

„Avem mai multe întrebări. Totodată, noi nu ar trebui să utilizăm dreptul nostru de a vota în Parlament și statutul nostru de deputat pentru careva decizii radicale în acest sens. Juriștii noștri și întreaga echipă analizează decizia de ieri și multe alte aspecte ale acestei lupți politice dintre majoritatea parlamentară și Procuratura Generală”, a spus Marina Tauber.

Deputatul BCS, Corneliu Furculiță, susține că decizia Curții Constituționale este una „contradictorie”.

„Știți ce decizii au luat această Curte în ultimii ani. Consider că odată ce există un mandat primit în mod legal, după un concurs, acest mandat trebuie dus până la capăt. Omul a aplicat, a corespuns la anumite cerințe, legea nu poate fi retroactivă. Guvernarea de astăzi vrea modificarea procurorului, dar trebuie să fie foarte atentă, fiind că, de regulă, corupția mare se află în guvernare, în guvernarea care este la moment. Eu nu pot influența procese de guvernare și nici alte decizii”, a conchis Furculiță.

Curtea Constituțională(CC) a declarat inadmisibile sesizările depuse de procurorul general, Alexandr Stoianoglo, cu privire la verificarea constituționalității modificărilor operate la Legea cu privire la Procuratură, precum și cea cu privire la controlul constituționalității decretului președintei Maia Sandu prin care a fost încetat mandatul lui Dumitru Pulbere în calitate de membru al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). Despre acest fapt a fost anunțat președinta Înaltei Curți, Domnica Manole.

La data de 3 septembrie, Alexandr Stoianoglo s-a adresat cu o sesizare la Curtea Constituțională în vederea controlului constituționalității modificărilor operate de Parlament în contextul modificărilor la Legea cu privire la Procuratură. În comunicatul emis de Procuratură este menționat că „Parlamentul Republicii Moldova, în regim de urgență, ignorând procedurile de transparență decizională, fără a lua în considerare recomandările Comisiei de la Veneția, a experților în domeniu, precum și opiniile instituțiilor a căror activitate este vizată, a aprobat în lectură finală o serie de modificări la Legea cu privire la Procuratură”.

La 6 septembrie 2021, președinta ad-interim a Curții Constituționale, Liuba Șova, a respins cererea înaintată de Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, privind suspendarea modificărilor la Legea procuraturii operate recent de Parlament.

În argumentarea oferită de judecătoarea Liuba Șova se spune că reclamantul nu a adus suficiente dovezi și argumentări privind riscurile imediate ale eventualelor prejudicii și consecințe negative iminente pentru independența Procuraturii Generale, a Procurorului General și a Consiliului Superior al Procurorilor.

La data de 6 septembrie, plenul CC se afla în imposibilitate de convocare, iar în acest caz, potrivit legii, a fost de competența magistratei Liuba Șova să examineze cererea de suspendare a acțiunii actelor contestate.

Ulterior, Curtea Constituțională (CC) a menținut luni, 13 septembrie 2021, decizia președintei „ad-interim” a CC, Liuba Șova, din 6 septembrie 2021, prin care a fost respinsă solicitarea Procurorului General Alexandr Stoianoglo de suspendare a acțiunii noilor prevederi din Legea cu privire la Procuratură. Prin decizia de astăzi, CC a confirmat că reclamantul nu a adus suficiente dovezi și argumentări privind riscurile imediate pentru independența Procuraturii Generale, a Procurorului General și a Consiliului Superior al Procurorilor.

La 21 septembrie, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a adresat o nouă sesizare la Curtea Constituțională. De această dată în vederea controlului constituționalității decretului Președintelui Republicii Moldova din 6 septembrie curent privind încetarea de drept a mandatului de membru al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) a lui Dumitru Pulbere.

Prin sesizarea depusă, procurorul general mai solicită Înaltei Curți să exercite controlul constituționalității sintagmei „precum și vârsta de cel mult 65 de ani” din Legea cu privire la Procuratură, introdusă în text prin modificările operate de Parlament pe 24 august 2021.

„În plus, se solicită Curții Constituționale să se pronunțe și sub aspectul constituționalității procedurii de legiferare a Legii nr.102 din 24 august 2021 prin care a fost modificată și completată Legea cu privire la Procuratură, în partea antereferită”, punctează PG într-un comunicat de presă.

Totodată, Procuratura Generală declară că „consideră imperios necesară suspendarea acțiunii prevederilor contestate, în scopul conservării ordinii constituționale, a independenței CSP, a inamovibilității și stabilității mandatului membrilor acestui organ de autoadministrare, ca autoritate cu rol fundamental în exercitarea puterii în stat prin prisma ponderii conferite de Legea Supremă a țării”.


Deputații au aprobat, în a doua lectură, proiectul de lege pentru modificarea Legii cu privire la Procuratură. Prin modificările propuse se introduce un mecanism de evaluare a performanțelor procurorului general și se dispune revocarea acestuia din funcție în cazul în care se constată calificativul „nesatisfăcător” urmare a efectuării evaluării performanțelor.

În conformitate cu procedura de evaluare, Consiliul Superior al Procurorilor examinează raportul comisiei de evaluare a performanțelor Procurorului General. În rezultatul examinării, Consiliul Superior al Procurorilor adoptă o hotărâre cu privire la acordarea unuia din următoarele calificative: „excelent”, „bine”, „nesatisfăcător”.

În cazul adoptării hotărârii privind acordarea calificativului „nesatisfăcător”, Consiliul Superior al Procurorilor propune Președintelui Republicii Moldova eliberarea din funcție a Procurorului General.

Evaluarea performanțelor Procurorului General se va efectua de comisia specială, în baza unui Regulament. Această procedură nu va putea avea loc mai des decât o dată în an.

În cea de-a doua lectură, au fost acceptate unele amendamente care vizează interimatul funcției de Procuror General. Noua redacție este necesară pentru a clarifica situația privind instituirea interimatului, Procurorul General interimar urmând a fi numit prin decret al Președintelui la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, menționează autorii amendamentului.

Proiectul de lege pentru modificarea Legii cu privire la Procuratură, în lectura a doua, a fost aprobat cu 56 de voturi ale deputaților din majoritate. Opoziția s-a abținut de la vot.

PG a avizat negativ proiectul privind modificarea legii Procuraturii. „Reprezintă o ingerință vădită asupra garanțiilor constituționale de independență funcțională a Procuraturii și procurorului general”, declară reprezentanții PG.

Alina
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media