LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 210. Zelenskiy: Nu cred că Putin va folosi arme nucleare; Protestele împotriva mobilizării au început în unele orașe rusești: Sunt deja arestări

21 septembrie 2022, 08:24 Ucraina 262
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Liderii mondiali reuniți la ONU la New York au denunțat intenţiile Rusiei de a organiza „simulacre de referendumuri” în zonele ocupate în Ucraina privind aderarea la Federația Rusă. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a calificat acest fapt drept o „încălcare a dreptului internațional” și a avertizat că prezintă „încă o escaladare în războiul lui Putin”.

În același timp, Consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, a declarat că Statele Unite nu vor recunoaște niciodată anexarea de către Rusia a unei părți din teritoriile ocupate ale Ucrainei și vor face Moscova să plătească prețul, dacă încearcă să facă acest lucru.

Potrivit serviciului de informații al Ministerului Apărării al Ucrainei, armata rusă s-ar pregăti pentru operațiuni defensive în teritoriile ocupate, unde administrațiile separatiste intenționează să organizeze referendumuri de aderare la Federația Rusă, consolidând până la trei linii de apărare. Oficialul militar ucrainean este sigur că asigurarea de rezerve, și mai ales avansul rapid prin teritoriul Ucrainei reprezintă o „problemă” pentru Federația Rusă.

Mai multe explozii puternice au avut loc, miercuri dimineaţă, în oraşul Harkiv din nord-estul Ucrainei, iar rachetele au lovit clădiri rezidenţiale. Kievul acuză din nou trupele ruse că țintesc în obiective civile.

UPDATE 21:45. Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a condamnat ferm mobilizarea „parțială” anunțată de președintele Federației Ruse, Vladimir Putin. Într-un discurs de la tribuna ONU, la ce-a de-a 77-a Adunare Generală de la New York, lidera de la Chișinău a declarat că agresiunea Rusiei în țara vecină a zdruncinat securitatea globală și a chemat comunitatea internațională la unitate pentru a sprijini Ucraina și pentru a depăși crizele generate de război.


UPDATE 21:10.Rușii mobilizați vor fi trimiși pe front după ce se vor antrena cel puțin o lună Pregătirea cetățenilor ruși care vor fi mobilizați pentru a participa la „operațiunea militară specială” din Ucraina va dura mai mult de o lună, a declarat, miercuri, Viktor Bondarev, șeful Comitetului pentru Apărare și Securitate al Consiliului Federației Ruse.

„Desigur, nu vor ajunge acolo într-o lună. Vor ajunge acolo după ce se va lua decizia că da, acești oameni, aceste unități sunt pregătite pentru luptă”, a spus Viktor Bondarev într-un interviu pentru canalul TV Vmeste-RF.


UPDATE 20:50. Procuratura din Moscova a emis miercuri un avertisment cu privire la răspunderea penală pentru organizatorii și participanții la „acțiuni publice neautorizate” după ce rețelele de socializare activișrii au cheamat rușii să iasă în stradă pentru a se opune deciziei Kremlinului de a-și întări forțele armate în Ucraina prin mobilizarea „parțială”.

Procuratura din Moscova amintește că organizarea unui eveniment necoordonat și „alte acte ilegale” presupune răspundere administrativă și penală, inclusiv pedepse cu închisoarea de până la 15 ani.


UPDATE 20:35. Structurile de forță ruse au început a aresta oamenii care au ieșit în masă pe Arbat, una din arterele principale din centrul Moscovei, pentru a protesta împotriva mobilizării „parțiale” anunțate miercuri de Vladimir Putin, dar și împotriva războiului, relatează presa și canalele de Telegram ruse. Un manifestant a declarat pentru OVD-Info, care a fost reținut, că alți „peste 10 oameni” au fost urcați în dubițe ale poliției și că unul dintre ei și-a pierdut cunoștința.


UPDATE 20:15. Kârgâzstanul își avertizează cetățenii care locuiesc în Rusia că vor face închisoare dacă participă la războiul împotriva Ucrainei.

„În legătură cu adoptarea de către Duma de Stat a Federației Ruse a actelor legislative care prevăd obținerea simplificată a cetățeniei ruse de către străinii care au încheiat un contract de serviciu în Forțele Armate ale Federației Ruse, Ambasada Republicii Kârgâze din Federația Rusă îi avertizează pe cetățenii Republicii Kârgâze care se află temporar pe teritoriul Federației Ruse să nu participe la conflicte armate sau la acțiuni militare pe teritoriul statelor străine pentru care este stabilită răspunderea penală”, arată un comunicat al Ambasadei, care subliniază că, în conformitate cu articolul 256 din Codul penal al Republicii Kârgâze, participarea cetățenilor Republicii Kârgâze la ostilitățile de pe teritoriul statelor străine se pedepsește cu închisoare de până la zece ani cu confiscarea bunurilor.

