VIDEO/ Cabinetul de miniștri s-a întrunit în ședință. Proiectele aprobate

10 august 2022, 15:00 Societate 134
ședința Guvernului, Guvernul Republicii Moldova, prim-ministra Natalia Gavrilița și cabinetul de miniștri.  Sursa: Replica Media

Cabinetul de miniștri s-a întrunit miercuri, 10 august, în ședință. Guvernul a aprobat 11 subiecte.

UPDATE 15.25. Proiectul de lege cu privire la modificarea articolului 1 din Legea nr. 1527/1998 privind Zona Antreprenoriatului Liber – Parcul de Producție „Valkaneș” a fost aprobat. Proiectul are drept scop accelerarea dezvoltării social-economice a UTA Găgăuzia și a țării în ansamblu, precum și dinamizarea și impulsionarea activității Zonei Antreprenoriatului Liber – Parcul de Producție „Valkaneș” (ZAL).


UPDATE 15.41. Proiectul privind redistribuirea unor alocații aprobate în Legea bugetului de stat pentru anul 2022, aprobat. Detalii.


UPDATE 15.32. Miniștrii au aprobat proiectul cu privire la aprobarea Conceptului Sistemului informațional „Depozitarul public al situațiilor financiare”.

DPSF reprezintă un sistem informațional integrat destinat colectării, generalizării, analizei șipublicării situațiilor financiare, a raportului conducerii și a raportului auditorului ale unităților de drept din Republica Moldova.

Implementarea DPSF va aduce beneficii și impact imediat Biroului Național de Statistică, autorităților publice, mediului de afaceri și cetățenilor, prin asigurarea accesului centralizat la dateledin situațiile financiare, necesare pentru desfășurarea proceselor de business specifice activității acestora. DPSF constituie o soluție din categoria Guvern către Guvern (G2G), Guvern către Business (G2B) și Guvern către Cetățeni (G2C).

Totodată, implementarea soluției informatice va diminua costurile în legătură cu procesarea și obținerea accesului la date, astfel încât cei interesați să poată obține ușor acces la datele necesare prin accesarea unei singure resurse informaționale. Implementarea DPSF va permite sporirea transparenței informațiilor despre situațiile financiare, va standardiza procesele de business și documentele aferente acestora, va reduce timpul de interacțiune cu potențialii utilizatori de date, va asigura mecanisme eficiente de transparentizare a rezultatelor activității economice a entităților care raportează situațiile financiare.


UPDATE 15.30. Proiectul cu privire la impunerea obligației de serviciu public în vederea asigurării securității aprovizionării cu gaze naturale în situație de urgență, aprobat.

Proiectul hotărârii Guvernului vine să stabilească cadrul normativ necesar în vederea sporirii securității de alimentare cu gaze naturale a țării, prin impunerea obligației de serviciu public prin realizarea achiziției și/sau stocării de gaze naturale de către SA „Energocom”, întreprindere deținătoare de licență de furnizare a gazelor naturale. Astfel, proiectul de hotărâre prevede, că SA „Energocom” va achiziționa gaze naturale și le va stoca în depozite subterane (în funcție de capacitățile de stocare disponibile și costurile pentru serviciul de stocare), iar SA „Moldovagaz”, care are obligația de serviciu public de furnizare de ultimă opțiune a gazelor naturale, impusă prin Hotărîrea ANRE nr. 444/2021, va achiziționa gazele naturale stocate, în temeiul unui Contract-cadru de vânzare-cumpărare semnat între părți.


UPDATE 15.27. Proiectul cu privire la iniţierea negocierilor şi aprobarea semnării Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României, prin schimb de note verbale, privind înființarea punctului de trecere a frontierei de stat dintre Republica Moldova și România deschis traficului internațional rutier Leova–Bumbăta, aprobat.


UPDATE 15.24. A fost aprobat proiectul cu privire la inițierea negocierilor şi aprobarea semnării celui de-al treisprezecelea Amendament la Acordul de asistență privind obiectivul de dezvoltare dintre Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Statelor Unite ale Americii pentru creștere economică durabilă ancorată în integrarea europeană, semnat la Chișinău la 28 septembrie 2016.


UPDATE 15.16. Cabinetul de miniștri a aprobat proiectul cu privire la iniţierea negocierilor şi aprobarea semnării celui de-al treisprezecelea Amendament la Acordul de asistenţă privind obiectivul de dezvoltare dintre Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Statelor Unite ale Americii pentru consolidarea democrației participative, semnat la Chișinău la 28 septembrie 2016.


UPDATE 15.14. A fost aprobat proiectul pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 322/2021 cu privire la pilotarea centrelor unificate de prestare a serviciilor publice. Detalii AICI.


UPDATE 15.10. La debutul ședinței au fost prezentate informații pivind consecințele ploi de aseară. Angajații Inspectorului General pentru situații de Urgență au intervenit în 42 de situații de urgență. Cel mai mult s-a intervenit în orașul Chișinău.

Cea mai dificilă situația a fost în cazul unei ambulanțe care era blocată în noroi. Totodată, 248 de angajați au fost rechemați în serviciu.

Diana
publicat de:
Diana Severin
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media