Șeful „Transgaz”, Ion Sterian, despre aprovizionarea cu gaze naturale a R. Moldova: „Suntem pregătiți oricând”

19 august 2022, 09:05 România 311
Directorul Transgaz Ion Sterian.  Sursa: stiri.md

Directorul „Transgaz” Ion Sterian a declarat în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă România că țara vecină este gata să ofere gaze naturale, dacă Republica Moldova ar avea nevoie de gaze naturale în sezonul rece al anului.

„Bineînțeles! Am construit și gazoductul Ungheni – Chișinău, e funcțional de anul trecut. Suntem pregătiți oricând, e o chestiune de o oră de când se cer gazele, până când ajung la Chișinău”, a declarat Sterian.

Potrivit șefului Transgaz, o iarnă blândă ar putea face ca România să nu aibă nevoie de niciun metrul cub de gaz din import.

„Din punctul meu de vedere, ținând cont de temperaturile din ultimele două ierni, n-ar trebui să avem nicio problemă, pentru că astăzi, de exemplu, suntem într-un grad de înmagazinare la un procent de 67 %. Până la sfârșitul lunii depășim 70%. Cei 67 % înseamnă 2,6 miliarde de metri cub de gaze. Mai sunt două luni de înmagazinare, lunile septembrie și octombrie cred că vom depăși procentul acela de 80%, cred că vom ajunge undeva pe la 85%, dacă se merge în ritmul acesta de 10-15 milioane de metri cubi înmagazinați pe zi.

Ultimele două ierni au fost cu temperaturi mai ridicate, dacă mergem pe logica asta, mergând și prin faptul că a crescut producția internă de la circa 22 milioane de metri cubi, la circa 25,5-26 milioane zi pe zi (nu vor fi probleme). Iarna trecută, consumul mediu a fost undeva la 55 și 57 de milioane de metri cubi pe zi, la temperaturile cele mai scăzute. Noi, cu 26 de milioane (producție zilnică) și cu 30-32 de metri cubi extrase din înmagazinare ne asigurăm gazele sută la sută fără mai fi nevoie de un import, dacă se pune problema să ajungem în situația să se sisteze importurile de gaze rusești”, a subliniat el pentru sursa citată.

Totuși, România are pregătite și surse alternative, în cazul în care va avea nevoie de gaze naturale.

„Noi avem posibilitatea ca prin Negru-Vodă-Kardam (punct de interconectare cu Bulgaria) , prin cealaltă interconectare cu Bulgaria să aducem gaze LNG (lichefiate – n.red.) în Grecia în terminalul de la Revithoussa unde suntem avansați în discuții, chiar am încheiat contract-cadru pentru gaze LNG. Suntem în discuții avansate, practic am încheiat memorandumul de vânzare-cumpărare de către o companie din România cu capital majoritat de stat, Romgaz, cu Azerbaidjan. În ceea ce privește colaborarea cu azerii, mai sunt de clarificat rutele de transport, accesul la sistemul de transport gaze din Turcia. (...)”, a conchis Sterian.

La 21 iulie, președinta Maia Sandu susținea în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova că situația complicată din sectorul energetic din cauza prețurile foarte înalte nu-i permite R. Moldova să asigure țara cu surse alternative de gaze naturale, iar negocierile se împotmolesc tocmai din acest motiv. Mai mult, șefa statului spune că și rezervele de păcură sunt reduse întrucât există un deficit de combustibil, iar vulnerabilitatea energetică pe care o avem în prezent se datorează „ignoranței și proastei guvernări” a oamenilor cu funcții de răspundere pe care i-a avut țara noastră în toți 30 de ani de independență.

În ceea ce ține de procurarea gazelor naturale din România, șefa statului spunea că România ne-a refuzat la acest capitol, iar achiziționarea păcurii este la fel, complicată, din cauza deficitului pe piață.

„Guvernul a încercat să negocieze și cumpărare de gaze din România, până când răspunsul a fost negativ. Pe păcură e o soluție parțială, pentru că cu păcură s-ar putea încălzi cel puțin câteva orașe din țară, dar și aici e deficit de păcură pe piață. Guvernul a încercat să facă rezerve, înțeleg că acum poate procura o cantitate mai mică, sperăm că în următoarele luni ar putea să achiziționeze și restul cantității, dar e deficit, prețurile sunt mari”, a spus președinta țării.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media