Esența raportului este că prezența armatei ucrainene în zonele rezidențiale ale orașelor pune în pericol civilii și încalcă regulile războiului.
„Amnesty International regretă profund durerea și furia cauzate de comunicatul nostru de presă cu privire la tacticile de luptă ale armatei ucrainene”, se arată în declarație.
„Prioritatea Amnesty International în acest conflict și în orice alt conflict este de a asigura protecția civililor. Acesta a fost singurul nostru scop în publicarea ultimei noastre investigații. Susținem pe deplin constatările noastre, dar regretăm durerea cauzată”, se mai menționează în mesaj.
Tacticile care stabilesc baze și desfășoară echipamente și arme în zone rezidențiale, inclusiv școli și spitale, încalcă dreptul internațional umanitar, transformând ținte civile în ținte militare, se menționează în raport.
De asemenea, a subliniat că practica armatei ucrainene de a plasa ținte militare în zonele populate nu justifică în niciun fel atacurile rusești nediscriminatorii, inclusiv cele care folosesc muniție interzisă la nivel internațional.
Duminică, activiștii pentru drepturile omului au reiterat încă o dată această teză.
„Nu înseamnă că Amnesty International consideră forțele ucrainene responsabile pentru încălcările comise de forțele ruse sau că armata ucraineană nu ia măsuri de precauție adecvate în alte părți ale țării. (...) Trebuie să fim foarte clari - nimic din acțiunile armatei ucrainene, pe care le-am documentat, nu justifică în niciun fel încălcările Rusiei”, se spune în mesaj.
Cu toate acestea, este puțin probabil ca explicațiile oferite de Amnesty International să-i satisfacă pe critici, transmite BBC.
British Sunday Times a remarcat într-un editorial că condamnarea invaziei ruse este o „încercare zadarnică” a organizației pentru drepturile omului de a îndepărta criticile de la sine.
„Forțele ucrainene”, spune articolul, „au sediul în zone rezidențiale pentru că sunt atacate de trupele ruse. Aceasta este o metodă tipică a armatei ruse, asta este ceea ce au făcut în Cecenia, Siria și acum în Ucraina”.
Ambasadoarea SUA în Ucraina, Bridget Brink, a scris pe Twitter că, după 163 de zile de război nejustificat instigat de Kremlin, „ar trebui să fie absolut clar pentru toată lumea că pericolul pentru ucraineni vine din Rusia, din brutalitatea forțelor sale și bombardarea nemiloasă a orașelor din întreaga țară”.
În plus, unii experți nu sunt pe deplin de acord cu concluziile activiștilor pentru drepturile omului. Stephen Haynes, profesor de drept internațional la Universitatea Greenwich din Londra, este autorul liniilor directoare pentru utilizarea școlilor și universităților în perioadele de conflict. Aceste reguli, deși nu sunt obligatorii, au fost aprobate de 100 de state, inclusiv de Ucraina.
Într-un interviu acordat pentru The Guardian, Hames a remarcat că afirmațiile conform cărora Ucraina le-a încălcat sunt departe de a fi clare.
„Folosirea școlilor (în timpul ostilităților), dacă nu sunt folosite în scopul propus la acel moment, nu este întotdeauna ilegală. Este clar că situația din Ucraina este excepțională, așa că este departe de a fi sigur că armata ucraineană este încălcând regulile”, a spus el.
Totodată, profesorul Haynes a recunoscut că în mod ideal, clădirile care adăpostesc instalații militare și unități ale armatei ar trebui amplasate cât mai departe de zonele rezidențiale, dar a adăugat că natura invaziei ruse înseamnă că războiul în orașe este inevitabil.
Între timp, Jack Watling, un expert la Institutul Regal Comun pentru Studii de Apărare din Marea Britanie, a declarat că raportul Amnesty arată că personalul său „nu înțelege absolut deloc” modul în care se desfășoară operațiunile militare și că „fac acuzații fără a furniza dovezi justificative”.
Raportul a concluzionat că forțele ucrainene aveau alte opțiuni pentru dislocarea unităților militare mai departe de zonele rezidențiale, dar nu a oferit exemple.
„Trupele ucrainene nu încalcă nimic. Ei au sediul pe teritoriul pe care li s-a ordonat să îl protejeze și nu într-o zonă aleatorie a pădurii din apropiere, unde pot fi ocolite cu ușurință”, a scris Watling pe Twitter.
Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy a declarat că recentul raport al Amnesty International „nu poate fi tolerată”.
„Nu poate exista – chiar și ipotetic – nicio condiție în care orice atac rusesc asupra Ucrainei să devină justificat. Agresiunea împotriva statului nostru este neprovocată, invazivă și în mod deschis teroristă”, a declarat, joi, Vladimir Zelenskiy.
„Dacă cineva face un raport în care se presupune că victima și agresorul sunt identice în ceva, dacă sunt analizate unele date despre victimă și se ignoră ceea ce făcea agresorul în acel moment, acest lucru nu poate fi tolerat”, a adăugat liderul de la Kiev.