Totodată, Ambasada solicită celor care primesc apel de participare la orice ostilități, să contacteze imediat misiunea diplomatică a Republicii Kârgâze în Federația Rusă.

Un mesaj similar a fost publicat anterior în Uzbekistan, potrivit Ukrainska Pravda.

Ambasada Republicii Uzbekistan în Federația Rusă avertizează compatrioții împotriva creării batalioanelor de voluntari și/sau participării la ostilități pe teritoriul statelor străine pentru care a fost stabilită răspunderea penală”


UPDATE 19:45. Șeful NATO, Jens Stoltenberg a venit și el cu o reacție la amenințările nucleare ale Rusiei.

„Putin nu va câștiga în Ucraina, amenințarea nucleară este o „retorică nesăbuită”. Jens Stoltenberg, a declarat pentru Reuters că „războiul nuclear nu trebuie purtat niciodată”, adăugând că „va avea consecințe fără precedent pentru Rusia”.

Stoltenberg a spus că decizia dictatorului rus Vladimir Putin de a mobiliza trupe suplimentare ar escalada războiul din Ucraina și va provoca mai mulți morți, dar aceasta demonstrează că Putin a făcut o mare greșeală de calcul cu privire la invazia Ucrainei.


UPDATE 19:30. Și președintele american Joe Biden a condamnat amenințările nucleare ale Rusiei, pe care le-a calificat drept „nechibzuite” și a avertizat regimul Putin împotriva încercării de a organiza „referendumuri” și a anexării noi teritorii ucrainene.

„Președintele Putin a amenințat în mod deschis Europa cu arme nucleare și a nesocotit în mod imprudent obligațiile regimului de neproliferare. Acum, Rusia forțează mai mult personal militar să se alăture luptei, iar Kremlinul organizează un „referendum” fals pentru a încerca să anexeze teritoriile Ucrainei, într-o încălcare foarte gravă a Cartei ONU”, a spus Biden în timpul unui discurs la Adunarea Generală a ONU de la New York.


UPDATE 19:05. Manifestații anti-război și anti-mobilizare ceva mai mari la Moscova. Oamenii s-au adunat pe strada Starii Arbat și scandeaza „Nu războiului”, însă poliția intervine în forță:


UPDATE 18:45. Statele Unite consideră iresponsabilă retorica lui Putin, care nu exclude folosirea armelor nucleare, și avertizează că, într-un astfel de caz, Federația Rusă va simți „consecințe grave”, a declarat astăzi John Kirby, coordonator pentru comunicații strategice la Consiliul de Securitate Națională de la Casa Albă.

„Trebuie să luăm întotdeauna în serios acest tip de retorică. Este iresponsabil să vorbim despre energia nucleară în acest fel, dar este și atipic în ceea ce privește modul în care a vorbit în ultimele șapte luni”, a spus purtătorul de cuvânt al Casei Albe.

El a menționat că Statele Unite urmăresc evoluțiile și sunt gata să răspundă. „Monitorizăm îndeaproape poziția lor strategică, astfel încât să o putem schimba pe a noastră dacă este necesar”, a spus Kirby. În același timp, potrivit acestuia, nu există semne care să indice necesitatea acestor pași.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe a avertizat, de asemenea, că Rusia ar avea „consecințe grave” atât din partea Statelor Unite, cât și a întregii comunități internaționale dacă va decide să folosească arme nucleare.


UPDATE 18:20. Trupele ruse au atacat din nou în satele Chervonogrigoriov și Marganets din raionul Nikopol, Dnepropetrovsk - un om a murit, cel puțin doi au fost răniți, a anunțat șeful OVA din Dnepropetrovsk, Valentin Reznicenko.UPDATE 17:55. Rușii caută să plece din țară: biletele de avion pentru zborurile în străinătate s-au epuizat Primele zboruri disponibile sunt, momentan, cele de vineri, iar acestea au prețuri de peste 1.000 de euro, scrie publicația economică rusească RBC pe canalul său de Telegram.

Toate biletele pentru următoarele zboruri din Rusia către destinațiile externe disponibile au fost vândute miercuri, ziua în care președintele Vladimir Putin a declarat o mobilizare „parțială” pentru războiul din Ucraina, scrie The Moscow Times.

