Andrei Spînu, după ce primarul capitalei a anunțat că municipalitatea nu va mai economisi curentul electric: „Dragi prieteni, vă rog să economisiți, nu fiți ca Ion!”

31 octombrie 2022, 13:17 Politică 177
Andrei Spînu și Ion Ceban.  Sursa: Colaj Foto

Minsitrul lnfrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), Andrei Spînu, a venit cu o reacție la anunțul lui primarului general Ion Ceban de a renunța la economisirea energiei electrice în Chișinău, și spune că prin această decizie edilul capitalei „își arată servilitatea față de o țară străină și demonstrează încă odată că e gata să trădeze țara noastră.”

„A făcut acest anunț azi. Azi, în ziua când Rusia a atacat cu drone barajului Dnestrovsc1 parte a infrastructura energetică din Ucraina. Azi, când o parte din rachetele rusești au căzut pe teritoriul Moldovei, în localitatea Naslavcea. Stimați cetățeni, orice economie contează. Fiecare bec stins, fiecare Kw mai puțin consumat ne ajută în această perioadă. Am văzut săptămâna trecută un efort minunat din partea tuturor. Acest efort a dus la reducerea consumului și a ținut țara conectată la energie electrică. Dragi prieteni, vă rog să economisiți, nu fiți ca Ion!”, a scris Andrei Spînu pe pagina sa de Telegram.

Amintim că primarul general al municipiului Chișinău Ion Ceban a anunțat astăzi, 31 octombrie, că nu va mai „economisi pe sănătatea și pe siguranța oamenilor” și crede că nu „mai este oportună deconectarea iluminatului stradal seara” și va solicita, în acest sens, convocarea Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) a capitalei.


Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a anunțat că Republica Moldova a cumpărat pentru a doua zi consecutiv achiziția de energie electrică de avarie din România. La 29 octombrie, Energocom a cumpărat 50 MW de la OMV Petrom România, însă această cantitate nu este suficientă pentru a acoperi deficitul pe care Republica Moldova îl înfruntă în aceste zile.

Amintim că, după ce Gazprom a redus livrările de gaze cu 30% în octombrie, centrala de la Cuciurgan, începând de luni, 24 octombrie, livrează malului drept al Nistrului 27% în loc de 70%, volum contractat anterior de autoritățile de la Chișinău. Anunțul a fost făcul de liderul separatist de la Tiraspol. „A fost luată decizia de a micșora livrările către întreprinderile mari cum ar fi Uzina Metalurgică și cea de Ciment de la Rîbnița, Centrala de la Kuciurgan”, se arată în comunicat.

De asemenea, Krasnoselski a spus că în noiembrie cantitatea de energie electrică pentru malul drept ar putea fi de cel mult 23%, dacă va fi menținut același volum de gaze pentru regiunea transnistreană.

Întreprinderea de Stat „Moldelectrica” a anunțat la 21 octombrie despre existența stării de alertă pe piața energiei electrice a Republicii Moldova și a comunicat despre existența unui deficit de energie electrică, care nu este acoperit prin contracte comerciale de furnizare a energiei electrice. În context, Moldelectrica a apelat la contractul de avarie semnat cu România. Costul energiei achiziționate prin acest contract este între 190 și 348 EUR/MWh.

În context, cetățenii țării sunt îndemnați să economisească energia electrică, în special în orele de vârf, între orele 07:00 - 10:00 și 18:00 și 23:00. De menționat că solicitarea autorităților vine în contextul în care MGRES nu mai furnizează cantitatea necesară de energie electrică, iar exporturile de energie din Ucraina au fost interzise, după ce sistemul a fost afectat de tirurile de rachete rusești.

Totodată, începând din 14 octombrie, Republica Moldova cumpără din România energie electrică la un preț preferențial. Un prim contract de furnizare a energiei, pentru o cantitate de 100 MW, a fost semnat la 13 octombrie între Hidroelectrica - lider în producția de energie electrică și principalul furnizor de servicii tehnologice necesare în Sistemul Energetic Național din România, și Energocom, companie desemnată de Guvernul Republicii Moldova.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media