Liberalii din CMC solicită explicații de la Ion Ceban în legătură cu MAN-ul apărut în documentul Trezoreriei SUA. PSRM și ȘOR susțin că informația este falsă, iar Platforma DA spune că deși e informație oficială, „nu avem dreptul la procese de intenție, fără apel la recurs”

27 octombrie 2022, 14:03 Politică 144
CMC, Consiliul Municipal Chișinău.  Sursa: Replica Media

Consilierul municipal din partea Partidului Liberal (PL), Ion Cebanu a solicitat ca primarul capitalei Ion Ceban să fie invitat în cadrul ședinței de astăzi, 27 octombrie, a Consiliului Municipal Chișinău (CMC) pentru a oferi explicații referitoare la informația parvenită din partea Trezoreriei Statelor Unite ale Americii (SUA) în care se spune că partidul Mișcarea Alternativă Națională (MAN) a beneficiat de expetiza oamenilor apropiați FSB-ului rusesc.

„Este o chestiune gravă, domnilor. Când un demnitar de stat de asemenea rang este acuzat de organele americane că este finanțat direct de Moscova și se dau și nume acolo, și noi ne facem aici „Apă - Canal”, nu știu ce arendă. Aici rușii cumpără primarii de capitală cu tot cu papuci”, a declarat Ion Cebanu.

Drept replică, socialistul Grigore Bejenaru i-a recomandat să nu se informeze din presa americană.

„Nu aveți grija presei. Eu mă informez de la Departament (...) Da, voi vă ocupați de problemele orașului. Vindeți orașul rușilor. Eu solicit explicații din partea primarului și chestiunea asta să fie numărul unu pe ordinea de zi. Toate elementele socialiste, comuniste, pro-Kremlin or să se manifeste pe urmă”, a punctat Cebanu.

Consilierul Partidului ȘOR, Valerii Klimenko, a spus că nu trebuie de avut încredere în informația răspândită de americani, deoarece sunt niște „escroci”.

„Vreau să vă amintesc un caz, când Ministrul Apărării al SUA în fața întregii lumi arăta un element prin care a argumentat că în Irak se fac arme chimice și că acesta ar fi un motiv ca să intre acolo și să omoare aproximativ 2 milioane de locuitori ai acestei țări. Iată cât costă o informație americană. Acolo stau așa escroci pe care lumea nu i-a văzut în viață, provocatorii, dar tu îi citezi pe ei. Uite ce au provocat ei între Ucraina și Rusia, iar tu te referi la ei? Oamenii decenți niciodată nu fac referire la americani. Ăștia îs niște escroci terminați”, a declarat Valerii Klimenko.

„E un document oficial. Faptul că dvs. încercați să astupați, l-am văzut și pe Dodon că el, e țară independentă, așa-i de independent el...cum se ducea săptămânal. El avea rută personală la Moscova”, a menționat consilierul PL.

„Noi am venit aici pentru a discuta despre situația stringentă de la Apă-Canal și a dilua ordinea de zi cu informația falsă care este distribuită în mass-media cred că nu este necesar. Dacă colegul insistă, lasă acest subiect să fie pentru data viitoare, regimul din republică poate face cunoștință încă odată cu documentul care a fost publicat și să fie citit atent în limba engleză”, a propus socialistul Alexandr Odințov.

Consilierul Platformei DA a subliniat că este nevoie să luăm la cunoștință despre un act oficial al Trezoreriei SUA, dar „dar asta nu înseamnă că avem dreptul la procese de intenție, că avem dreptul la etichete fără drept de apel, fără drept de recurs.”

„Personal, împreună cu colegii mei din Platforma DA m venit cu propunerea să dedicăm o ședință unor probleme vitale pentru urbea noastră. Ați încercat să rămâneți fără apă trei - șapte zile. Lucrurile sunt foarte grave și dacă și în jurul acestora vom face în continuare politică o să ne pomenim într-o bună zi că după lipsa curentului, lipsa suficientă de gaz, vom avea și lipsă acută de apă. (...) Chestiunile politice vor fi dezbătute și întoarse pe toate fețele în campanie electorală. Personal, în afară de declarațiile făcute de Trezoreria SUA sesizată cu privire la ilegalitățile din acest stat de către umila mea persoană în 2019, am văzut și declarația primarului Ceban. Ceban este și va fi în permanență oponentul meu, dar asta nu înseamnă că avem dreptul la procese de intenție, că avem dreptul la etichete fără drept de apel, fără drept de recurs. O informație parvenită pe surse oficiale, bineînțeles, trebuie să fie cunoscută nu doar de consilierii municipali, ci și de întreaga societate. Iată de ce, primarul Ion Ceban dacă era la această ședință, era suficient să ne spună ce a declarat pentru presă și sigur că-l satisfăcea și pe dl. Ion Cebanu de la PL. (...) Noi personal nu vrem să participăm la aceste dispute politice pe marginea unui subiect la care nici PL nu are nicio atribuție, nici PAS-ul nu are nicio atribuție. Personal m-am adresat Trezoreriei, personal m-am adresat FBI în 2019 ca Plahotniuc, Șor și toți cei care i-au slujit să fie puși pe lista sancțiunilor internaționale, iată că la trei ani distanță s-a întâmplat, iar acum vedem cine-și trage foloase”, a precizat Năstase.

