Jurnal.md/ Actele cu privire la construcția noului sediu al Moldovagaz nu mai există: Rezultatele auditului Curții de Conturi asupra companiei

21 noiembrie 2022, 21:35 Justiție 139
Moldovagaz.  Sursa: moldovagaz.md

Documentele cu privire la construcția clădirii administrative a „Moldovagaz” au fost sustrase de persoane necunoscute, care ar fi pătruns într-un birou din vechea clădire a companiei, sigilat de PCCOCS în 2015, unde se păstrau mai mulți saci cu acte. Despre aceasta au declarat pentru Jurnal.md unele surse care în această vară au fost de față, când procurorii au mers să înlăture sigiliul de la acea ușă. Auditul Curții de Conturi la „Moldovagaz” și întreprinderile sale afiliate a confirmat lipsa sigiliului și dispariția documentelor.

„Auditorii, pe parcursul misiunii de audit, au atestat lipsa unor documente ca rezultat al distrugerii acestora conform legislației în vigoare, ridicarea de către organele de urmărire penală, lipsa rapoartelor financiare și documentelor primare aferente activităților economice ale întreprinderilor din stânga Nistrului, necontrolate de SA Moldovagaz și a actelor de verificare între SA Moldovagaz, Gazsnabtranzit și Concernul Moldovagaz cu SA Gazprom și Tiraspoltransgaz, pentru perioadele 1994-1998 și 2005-2013, etc”, se menționează în auditul Curții de Conturi.

Jurnal.md scrie că, atunci când sunt întrebați despre actele privind edificarea noii clădiri de pe str. Pușkin, 64, atât foștii, cât și actualii responsabili de la „Moldovagaz” afirmă că acestea le-au fost ridicate în 2015 și 2016 de către poliție și CNA și ne le-au mai fost restituite. Afirmațiile în cauză trezesc suspiciuni, căci instituțiile de drept, dacă au nevoie de unele documente în asemenea cazuri, solicită prezentarea copiilor autentificate, dar nu ridică originalele.

Lucrurile păreau să se schimbe în această vară, când Jurnal.md lucra la investigația „Jaful de pe Bâc sau Casa boierilor țării” despre construcția acestei clădiri. Atunci Vadim Ceban, președintele Consiliului de Administrație (CA) al „Moldovagaz” a spus că documentele dispărute se aflau, de fapt, într-un birou din vechea clădire a întreprinderii de pe str. Albișoara, 38, unde astăzi își are sediul „Chișinău-Gaz”. Jurnal.md a mai aflat că acea încăpere a fost sigilată acum șase ani de către ex-procurorul Vitalie Busuioc de la PCCOCS, care gestiona mai multe dosare penale în privința unor șefi ai companiei moldo-ruse. Ceban a adăugat că în acest an sigiliul a fost scos de către procurori, iar documentele au ajuns și la Curtea de Conturi (CCRM).

Jurnal.md a intrat în posesia raportului de audit al CCRM, care astăzi a fost examinat în cadrul ședinței publice a instituției și din care se înțelege că directorul „Moldovagaz” ascundea cel puțin un lucru. Și anume că sigiliul de la ușa respectivă era rupt demult. Persoane care au fost la fața locului alături de procurori, dar care au solicitat să le păstrăm anonimatul, susțin că ar fi aflat de la unii angajați ai „Chișinău-Gaz” că, în anii trecuți, apăreau niște necunoscuți care deșurubau ușa și intrau în acel birou. Nimeni nu înțelegea cine sunt respectivii, însă paza le permitea accesul în clădire. Surca citată scrie că nu a putut afla în ce an s-a întâmplat aceasta, dar menționează că, în 2018, „Chișinău-Gaz” a contractat servicii de pază de la „Bercut-Grup”, iar peste câteva luni a angajat o altă companie, „Argus-S”, care era controlată de Dorin Damir, finul lui Plahotniuc. E interesant și faptul că „Bercut-Grup” a păzit în continuare alte bunuri ale întreprinderii, dar nu și sediu central.

Continuarea articolului poate fi găsită pe Jurnal.md.

Alina
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media