Biletele pentru zborurile din 21 septembrie, din Moscova către capitalele Georgiei, Turciei și Armeniei, țări care nu solicită vize pentru ruși, au devenit indisponibile la câteva minute după anunțul lui Putin, potrivit aviasales.ru, un site folosit pentru planificarea călătoriilor.


UPDATE 17:40. Premierul japonez Fumio Kishida și-a exprimat marți dezamăgirea față de eșecul Consiliului de Securitate al ONU de a răspunde „adecvat” la invazia rusă în Ucraina din cauza dreptului de veto al Rusiei.

Liderul de la Tokyo a cerut, în timpul discursului său la adunarea Adunarea Generală anuală a ONU de la New York, o reformă care să permită Organizației să apere mai eficient pacea și ordinea globală.

Japonia a încercat demult să reformeze Consiliul de Securitate al ONU, spunând că a fost conceput de învingătorii celui de-al Doilea Război Mondial și nu reflectă realitatea societății internaționale.

În plus, el a acuzat Rusia că ameninţă cu utilizarea armei nucleare, ceea ce consideră drept „absolut inacceptabil”. „Trebuie să facem în aşa fel încât să ne asigurăm că Nagasaki rămâne ultimul loc care a suferit un bombardament atomic”, a subliniat premierul nipon, el însuşi originar din Hiroshima, primul oraş supus unui bombardament atomic.


UPDATE 17:25. Zelenskiy: „Nu cred că lumea îl va lăsa pe Putin să folosească arme nucleare”.

Președintele ucrainean a declarat într-un interviu pentru publicația germană Bild că nu crede că Rusia va folosi arme nucleare în Ucraina, însă nu exclude cu totul posibilitatea.

În orice caz, Zelenskiy crede că lumea nu ar trebui să cedeze amenințărilor lui Vladimir Putin. „Mâine, Putin poate spune: „Pe lângă Ucraina, vrem și o parte din Polonia, altfel vom folosi arme nucleare”. Nu putem fi de acord asupra unor astfel de compromisuri”, a spus Zelenskiy.


UPDATE 17:00. Forțele separatiste pro-ruse recrutează aproximativ 200-500 de muncitori de la uzina siderurgică Enakievo din regiunea Donețk, care aparține lui Rinat Akhmetov, cel mai bogat om al Ucrainei, proprietarul uzinei Azovstal distruse de ruși în bătălia pentru Mariupol. În mai, Rinat Ahmetov spunea că intenționează să dea în judecată Rusia pentru pierderile de circa 20 de miliarde de dolari cauzate de bombardarea uzinelor siderurgice pe care le deținea în Mariupol.

Potrivit Direcției de Informații a Ministerului Apărării, autoritățile instalate de ruși în Donețk ar fi înființat și o tabără de antrenament militar pentru pușcăriașii aduși din Rusia pentru a lupta în Ucraina, lângă localitatea Torez, aflată sub ocupație.

Începând cu luna august, grupul de mercenari Wagner a recrutat peste 1.000 de deținuți ruși pentru a lupta în Ucraina.


UPDATE 16:40. Președintele Vlodimir Zelenskiy nu crede că comunitatea internațională îi va permite lui Vladimir Putin să folosească arme nucleare, dar nu a exclus riscurile, întrucât „este imposibil să privim în interiorul” capului lui Putin.

Președintele Ucrainei a spus acest lucru într-un interviu acordat publicației germane Bild.

„Nu cred că va folosi această armă. Nu cred că lumea îi va permite să folosească această armă”, a spus Zelenskiy, adăugând, totuși, că există riscuri: „Nu putem privi în capul acestei persoane, există riscuri”.

„Mâine, Putin poate spune: pe lângă Ucraina, vrem și o parte din Polonia, altfel vom folosi arme nucleare. Nu putem face astfel de compromisuri", a spus Zelenskiy.

Președintele ucrainean se va adresa Adunării Generale a ONU în această seară.


UPDATE 16:27. În unele orașe din Rusia, deja au început protestele împotriva mobilizării, pe care mișcarea Vesna o anunțase anterior.

Rapoarte despre dispersarea protestatarilor vin din Irkutsk, Ulan-Ude și Habarovsk. Cu toate acestea, acțiunile nu sunt prea numeroase, relatează corespondentul Wall Street Journal, Matthew Laxmore.

Aproximativ 60 de oameni au venit în piața centrală din Irkutsk. Sunt arestări, transmite BBC.

Mai multe persoane au fost reținute la Tomsk. Una dintre ele este o fată care a venit la miting cu o pancartă „Nu [Roskomnadzor]”.

Mulți au ieșit cu afișe „Fără mobilizare”. Femeile cer să nu se atingă de soții, fiii și frații lor.

