Germania a sperat ca Ucraina să capituleze rapid, iar Franța era „în negare” - Dezvăluirile lui Boris Johnson despre cum au reacționat liderii Europei înainte de invazia Rusiei

23 noiembrie 2022, 19:59 Externe 359
Johnson, la o întâlnire cu președintele american Joe Biden, cancelarul german Olaf Scholz și președintele francez Emmanuel Macron în timpul Summitului G7 din iunie în Germania..  Sursa: Pool/Getty Images/CNN

Boris Johnson susține că Franța era „în negare” cu privire la șansele declanșării invaziei rusești împotriva Ucrainei în februarie și a acuzat guvernul german că a favorizat, inițial, o înfrângere rapidă a armatei ucrainene. Într-un pentru CNN Portugalia, fostul prim-ministru al guvernului Regatului Unit a dezvăluit variatele atitudini ale liderilor de țări occidentale înainte ca Rusia să invadeze Ucraina pe 24 februarie și a vorbit în mod particular de trei lideri europeni – cei ai Franței, Germaniei și Italiei.

Declarațiile sale au atras o negare usturătoare din partea Germaniei, care l-a acuzat pe fostul premier britanic că are „o relație unică cu adevărul”.

În timp ce Johnson a subliniat că deși națiunile UE s-au mobilizat rapid în sprijinul Ucrainei și continuă să o ajute, înainte de invazie totul a fost diferit.

„Acest lucru a fost un șoc imens... am văzut batalioanele tactice ruse cum se adună, dar diferite țări aveau perspective foarte diferite”, a spus Johnson.

„Abordarea germană a fost la un moment dat că, dacă asta s-ar întâmpla, ceea ce ar fi un dezastru, atunci ar fi mai bine ca totul să se termine rapid și ca Ucraina să să capituleze”, a susținut Johnson, citând „tot felul de din motive economice temeinice”.

„Eu n-am putut să susțin așa ceva. Mi s-a părut că e o abordare absolut dezastruoasă. Dar pot să înțeleg de ce au gândit și au simțit în acest fel”, a mai spus Johnson. De atunci Germania a câutat rapid soluții pentru a reduce dependența de resursele energetice ale Rusiei.

„Franța n-a crezut până în ultima clipă”, a adăugat el.

„Să n-aveți niciun dubiu că Franța n-a crezut că va fi o invazie până în ultimul moment”, a spus Johnson referindu-se la guvernul de la Paris și la președintele Emmanuel Macron.

Președintele francez a fost primul care a încercat să-l convingă pe Vladimir Putin să nu invadeze Ucraina, vizitându-l la Kremlin cu câteva săptămâni înainte ca dictatorul rus să declanșeze invazia. În martie, șefului serviciului de informații militare din Franța, generalul Eric Vidaud, i s-a cerut să demisioneze, motivul fiind „eșecul în a anticipa” invadarea Ucrainei de către Rusia, a declarat o sursă militară familiarizată cu subiectul pentru CNN, la acel moment.

Johnson a criticat, de asemenea, și răspunsul inițial al Italiei la amenințarea unei invazii. El a declarat pentru Quest că guvernul său – la acea vreme condus de Mario Draghi – „a spus pur și simplu la un moment dat că nu vor putea să susțină poziția pe care o adoptăm noi (n.red. anti-invazie)”, având în vedere dependența lor „masivă” de hidrocarburile rusești.

Johnson a spus că odată ce Rusia a invadat Ucraina în februarie, aceste atitudini s-au schimbat rapid în întreaga Europă.

„Ceea ce s-a întâmplat a fost că toată lumea – germani, francezi, italieni, toată lumea, (președintele SUA) Joe Biden – au văzut că pur și simplu nu există nicio opțiune. Pentru că nu poți negocia cu acest tip (Putin). Acesta este punctul cheie”, a spus fostul prim-ministru, adăugând că „UE s-a descurcat genial” în opoziția sa față de Rusia de atunci.

„După toate îngrijorările mele... Salut felul în care UE a acționat. Au fost uniți. Sancțiunile sunt dure”, a adăugat el.

Boris Johnson a fost unul dintre cei mai mari susținători ai Ucrainei.De-a lungul perioadei în care s-a aflat la conducerea guvernului britanic, Johnson a criticat în mod frecvent invazia rusească și a format o relație strânsă cu președintele Vladimir Zelenskiy.

El a declarat, în același interviu, că Zelenskiy a fost „absolut extraordinar” în felul în care și-a condus țara. „Este un tip foarte curajos. Cred că istoria acestui conflict ar fi fost complet, complet diferită dacă n-ar fi fost el la conducerea Ucrainei”, a spus Boris Johnson.

Fostul lider de la Londra a adăugat că „dacă Ucraina decide să fie o țară membră a Uniunii Europene, atunci acest lucru ar trebui să se întâmple și cred că ar fi un lucru bun pentru Ucraina și o va ajuta să facă reforme politice importante”.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media