Cruzime fără margini: Doi copii au fost bătuți până la sânge cu un cablu electric și cu picioarele de către propriul tată, în regiunea transnistreană

19 octombrie 2021, 11:37 Societate 133
Violență în familie.  Sursa: www.mvdpmr.org

Doi băieți în vârstă de 7 și 10 ani au fost bătuți cu picioarele și cu un cablu electric de către propriul tată, potrivit sursei din stânga Nistrului.

Potrivit sursei citate, incidentul violent a avut loc în satul Cioburciu din Stânga Nistrului, la 14 octombrie, la ora 16:00, în timpul când mama acestora se afla la muncă.

Femeia și-a lăsat copiii împreună cu tatăl. Acesta a consumat alcool și și-a pierdut controlul. Bărbatul și-a lovit fiul de 7 ani de aproximativ opt ori cu un cablu electric, pentru că a ieșit pe poartă fără voia acestuia.

O zi mai târziu, bărbatul l-a băut în mod similar și pe feciorul mai mare, în vârstă de 10 ani. Mai mult, acesta a fost lovit cu picioarele de mai multe ori.

Potrivit mamei, fiul mai mare a fost bătut pentru că a refuzat să sorteze cartofii.

Bărbatul în vârstă de 35 de ani a fost reținut și urmează să fie cercetat penal. Minorii urmează a fi examinați medico-legal.


La 14 octombrie, Parlamentul Republicii Moldova a ratificat Convenția de la Istanbul. Ratificarea Convenției de la Istanbul privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice a trezit polemici în rândul opoziției și a Mitropoliei Moldovei.

Astfel, socialiștii au depus o sesizare la Curtea Constituțională privind controlul constituționalității legii cu privire la ratificarea Convenției de la Istanbul. Anunțul a fost făcut de către deputatul socialist Grigore Novac, care a menționat că scopul „Convenției este altul camuflat și total străină convingerilor majorității cetățenilor Republicii Moldova dar cel mai important este contrar prevederilor Legii Supreme”.

Mitropolitul Vladimir susține că Republica se află într-un moment crucial din istoria neamului, în care este „inadminisbilă” promovarea și adoptarea unor legi ce vin în contradicție cu istoria, credința ortodoxă, cultura și moralitatea, poporului. Înaltul prelat cel mai probabil s-a referit la Convenția de la Istanbul și îndeamnă oamenii, în contextul în care recent Mitropolia și-a exprimat „îngrijorarea” după ce tratatul a fost ratificat de Parlament în prima lectură, să înalțe rugăciuni „pentru luminarea conducerii și pentru propășirea țării”.

De asemenea, Episcopia de Ungheni și Nisporeni i-a cerut prin intermediul unei adresări, publicate pe 15 octombrie, președintei Maia Sandu să nu promulge legea privind ratificarea Convenției de la Istanbul, prima convenție din lume care încearcă să combată violența împotriva femeilor.

Ulterior, la 6 octombrie, Mitropolitul Chișinăului și a Întregii Moldove Vladimir a semnat o adresare din numele Bisericii Ortodoxe, către președinta Republicii Moldova Maia Sandu, Parlament și Guvern, în care „a exprimat îngrijorarea” bisericii privind ratificarea Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice (Convenția de la Istanbul). Biserica susține că prin Convenția de la Istanbul se dorește a „eradica tradițiile” și că este un „atentat la libertatea religioasă”.


Tratatul include 81 de articole cu prevederi prin care statele părți asigură prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței în familie, protejării victimelor, urmăririi penale a infractorilor și adoptării politicilor integrate.

Prin ratificarea Convenției, autoritățile Republicii Moldova se angajează ca violența împotriva femeilor să fie pedepsită conform legii. De asemenea, vor fi alocate resurse pentru asigurarea funcţionalităţii centrelor de criză pentru victimele violenței, linii telefonice de urgenţă, disponibile 24/24 ore, adăposturi pentru victimele violenţei, servicii de consiliere psihologică şi juridică, dar și alte măsuri în acest sens. Fiecare autoritate publică va analiza, estima şi planifica resursele necesare în vederea asigurării implementării Convenției.

Documentul a fost adoptat la 11 mai 2011. Până în prezent, acesta a fost ratificat de 34 de state-membre ale Consiliului Europei, fiind semnat de alte 12 state, inclusiv de Republica Moldova. De asemenea, Convenţia a fost semnată de Uniunea Europeană.


Convenția Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice reprezintă tratatul internaţional cel mai cuprinzător care abordează această gravă violare a drepturilor omului. Convenția tinde spre toleranţă zero privind această formă de violenţă şi constituie un important pas înainte pentru a face din Europa şi dincolo de ea un loc mai sigur. Convenţia recunoaşte fenomenul violenţei împotriva femeilor drept o violare a drepturilor omului şi o formă de discriminare. Aceasta înseamnă că statele vor fi responsabile dacă nu iau măsuri corespunzătoare împotriva acestei forme de violenţă.

Prevenirea violenţei, protecţia victimelor şi trimiterea în judecată a infractorilor reprezintă punctele cheie ale Convenţiei. Acest instrument încearcă, totodată, să schimbe mentalitatea şi sentimentele indivizilor, fiind o chemare adresată societăţii, în special bărbaţilor şi tinerilor, să-şi modifice atitudinea. În esenţă, Convenţia constituie o nouă chemare la egalitate între femei și bărbați, întrucât violenţa împotriva femeilor este adânc înrădăcinată în inegalitatea dintre femei şi bărbaţi în cadrul societăţii şi este perpetuată de o cultură a intoleranţei şi a negării.

Consumul excesiv de alcool daunează grav sănătății
Alina
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media