În Novosibirsk, o echipă de mascați a venit să disperseze acțiunea de protest.

Potrivit OVD-Info (recunoscut în Rusia drept „agent străin”), de la începutul războiului din Ucraina, aproximativ 16.500 de persoane au fost reținute la diferite acțiuni împotriva războiului din Rusia.

Jurnalistul WSJ Matthew Laxmore sugerează că, în lumina modificărilor la Codul Penal al Federației Ruse privind proiectul de evaziune, pedeapsa pentru participarea la acțiuni anti-mobilizare poate fi foarte gravă.


UPDATE 15:22. Mișcarea „Vesna” a făcut apel la un protest împotriva mobilizării anunțate de președintele rus Vladimir Putin. Activiștii le oferă cetățenilor să se adune la ora 19:00 pe 21 septembrie în centrul orașelor lor.

„Mii de bărbați ruși, tații, frații și soții noștri, vor fi aruncați în mașina de tocat carne a războiului. Pentru ce vor muri? Pentru ce vor plânge mamele și copiii?”, se arată în apelul mișcării.

„Deputații și oficialitățile care țipau zilnic despre necesitatea mobilizării vor rămâne în scaunele lor calde, vii și bine. Credem că ar trebui mobilizați și trimiși în Ucraina - lăsați-i să moară pentru fanteziile lor bolnave și nu trimiteți băieții obișnuiți la moarte”, se mai menționează în postare.

Activiștii mișcării „Vesna” le-a cerut soldaților ruși să refuze să participe la război și să se predea până la intrarea în vigoare a amendamentelor adoptate de Duma de Stat, care fac din aceasta o infracțiune.UPDATE 15:00. Președintele Consiliului European, Charles Michel, a asigurat că sprijinul Ucrainei din partea Uniunii Europene rămâne neschimbat, în ciuda declarațiilor și amenințărilor lui Vladimir Putin.

„Kremlinul a anunțat mobilizarea de Ziua Internațională a Păcii, în timp ce țările Adunării Generale a ONU continuă să lucreze pentru cooperare, securitate și prosperitate. În acest război, există un singur agresor - Rusia și o victimă a agresiunii - Ucraina. Sprijinul UE pentru Ucraina va rămâne de neclintit”, a declarat Michelle.

Mobilizarea în Rusia a fost declarată de trei ori în istoria țării - la începutul a două războaie mondiale și acum - în cea de-a 210-a zi a războiului din Ucraina.


UPDATE 14:15. Autoritățile ucrainene continuă să cerceteze și să demineze teritoriile din regiunea Harkiv eliberată de trupele ruse.

„Angajații serviciului de explozibili, au examinat un teritoriu cu o suprafață totală de aproximativ 478 de hectare. Au fost confiscate 10.388 de obiecte explozive, 90 au fost distruse”, a informat Poliția Națională a Ucrainei.

Anchetatorii Poliției Naționale a Ucrainei au înregistrat 317 crime de război în regiunea Harkiv.

Anterior, șeful Poliției Naționale a Ucrainei, Igor Klimenko, a declarat că în regiunea Harkiv există 10 locuri în care trupele ruse au torturat ucraineni.

Rapoartele de tortură a civililor deținuți vin și din alte așezări din regiunea Harkiv, care au fost ocupate recent de armata rusă.


UPDATE 13:08. Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbing, a comentat despre ultimele declarații ale autorităților ruse.

„Cu privire la criza ucraineană, poziția Chinei a fost întotdeauna clară. Facem apel la părți să obțină încetarea focului și să pună capăt războiului prin dialog și negocieri și să găsească o soluție care ține cont de interesele rezonabile de securitate ale tuturor părților, cât mai curând posibil.

De asemenea, sperăm că comunitatea internațională va crea condițiile și spațiul pentru acest lucru”, se arată în declarație, transmite BBC.


UPDATE 12:40. Secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, a declarat că decizia lui Putin de a mobiliza rezerviști pentru războiul din Ucraina arată că invazia rusă a eșuat.

„El și secretarul său al apărării au trimis zeci de mii de cetățeni să moară – prost echipați și sub comandă proastă”, a spus Wallace.

„Nici o amenințare sau propagandă nu poate ascunde faptul că Ucraina câștigă acest război, comunitatea internațională este unită și Rusia devine un paria”, a continuat ministrul britanic al apărării.

Wallace a mai remarcat că Putin a promis anterior că nu va exista nicio mobilizare a cetățenilor și că Rusia nu intenționează să anexeze teritoriile ucrainene. Ambele promisiuni sunt încălcate de noul decret al lui Putin și de pregătirea cvasi-referendumurilor.

