Cetățenii moldoveni, blocați în continuare în Afganistan: MAEIE continuă eforturile diplomatice pentru evacuarea lor

20 august 2021, 09:32 Diaspora 49
MAEIE.  Sursa: diez.md

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) continuă eforturile diplomatice pentru evacuarea cetățenilor Republicii Moldova din Afganistan, contractați de ONU, cu ajutorul aeronavei militare de transport a Forțelor Aeriene Române.

„Responsabilii din cadrul MAEIE sunt în contact permanent cu reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe al României pentru coordonarea acțiunilor ce se impun. Din cauza condițiilor de securitate deosebit de dificile și periculoase din Kabul, accesul cetățenilor spre aeroport nu a putut fi realizat până la acest moment. Partea română a informat că aeronava Forțelor Aeriene Române va staționa în perioada următoare la Islamabad, Pakistan, fiind pregătită să se deplaseze din nou la Kabul pentru evacuarea cetățenilor, inclusiv a celor din Republica Moldova, atunci când tranzitul spre aeroport va fi posibil”, precizează MAEIE.

MAEIE menționează că cetățenii moldoveni se află într-o locație sigură.

MAEIE evaluează permanent, împreună cu partenerii internaționali, evoluția situației din Afganistan.


Amintim că, un elicopter Mi-8, înmatriculat în Republica Moldova, a rămas blocat în Afganistan cu tot cu echipaj - șase cetățeni moldoveni.

Luni, 16 august, la o zi după ce talibanii au acaparat capitala afgană Kabul, AAC a anunțat că firmele aeriene naționale care transportă pasageri, nu survolează spațiul aerian al Republicii Afganistan.

Talibanii au intrat duminică în capitala Kabul, ultimul oraș care rămăsese sub controlul forțelor guvernamentale afgane, în timp ce președintele țării a fugit în Tadjikistan, spunând că a vrut să evite o baie de sânge.

Mii de afgani au fugit disperați spre aeroportul din Kabul, singura poartă de intrare și ieșire din țară unde controlul încă este deținut de americani, în încercarea de a prinde un loc în avioanele care părăsesc Afganistanul.

Alina
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media