ULTIMA ORĂ! Procurorul Victor Furtună a decis pornirea urmăririi penale împotriva lui Stoianoglo. Ministrul Justiției: Întreaga conducere a Procuraturii Generale, suspendată din funcție

5 octombrie 2021, 17:10 Justiție 745
Procuratura Generală.  Sursa: Replica Media

Procurorul Victor Furtună a decis pornirea urmăririi penale împotriva procurorului general, Alexandr Stoianoglo. Despre aceasta a anunțat ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, menționând că „în acest moment nu avem o conducere a procuraturii”.

„Am fost informat prin e-mail că procurorul desemnat astăzi de CSP pentru analizarea sesizării lui Lilian Carp a decis pornirea urmăririi penale împotriva Procurorului General, Alexandr Stoianoglo. Cnform art. 55/1 din Legea nr.3/2016 cu privire la Procuratură, ”mandatul Procurorului General în privinţa căruia a fost pornită urmărirea penală în condiţiile art.270 alin.(7) din Codul de procedură penală se suspendă de drept pe perioada urmăririi penale”. De asemenea, prin efectul legii (art.18 alin.(4) Legea nr.3/2016 cu privire la Procuratură) sunt suspendați de drept și adjuncții Procurorului General. Prin urmare, în acest moment nu avem o conducere a procuraturii”, a declarat Litvinenco.

În actualele condiții, ministrul Justiției a solicitat convocarea unei ședințe extraordinare a CSP.

„Deși legea prevede că CSP se convoacă în ședință în 5 zile de la intervenirea unei astfel de situații, consider că este nevoie de convocarea unei ședințe extraordinare chiar astăzi, pentru a selecta și a propune Președintelui țării un Procuror General interimar”, a conchis Litvinenco.


Replica Media a solicitat o reacție de la reprezentanții PG, însă, deocamdată, nu am primit niciun răspuns. Ulterior, serviciul de presă al instituției a anunțat un briefing de presă la ora 18:00.

Am contactat-o și pe președinta CSP, Angela Motuzoc, pentru a ne spune dacă membrii Consilului se vor convoca astăzi la solicitarea ministrului Justiției, însă procurora ne-a închis la apeluri.

Amintim că, după mai multe ore de dezbateri, Consiliul Superior al Procurorilor a admis, marți, 5 octombrie, sesizarea deputatului PAS prin care s-a decis pornirea urmăririi penale pe numele procurorului general, Alexandr Stoianoglo, vizând pretinsele acțiuni ilegale.

Totodată, CSP l-a desemnat pe procurorul Victor Furtună - în calitate de procuror de caz. Acesta va examina sesizarea deputatului PAS, Lilian Carp.

Prezumţia de nevinovăţie este un principiu fundamental, garantat de Constituţia Republicii Moldova, care prevede că „orice persoană acuzată de un delict este prezumată nevinovată până când vinovăţia sa va fi dovedită în mod legal, în cursul unui proces judiciar public, în cadrul căruia i s-au asigurat toate garanţiile necesare apărării sale”.(Constituţia Republicii Moldova, art.21)
Alina
publicat de:
Alina Frunza
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media