Ministerul britanic al Apărării a emis și o declarație generală:

„Se spune că armata rusă se află sub o presiune enormă, iar graba cu care încearcă să organizeze referendumuri pentru aderarea Rusiei în teritoriile ocupate mărturisește teama de o contraofensivă iminentă a Forțelor Armate ale Ucrainei în aceste teritorii. Mobilizarea în Rusia indică în mod clar o lipsă acută de personal pe front, Ministerul britanic al Apărării este de asemenea încrezător. Iar modificările aduse codului penal al Federației Ruse, adoptate cu o zi înainte de Duma Rusă, sunt menite să minimizeze numărul de refuzuri de la serviciul militar și numărul dezertorilor de pe câmpul de luptă, a spus departamentul militar britanic”.


UPDATE 12:10. Decretul privind mobilizarea parțială este un semn al panicii Kremlinului, spune premierul olandez Mark Rutte.

„Mobilizarea, apelurile pentru un referendum de la Doneţk sunt toate semne de panică. Retorica lui despre armele nucleare este ceva ce am mai auzit de multe ori şi nu ne mişcă”, a spus Rutte.

„Totul face parte dintr-o retorică pe care deja o știm. Aș sfătui să rămânem calmi”, a mai adăugat oficialul olandez.


UPDATE 11:36. Potrivit ambasadoarei Statelor Unite la Kiev, Bridget Brink, toate demersurile recente întreprinse de autoritățile ruse indică faptul că acestea se află într-o situație dificilă.

„Referendumurile false și mobilizarea sunt semne de slăbiciune, eșec al Rusiei. Statele Unite nu vor recunoaște niciodată pretențiile Rusiei față de teritoriile ucrainene pe care este pe cale să le anexeze. Vom continua să sprijinim Ucraina atâta timp cât este nevoie", a scris Brink pe Twitter.


UPDATE 11:05. „Rușii, care au cerut distrugerea Ucrainei, au primit în cele din urmă: 1. Mobilizare. 2. Granițe închise, blocarea conturilor bancare. 3. Închisoare pentru dezertare. 4. Echipe speciale pentru „casta celor umiliți” în închisori”, a spus consilierul șeful biroului președintelui de la Kiev, Mihail Podoliak, pe Twitter.

„Încă merge conform planului, nu-i așa? Viața are un mare simț al umorului”, a răspuns el la discursul al lui Vladimir Putin, care a anunțat miercuri dimineață că începe mobilizarea parțială în Rusia.


UPDATE 10:21. Forțele ucrainene anunță propriile calcule despre pierderile rusești din ziua invaziei și până în prezent:

personal - au fost lichidate aproximativ 55.110 (+300);

tancuri ‒ 2227 (+11);

vehicule blindate de luptă / APV ‒ 4748 (+24);

sisteme de artilerie – 1340 (+17);

RSZV / MLRS – 318 (+0);

sisteme de război antiaeriene ‒ 168 (+0);

aeronave – 253 (+1);

elicoptere – 217 (+0);

Nivel operațional-tactic UAV – 932 (+7);

rachete de croazieră ‒ 239 (+0);

nave / bărci / nave de război / bărci ‒ 15 (+0);

vehicule și rezervoare de combustibil – 3610 (+23);

echipament special ‒ 125 (+0).


UPDATE 09:50.După discursul lui Putin, cu un mesaj a venit și ministrul său al Apărării, Serghei Șoigu. El, de asemenea, a vorbit despre cursul „operațiunii speciale”. Șoigu a declarat că se desfășoară „o mare și grea muncă de luptă, militarii o fac cu cinste, ne luptăm nu atât cu Ucraina, cât cu Occidentul colectiv”.

Potrivit acestuia, Occidentul furnizează Ucrainei cantități uriașe de arme, „aproximativ 70 de militari și peste 200 de sateliți civili, întregul grup NATO, lucrează în interesul Ucrainei, în timp ce tot mai des Kievul folosește arme occidentale pentru a lovi civilii”.

Șoigu a declarat că Ucraina și-a pierdut jumătate din aramată, în timp de forțele rus au pierdut doar 5.397 de soldați - autoritățile ruse raportează victime pentru prima dată din luna martie.

Principalele teze din discursul lui Șoigu:

- Ucraina a pierdut deja jumătate din armată: 61.207 morți, 49.368 răniți, 5.937 persoane au murit în forțele armate ruse, aproape 90% dintre răniți au revenit la serviciu;

- cei care au servit, au specialitate militară, experiență de luptă sunt supuși mobilizării parțiale;

- nu se pune problema vreunei mobilizări a studenților, recruții nu sunt supuși trimiterii la „operațiunea specială”;

- vor fi chemați în total 300 de mii de rezerviști - Rusia are o resursă uriașă de mobilizare, aproape 25 de milioane de oameni, puțin mai mult de 1% sunt supuși mobilizării parțiale.


