Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru 2022, aprobat în lectura a II-a. Principalele prevederi

6 decembrie 2021, 16:52 Economie 214
Deputați noi în Parlament.  Sursa: Parlament.md

Legislativul a votat astăzi, 6 decembrie, proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat (BASS) pentru anul 2022, în cea de-a doua lectură. BASS este aprobat atât la venituri, cât și la cheltuieli în sumă de 31,2 miliarde de lei, ce constituie o majorare de 13,6 la sută fată de anul 2021, potrivit proiectului de lege.

Majorarea cheltuielilor este determinată de majorarea prestațiilor sociale realizată pe parcursul anului 2021, care se referă, în special la următoarele:

– majorarea, începând cu 1 octombrie 2021, a pensiei minime pentru limită de vârstă până la 2.000 lei;

– majorarea, începând cu 1 octombrie 2021, a cuantumurilor tuturor alocațiilor lunare de stat;

– majorarea bazei de calcul a pensiei în cazul perioadei necontributive de îngrijire a unui copil cu dizabilitate severă sau a unei persoane cu dizabilitate severă;

– reexaminarea, începând cu 1 ianuarie 2022, a pensiilor de dizabilitate, stabilite până la 01.01.1999;

– susținerea angajatorilor și salariaților în situația de criză economică provocată de pandemia Covid-19, prin acordarea indemnizației pentru salariații care au copii până Ia vârsta de 12 ani și copii cu dizabilități pentru zile libere în cazul suspendării procesului educațional în regim fizic și indemnizației pentru șomaj tehnic, instituit ca urmare a stării de urgentă în sănătate publică;

– extinderea numărului de beneficiari ai ajutorului pentru perioada rece a anului și majorarea cuantumului acestuia din urmă;

– modificarea mecanismului de indexare a pensiilor și introducerea posibilității de stabilire a pensiei anticipate pentru carieră lungă.

Proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2022 în lectura a doua a fost aprobat cu votul a 57 de deputați.

Alina
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media