Scriitorul Salman Rushdie, atacat la un eveniment din vestul New York-ului: Un suspect, reținut

12 august 2022, 21:00 SUA 74
Salman Rushdie.  Sursa: CNN

Scriitorul britanic Salman Rushdie, în vârstă de 75 de ani, autor ale cărui scrieri i-au adus ameninţări cu moartea din partea Iranului în anii 1980, a fost înjunghiat vineri, când se pregătea să ţină o prelegere la un eveniment în New York, transmite CNN.

Salman Rushdie - un renumit autor și câștigător al celor mai importante premii literare din lume ale cărui scrieri au generat amenințări cu moartea - a fost atacat și aparent înjunghiat în gât pe scenă vineri, înainte de a susține o prelegere la Instituția Chautauqua din vestul New York-ului, a declarat poliția de stat.

Suspectul a fost arestat de un polițist la eveniment. Rushdie a fost transportat cu avionul la un spital local, a spus poliția. Starea lui de sănătate, deocamdată, este necunoscută. O persoană care îl intervieva a suferit o rănire ușoară la cap, a spus poliția.

Guvernatoarea New York-ului, Kathy Hochul, a declarat vineri reporterilor că Rushdie este „în viață” și „obține îngrijirea de care are nevoie”.

Ea a spus că un soldat de stat „s-a ridicat și i-a salvat viața și l-a protejat pe el, precum și pe moderatorul care a fost atacat.

Carl LeVan, un scriitor care a susţinut pe Twitter că a fost martor la atac, a spus că Rushdie a fost „înjunghiat de mai multe ori înainte ca atacatorul să fie imobilizat de agenţii de securitate”.

„Suntem profund îngrijoraţi de vestea că fostul preşedinte al PEN America, Salman Rushdie, a fost atacat astăzi, chiar înainte de a susţine o prelegere la Chautauqua Institution din New York. Condamnăm atacul şi îi dorim însănătoşire grabnică", a declarat pe Twitter PEN International, o asociaţie a scriitorilor care apără libertatea de exprimare şi a presei.

„Ne confruntăm cu o situaţie de urgenţă. Nu putem oferi mai multe detalii în acest moment”, a declarat purtătorul de cuvânt al Chautauqua Institution, contactat de Reuters.

Rushdie, care de zeci de ani a trăit sub protecţia gărzilor de corp, locuieşte în oraşul New York de aproximativ două decenii şi urma să susţină o prelegere la Chautauqua Institution, un centru cultural din vestul statului New York, potrivit agerpres.ro.

Scriitorul britanic, care a câştigat Booker Prize cu „Midnight's Children” („Copiii din miez de noapte”), a devenit celebru cel mai probabil datorită romanului său „Satanic Verses” („Versetele satanice”) din 1988. Acea carte, considerată o blasfemie de numeroşi musulmani, a generat proteste ample, iar fostul lider suprem al Iranului, ayatolahul Ruhollah Khomeini, a cerut asasinarea scriitorului Salman Rushdie şi a editorilor acestuia.

Salman Rushdie, născut la Bombay la 19 iunie 1947, s-a ascuns mulţi ani după ce a devenit ţinta acelei „fatwa” (decret religios) prin care musulmanii erau îndemnaţi să-l omoare pentru blasfemie. Guvernul iranian a retras ulterior ordinul, iar Rushdie a trăit relativ deschis în ultimii ani. Însă, organizaţii iraniene au stabilit o recompensă de milioane de dolari pentru uciderea sa.

Rushdie se afla la Chautauqua Institution pentru a lua parte la o conferinţă despre Statele Unite care servesc drept refugiu pentru scriitorii şi artiştii aflaţi în exil şi „drept casă pentru libertatea expresiei creative”, potrivit site-ului instituţiei.

Alina
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media