UPDATE 09:25. Rusia este supusă șantajului nuclear de către unele state NATO, a spus Putin într-o adresă televizată, adăugând că dacă integritatea sa teritorială este amenințată, Rusia „va folosi toate mijloacele disponibile”.

„Oricine încearcă să ne șantajeze în acest fel ar trebui să știe că roza vânturilor se poate întoarce în direcția lor”, a declarat președintele rus.

Putin și-a început discursul televizat spunând că Rusia va sprijini „decizia cu privire la viitorul său care va fi luată de majoritatea locuitorilor din Republicile Populare Donețk și Luhansk, Zaporojie și Herson”.


UPDATE 09:18. Președintele rus Vladimir Putin a ținut un discurs televizat și a anunțat o mobilizare parțială în Rusia. El a spus că a semnat decretul. Decizia de mobilizare va intra în vigoare miercuri.

„Doar cetățenii care se află în prezent în rezervă și, mai ales, cei care au servit în rândurile forțelor armate, au anumite specialități militare și experiență relevantă, vor fi supuși înrolarii pentru serviciul militar. Cei chemați la serviciul militar înainte fiind trimis în unități fără greșeală va fi supus unui antrenament militar suplimentar, ținând cont de experiența unei operațiuni militare speciale”, a spus Putin.

Mesajul lui Putin era așteptat încă de aseară. Publicația RBC a raportat, citându-și sursele, că după ora 20:00 Putin va face o declarație cu privire la referendumurile în autoproclamatele DNR și LNR, precum și în regiunile Herson și Zaporojie parțial ocupate.

Autoritățile de ocupare din aceste regiuni ale Ucrainei au desemnat, marți după-amiază, perioada 23 - 27 septembrie ca date pentru organizarea referendumurilor privind aderarea imediată la Rusia.

În același timp, Duma de Stat a adoptat amendamente la Codul penal rus, care introduc conceptele de „mobilizare”, „lege marțială” și „timpul de război”, precum și noi pedepse pentru predarea voluntară, sustragerea de la serviciul militar și dezertarea. Răspunderea penală va apărea și în sfera ordinelor de apărare a statului.

Toate acestea împreună, precum și contraofensiva ucraineană care a început în septembrie în zonele ocupate ale țării, au ridicat din nou problema unei posibile mobilizări în Rusia pentru intensificarea ostilităților din Ucraina. Kremlinul a declarat până acum că mobilizarea nu este planificată „deocamdată”.


UPDATE 09:10. La rândul său, și SUA au denunţat planurile Moscovei. „Așa cum am avertizat, Rusia organizează brusc simulacre de referendumuri în zonele Ucrainei aflate sub controlul său și chiar în zonele Ucrainei care nu sunt în prezent sub controlul său, încălcând direct suveranitatea Ucrainei” a declarat consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan.

„Rusia se grăbește să organizeze aceste referendumuri ca răspuns la victoriile Ucrainei pe câmpul de luptă, precum și pentru a se pregăti pentru potențiale măsuri de mobilizare. Aceste referendumuri reprezintă un afront la principiile suveranității și integrității teritoriale care stau la baza sistemului internațional și care se află în centrul Cartei Națiunilor Unite. Știm că aceste referendumuri vor fi manipulate. Știm că Rusia va folosi aceste referendumuri false ca bază pentru a pretinde să anexeze aceste teritorii fie acum, fie în viitor”, se arată în mesajul lui Sullivan, publicat de Casa Albă.

„Permiteți-mi să fiu clar: dacă acest lucru se întâmplă, Statele Unite nu vor recunoaște niciodată pretențiile Rusiei - pretenții asupra oricărei părți pretins a anexate a Ucrainei. Și nu vom recunoaște niciodată acest teritoriu ca fiind altceva decât o parte a Ucrainei. Respingem fără echivoc acțiunile Rusiei. Și vom continua să lucrăm cu aliații și partenerii noștri pentru a impune costuri Rusiei și pentru a oferi sprijin istoric Ucrainei”, a adăugat el.

UPDATE 08:45. Serviciul de Informații al Ministerului Apărării din Marea Britanie: „Au loc „referendumuri” din teama unei contraofensive a Ucrainei”

Urgența organizării pretinselor referendumuri în perioada 23-27 septembrie în autoproclamatele DPR și LPR, precum și în regiunile Ucrainei Herson și Zaporojie, parțial ocupate de ruși, se datorează probabil temerilor cu privire la o ofensivă iminentă a armatei ucrainene de Ucraina. Rușii speră în acest fel la o mai mare securitate după aderarea oficială la Rusia, se arată în raportul zilnic al informațiilor militare britanice.

