Bogdan Aurescu a anunțat că va cere un punct separat despre R. Moldova pe agenda Consiliului Afaceri Externe

14 noiembrie 2022, 15:34 România 159
Ministrul de externe al României, Bogdan Aurescu.  Sursa: digi24.ro.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a anunţat, luni, că va cere un punct separat pe agenda Consiliului Afaceri Externe (CAE) de luna viitoare care să analizeze situaţia din Republica Moldova, scrie Agerpres.

Şeful diplomaţiei române a reiterat, într-o declaraţie de presă înainte de reuniunea CAE ce are loc luni la Bruxelles, susţinerea ţării noastre pentru Republica Moldova, care este „foarte afectată de vulnerabilităţile ce privesc securitatea sistemului energetic”.

„România şi-a intensificat eforturile şi susţinem 90% din consumul necesar de electricitate din Republica Moldova. Vom continua să susţinem Republica Moldova. Dar este nevoie de o susţinere sub formă de granturi”, a arătat Bogdan Aurescu.

El a salutat recentul anunţ al preşedintei Comisiei Europene privind susţinerea financiară de 250 de milioane de euro pentru securitatea energetică a Republicii Moldova.

„Pentru Consiliul Afaceri Externe din decembrie, voi cere să fie inclus pe agendă un punct separat care priveşte situaţia din Republica Moldova, evident în prezenţa ministrului de Externe din Republica Moldova, Nicu Popescu”, a declarat Aurescu.

Ministrul a amintit, totodată, că o nouă reuniune a platformei de susţinere a Republicii Moldova, creată de România, Germania şi Franţa, va avea loc pe 21 noiembrie, la Paris.

La reuniunea CAE de luni, şeful diplomaţiei române va saluta lansarea unui nou pachet de sprijin al UE pentru Ucraina.

„Bineînţeles, România va avea o contribuţie naţională în această misiune”, a adăugat el.

Bogdan Aurescu a vorbit şi despre continuarea presiunii asupra Rusiei.

„Din această perspectivă, voi transmite susţinerea noastră pentru măsuri mai restrictive privind Rusia şi privind Belarus”, a subliniat ministrul român.

El va informa la CAE şi cu privire la susţinerea României privind „crearea unui mecanism care va investiga şi va urmări penal crima de agresiune din Ucraina”.

„Dar, trebuie să găsim, în mod evident, o bază legală solidă pentru asta”, a punctat el.

Ministrul Aurescu a reiterat şi susţinerea României pentru parcursul european al statelor din regiune.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media