Potrivit unui comunicat emis de PCCOCS, instanța de judecată și-a motivat hotărârea prin aspecte și circumstanțe care nu corespund realității.
„Astfel, la baza hotărârii a fost pusă obligația din partea învinuitului de a se prezenta în fața organului de urmărire penală și promisiunea că nu se va eschiva, în condițiile în care însuși învinuitul fizic nu s-a prezentat la ședința de judecată. Suplimentar, magistrații au menționat intenția acestuia de a conlucra cu autoritățile de investigație, fapt care nu corespunde adevărului și vine în contradicție cu materialele prezentate de către procuror”, se arată în declarația PCCOCS.
De asemenea, la motivarea respingerii solicitării procurorilor de plasare a învinuitului în arest preventiv a fost inclusă starea sănătății acestuia, chiar dacă, potrivit PCCOCS, în ședința de judecată au fost prezentate probe care demonstrează că starea actuală a sănătății învinuitului nu este de natură să-i împiedice prezența lui la ședința de judecată.
„Mai mult decât atât, magistrații au neglijat probele prezentate de procurori, care demonstrează că învinuitul este în măsură să exercite influență asupra martorilor și figuranților în dosarul angajărilor fictive în cadrul fostei Direcții nr. 5 a MAI”, mai punctează reprezentanții PCCOCS, menționând că va contesta joi la Curtea de Apel Chișinău hotărârea Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana.
Cu câteva zile în urmă, ex-ministrul Apărării, Alexandru Pînzari, aflat în detenție, a apărut în spațiul public prin intermediul unei noi postări pe contul său de Facebook în care avertizează că „persoane interesate în prelungirea termenului de detenție, au pus la cale o nouă campanie de defăimare” împotriva acestuia.
La data de 9 august, magistrații Curții de Apel Chișinău au respins recursul avocaților Alexandru Pînzari și au decis menținerea măsurii de arest preventiv.
Ex-ministru al Apărării și fost șef al Inspectoratului General de Poliție, Alexandru Pînzari, a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile la data de 1 august 2021, fiind vizat în dosarul fostei Direcții 5, la fel ca și finul lui Plahotniuc, Dorin Damir, fostul șef al Direcției Operațiuni Speciale nr. 5 - Valeriu Cojocaru și Ion Cojocaru, angajat al Poliției de Frontieră.
Potrivit procurorilor, aceștia sunt bănuiți de abuz de serviciu, delapidarea averii statului, trecerea ilegală a frontierei de stat, divulgarea secretului de stat și fals în acte publice.
Direcția de Misiuni Speciale din cadrul INI a fost desființată în 2019 de către ministrul de Interne de atunci, Andrei Nastase.
Pînzari pledează nevinovat. Acesta a spus că decizia magistraților de a-l plasa în arest este una ilegală.