Forțele ruse din Ucraina continuă să se confrunte cu o lipsă de personal, spune armata britanică. Marți, Duma de Stat a votat modificări la Codul Penal, extinzând pedepsele pentru neîndeplinirea obligațiilor de către personalul militar. Acest lucru este probabil necesar pentru a limita numărul dezertărilor și a refuzurilor de a servi în armată, cred autorii raportului.

Liderii civili și militari ruși au fost supuși unor presiuni semnificative în ultimele două săptămâni (din cauza contraofensivei ucrainene), iar aceste noi măsuri au fost luate cel mai probabil ca răspuns la criticile publice și demonstrează o dezvoltare ulterioară a strategiei Rusiei.

Putin își asumă mai multe riscuri politice și dezminte [fără să vrea] miturile potrivit cărora Rusia nu este nici în război, nici în criză, în speranța de a spori puterea militară, se spune în document.


UPDATE 08:35. ISW: nu există semne de mobilizare în masă în Rusia, pseudo-referendumurile și noile articole penale sunt concepute pentru a face „automobilizarea” voluntar-obligatorie.

Raportul zilnic al Institutului de la Washington pentru Studiul Războiului (ISW) analizează inițiativele guvernului rus care au atras atenția publicului pe parcursul zilei de marți: pseudo-referendumuri programate în teritoriile ocupate ale Ucrainei și noi articole penale adoptate de Duma de Stat.

Toate aceste măsuri au fost considerate de multe mass-media ca un semn al unei escaladări a războiului: ei spun că anexarea teritoriilor ocupate va face posibilă prezentarea ulterioară a ofensivelor ucrainene ca agresiune împotriva Rusiei, sub acest pretext, declararea mobilizării și apoi atacarea Ucrainei și, dacă nu funcționează, să folosească arme de distrugere în masă. Dar ISW nu crede așa.

În primul rând, ISW nu vede niciun semn de schimbare iminentă a practicilor de mobilizare în Rusia.

„Referendumele” sunt considerate acolo mai degrabă ca un pas de propagandă, făcând apel la sentimentele etno-naționaliste. Acesta este un „morcov” pentru potențialii recruți, spun specialiștii americani.

Dar, în același timp, se creează un „bici” mai puternic sub forma unor articole penale care să-i pedepsească pe cei care nu vor să lupte. Luate împreună, aceste măsuri vor face ceea ce Ramzan Kadirov a numit „automobilizarea” voluntar-obligatorie.

Analiștii Institutului se îndoiesc că astfel de metode vor putea crește radical armata rusă.

Pseudoreferendumurile vor fi însoțite de avertismente că Rusia va apăra aceste noi teritorii ca și cum ar fi ale sale, folosind toate mijloacele de care dispune. „Kremlinul încearcă probabil să exacerbeze temerile ucrainene sau globale de escaladare nucleară cu astfel de avertismente vagi. Cu toate acestea, Putin a refuzat deja să mențină orice linii roșii teritoriale ca răspuns la atacurile ucrainene asupra Crimeei anexate de Rusia, un teritoriu ocupat pentru care a controlat. opt ani și se declară rusă.” , - scrie ISW.


UPDATE 08:15. Comandamentul operațional „Sud” raportează că armata rusă a început să utilizeze dronele kamikaze Shaded-136 iraniene în sudul Ucrainei

Faptul că Rusia a început să folosească aceste dispozitive s-a aflat săptămâna trecută; apoi armata ucraineană a declarat presei occidentale că dronele iraniene au fost observate până acum doar în direcția Harkiv. Oficialii militari ucraineni au sugerat că această zonă a fost aleasă ca zonă experimentală sau pentru că după ofensiva ucraineană, armata rusă a început să cedeze inamicului cantitatea de artilerie.

Dronele Shahed-136, conform armatei ucrainene, au atacat piese de artilerie ucraineană în primele zile și au făcut față acestei sarcini destul de eficient. Raportul comandamentului operațional „Sud”, care nu raportase anterior utilizarea unor astfel de arme, descrie un scenariu diferit: „Inamicul a intensificat utilizarea dronelor kamikaze pentru a distruge infrastructura civilă, inclusiv în zonele din spate la o distanță semnificativă. din prima linie”.