Ion Cebanu i-a amintit lui Andrei Năstase că Ion Ceban este cel care i-a furat fotoliul de primar în anul 2018, după ce alegerile primarului general de Chișinău au fost anulate.

„E un om care la un anumit moment care la un anumit moment a clacat, care la un anumit moment a pus mai presus interesele sale decât ale chișinăuienilor”, a opinat Năstase.

„E de râsul găinii. Tu, Ion, ești om deștept, dar te dă pe sfoară o asemenea informație, tu pui în situație CMC-ul. Vom arăta ca niște idioți dacă va veni o dezmințire a informației pe acest subiect”, a conchis Klimenko.

Într-un final, consilierii municipali au ajuns la un consens, iar informația cu privire la situația despre care enunță actul Trezoreriei SUA urmează a fi prezentat de primarul Ion Ceban sub numărul patru de pe ordinea de zi.


Amintim că primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, a venit în această dimineață, 27 octombrie, cu o reacție la materialul prezentat de Oficiul pentru Controlul Activelor Străine al Departamentului Trezoreriei (OFAC) în care apare informația că ofițerul Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), Iurii Gudilin, persoană ce a căzut sub sancțiunile Statelor Unite ale Americii (SUA), împreună cu echipa sa a oferit oferit sprijin unui grup politic de opoziție, și anume Mișcării Alternative Naționale (MAN).

Edilul capitalei susține că guvernarea „minte cu nemiluita” și „mai cheltuie bani enormi ca să fie promovate aceste mesaje false” și promite să atace în instanță pe cei de la guvernare și media care a distribuit această informație prezentată de SUA, calificând-o drept „falsă, cu scop de a denigra imaginea mea.”

Oficiul pentru Controlul Activelor Străine al Departamentului Trezoreriei (OFAC) a anunțat că persoanele persoanele și entitățile sancționate, la 26 octombrie, includ oligarhi recunoscuți la scară largă pentru capturarea și coruperea instituțiilor politice și economice ale R. Moldova și cei care acționează ca instrumente ale campaniei de influență globală a Rusiei, care urmăresc să manipuleze Statele Unite și aliații și partenerii săi, inclusiv R. Moldova și Ucraina.


Amintim că, începând de la 26 octombrie, Statele Unite ale Americii a impus sancțiuni împotriva a 21 de persoane și entități implicate în acte de corupție în R. Moldova. În listă se regăsesc oligarhii fugari Ilan Șor și Vlad Plahotniuc. Aceste sancțiuni interzic orice tranzacții efectuate de către persoane din SUA – și orice alte tranzacții pe teritoriul sau care tranzitează Statele Unite – care implică orice proprietate sau interese aparținând persoanelor sancționate.

Interdicțiile includ efectuarea oricărei contribuții sau furnizarea de fonduri, bunuri sau servicii de, către, sau în beneficiul oricărei persoane sancționate sau primirea oricărei contribuții sau furnizări de fonduri, bunuri sau servicii de la o astfel de persoană.

Guvernul SUA aplică aceste sancțiuni în baza a două acte juridice diferite. Fostul lider al PDM este sancționat în baza ordinului executiv 13818 care are la bază și pune în aplicare legea Magnitsky pentru rolul său semnificativ în corupția din Republica Moldova. Cât privește deputatul fugar Ilan Șor, sub sancțiuni cade și soția acestuia - Sara Șor, cunoscută mai mult cu numele scenic Jasmin, Partidul ȘOR și câțiva cetățeni și entități ruse.


La 21 septembrie deputații din Parlamentul Republicii Moldova au păreri împărțite despre noul partid fondat de primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, „Mișcarea Alternativă Națională” (MAN), despre care spune că este pro-european. Deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Vladimir Voronin, consideră că fostul său coleg de partid s-a pripit când a fondat propria formațiune politică, în timp ce deputații PAS, Radu Marian și Doina Gherman, afirmă că nici partidul și nici Ion Ceban nu au credibilitate.

Primarul general al municipiul Chișinău, Ion Ceban, a anunțat lansarea partidului „Mișcarea Alternativă Națională”, la 23 august 2022. El a spus atunci că va crea un partid „are atunci când vom prelua puterea va face ca în 10 ani, cel mult, Republica Moldova să ajungă la nivelul standardelor statelor din sud-estul Europei și vă asigur, chiar peste multe dintre aceste țări”.

Ion Ceban a devenit primar general al municipiului Chișinău din 11 noiembrie 2019.

A fost vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova (2019), deputat în 3 legislaturi, fost Președinte al fracțiunii Partidului Socialiștilor din Consiliul Municipal Chișinău (2015-2019). A deținut diferite funcții în executiv de la șef de direcție până la viceministru.

Prezumţia de nevinovăţie este un principiu fundamental, garantat de Constituţia Republicii Moldova, care prevede că „orice persoană acuzată de un delict este prezumată nevinovată până când vinovăţia sa va fi dovedită în mod legal, în cursul unui proces judiciar public, în cadrul căruia i s-au asigurat toate garanţiile necesare apărării sale”.(Constituţia Republicii Moldova, art.21)
Alina
publicat de:
Alina Baran
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media