VIDEO/ Mesajul tranșant al Ursulei von der Leyen, la Chișinău: „Vă rog să cunoașteți că solidaritatea europeană cu R. Moldova este de neclintit”

10 noiembrie 2022, 09:18 Politică 258
Ursula von der Leyen și Maia Sandu. Chișinău, 10 noiembrie 2022.  Sursa: Replica Media

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, în cadrul conferinței de presă de astăzi, 10 noiembrie, a mulțumit Comisiei Europene (CE), Uniunii europene (UE) și statelor membre pentru ajutorul oferit în această perioadă din cauza crizei energetice profunde cu care se confruntă R. Moldova, subliniind că „doar împreună, solidari, vom putea trece peste iarna care vine și ne vom putea păstra libertatea și viitorul pașnic.”

De cealată parte, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a reiterat susținerea oferită de UE R. Moldova și a precizat că blocul comunitar este solidar cu țara noastră și ne este alături în aceste momente dificile create de războiul Rusiei contra Ucrainei, menționând că „solidaritatea europeană cu R. Moldova este de neclintit și așa cum oamenii din R. Moldova au arătat această solidaritate de neclintit cu refugiații din Ucraina.”

„Războiul a adus țării noastre enorme prejudicii economice și sociale pe care le resimte fiecare cetățean. Ne confruntăm cu cea mai dificilă criză energetică din ultimii 30 de ani, o criză în care resursele energetice sunt folosite pe post de arme ce sunt îndreptate împotriva democrației. Acest război energetic se întâmplă nu doar în R. Moldova. Autoritățile fac eforturi mari pentru a asigura țara cu resurse energetice și a micșora povara prețurilor asupra cetățenilor. Și societatea face eforturi: consumatorii casnici, instituțiile, întreprinderile au redus consumul de energie. (...) Doar împreună, solidari, vom putea trece peste iarna care vine și ne vom putea păstra libertatea și viitorul pașnic. UE ne-a sprijinit mereu în cele mai critice momente. În ultimii doi ani marcați de crize consecutive țara noastră a simțit în special susținerea UE. Suntem recunoscători Comisiei Europene și statelor membre pentru alocarea la 1 august a primei tranșe de 50 de milioane de euro din noul pachet de asistență macrofinanciară. Mulțumim pentru sprijinul adițional de 75 de milioane de euro, pentru a face față cheltuielilor tot mai mari pentru resursele energetice. Mulțumim tuturor țărilor membre care ne-a oferit ajutor în această perioadă. (...) Mixăm pe consolidarea capacităților forțelor de ordine , precum și pe îmbunătățirea supravegherii frontierei și a capacității de reacție rapidă, etc. (...) Noi suntem hotărâți să avansăm pe calea integrării europene, am făcut un pas ferm atunci când am depus cererea de aderare la UE. Țin să vă mulțumesc pentru sprijinul pe care ni l-ați oferit”, a declarat Maia Sandu.

„Am venit aici să demonstrez dvs. și oamenilor că Ue este ferm alături de dvs. Rusia își continuă războiul contra Ucrainei. Vă rog să cunoașteți că solidaritatea europeană cu R. Moldova este de neclintit și așa cum oamenii din R. Moldova au arătat această solidaritate de neclintit cu refugiații din Ucraina, dvs ați deschis brațele, ați deschis ușile pentru oamenii care fugeau de război. Practic 600.000 de refugiați au trecut prin țara dvs., iar 80.000 sunt încă aici. (...) O țară mică cu o inimă extraordinar de mare. Sunt foarte bucuroasă că R. Modlova este o țară cu statut de candidat. Ați meritat. Acest lucru este și mai impresionant atunci când luăm în calcul circumstanțele cu care se confruntă țara dvs. din cauza războiului din Ucraina. Vă rog să fiți siguri că noi vă stăm alături în acest proces. Din momentul invaziei Rusiei în ucraina am fost parteneri foarte apropiați, am avut multe apeluri. În ultimul an UE a oferit 850 de miilioane împrumutiri și granturi nerambrusabile R. Moldova”, a declarat

Amintim că președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a fost primită în această dimineață la Președinție.
Alina
publicat de:
Alina Baran
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media