În mijlocul zilei, două drone de lovitură au fost trimise în zona de coastă Ociakov, una a fost doborâtă, a doua a lansat o „lovitură autodistructivă pe coastă”, a spus comandamentul SUD. „

Shahed-136” este o muniție rătăcitoare, adică este capabilă să plutească în aer pentru o lungă perioadă de timp, până când apare o țintă, apoi se grăbește spre ea cu viteză mare și explodează. Cântărește 200 de kilograme și are o autonomie de până la 2 500 kilometri, spun militarii ucraineni.

Nici Rusia, nici Iranul nu au confirmat livrarea de drone iraniene, rapoartele despre aceasta provenind inițial de la comunitatea de informații din SUA.UPDATE 08:05. Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a susţinut că planurile Moscovei privind desfăşurarea de referendumuri în regiuni ucrainene ocupate sunt o încălcare clară a Cartei Naţiunilor Unite, scrie Politico.

„Nu vom recunoaşte niciodată încercarea Rusiei de a-şi legitima ocuparea brutală şi ilegală de teritorii ucrainene” a declarat şefa executivului UE în marja Adunării Generale a ONU.

„A încerca să schimbi frontierele Ucrainei este total inacceptabil şi o încălcare clară a Cartei ONU şi a independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Ucrainei”, a continuat ea.

În același sens, președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a clarificat că „niciun referendum fals nu va schimba poziția Europei cu privire la Ucraina și integritatea ei teritorială”.

Metsola a subliniat, într-un mesaj pe conturl său de Twitter, că această manevră a Kremlinului nu va schimba „faptul că Rusia a invadat Ucraina suverană”.


UPDATE 07:50. Comunitatea internaţională reunită la New York la sesiunea anuală a Adunării Generale a ONU a condamnat Intenţiile Rusiei de a organiza „simulacre de referendumuri'' în zonele ocupate în Ucraina.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, spune că acest pas constituie o „încălcare flagrantă a dreptului internaţional” și este „încă o escaladare în războiul lui Putin”. El i-a cerut comunităţii internaţionale să condamne măsura şi să-şi intensifice sprijinul pentru Ucraina, transmite Agerpres.


UPDATE 07:35.Mai multe explozii puternice au avut loc, miercuri dimineaţă, în oraşul Harkov din nord-estul Ucrainei, iar rachetele au lovit clădiri rezidenţiale, relatează CNN, citat de news.ro.

În timp ce sirenele de raid aerian răsunau, echipa CNN de la faţa locului spune că a auzit 6-7 "explozii mari".

Primarul din Harkiv, Igor Terehov, spune într-o postare pe Telegram că echipele de intervenţie lucrează pentru a salva mai multe persoane care au rămas blocate într-o locaţie.


UPDATE 07:25. Mai mult de 2.100 de copii din Ucraina au fost duși ilegal în Rusia după izbucnirea războiului, susține viceprim-ministra pentru reintegrare de la Kiev Irina Vereșciuk.

„Ceea ce știm din surse de informații, vorbim despre 2.161 de copii. Asta este ceea ce știm până la 1 septembrie. Aceștia sunt copii lipsiți de îngrijirea părintească. Dintre ei am repatriat 55”, a precizat Irina Vereșciuk.

Viceprim-ministra a precizat că autoritățile verifică toate informațiile și faptele referitoare la copiii răpiți, în condițiile în care Rusia încearcă să aranjeze tutela pentru unii dintre minorii ucraineni.


UPDATE 07:00. Publicațiile ruse au anunțat marți că seara președintele rus Vladimir Putin va adresa un rar mesaj către națiune. Publicația rusă RBC a citat trei surse apropiate de Kremlin când a anunțat discursul. După câteva ore, televiziunile Russia Today și Pervîi Kanal au șters știrile, iar mai târziu un apropiat al președintelui rus a anunțat că mesajul a fost amânat pentru miercuri.

Ultima dată când liderul rus a apărut în formula aceasta a fost pe 24 februarie când a anunțat declanșarea „operațiunii militare speciale” din Ucraina.


Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august, 14 august, 15 august, 16 august, 17 august, 18 august, 19 august, 20 august, 21 august, 22 august, 23 august, 24 august, 25 august, 26 august, 27 august, 28 august, 29 august, 30 august, 31 august, 1 septembrie, 2 septembrie, 3 septembrie, 4 septembrie, 5 septembrie, 6 septembrie, 7 septembrie, 8 septembrie, 9 septembrie, 10 septembrie, 11 septembrie, 12 septembrie, 13 septembrie, 14 septembrie, 15 septembrie, 16 septembrie, 17 septembrie, 18 septembrie, 19 septembrie și 20 septembrie.


IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media