IGP, după de manifestanții Partidului ȘOR au blocat circulația din Centrul capitalei: „Poliția a inițiat un proces, toate acțiunile protestatarilor fiind documentate”. Solicitările emise către Primărie

9 octombrie 2022, 21:25 Societate 149
Poliția, polițist.  Sursa: Replica Media

Inspectoratul General de Poliție (IGP) a venit cu un comentariu după ce, astăzi, protestatarii Partidului ȘOR au blocat circulația pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, fiind instalate mai multe corturi pe carosabil. Oamenii legii declară că Poliția a solicitat municipalității în repetate rânduri să dispună organizatorilor protestului să schimbe formatul și să nu admită blocarea traficului în cadrul protestului permanent.

„Astăzi, la fel, Poliția a solicitat Primăriei să dispună înlăturarea de către organizatorii protestului a corturilor de pe carosabilul bulevardului Ștefan cel Mare și Sfânt. Reprezentantul Primăriei a ales să plece de la locul protestului, fără a întreprinde măsurile necesare. O scrisoare adresată primarului general a fost transmisă și astăzi”, susține IGP.

Suplimentar, Poliția declară că a inițiat un proces pe faptul blocării traficului, toate acțiunile protestatarilor fiind documentate.

În context, IGP solicită Primăriei Municipiului Chișinău ca, în temeiul legii 26 cu privire la întruniri, să dispună de urgență deblocarea traficului pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, prin dezinstalarea corturilor.

„Este important să menționăm că cetățenii au drepturi egale și drepturile unor cetățeni nu pot fi îngrădite prin acțiunile altora. Atenționăm organizatorii protestului că poartă răspundere pentru acțiunile ilegale care sunt admise de protestatari, inclusiv blocarea traseului”, mai punctează Poliția Națională.

De la începutul întrunirilor, Poliția a sesizat de 6 ori Primăria municipiului Chișinău, precum și organizatorii protestelor despre nenumăratele abateri de la lege, care creează disconfort locuitorilor capitalei.


În context este de menționat că, Poliția Națională s-a adresat în instanța de judecată cu solicitarea de a obliga Autoritatea Publică Locală (APL) să suspende protestele din scuarul Parlamentului și din fața Președinției organizate de Partidul ȘOR, după ce Primăria Chișinău nu a reacționat la șirul de sesizări din partea Poliției cu solicitarea de a interveni pentru a recomanda organizatorilor modificarea condițiilor de desfășurare a acțiunilor din centrul capitalei, dar și pentru a lua atitudine în cazul nenumăratelor încălcări comise de participanții la acțiunea de protest.

În reacție, Autoritatea Publică Locală (APL) a declarat că „se încearcă prin diverse metode de a impune Primăria capitalei să sisteze sau să interzică protestul din fața Parlamentului și Președinției” și susține că e de „competența Poliției și a altor organe de drept să asigure ordinea publică și securitatea publică, iar în anumite circumstanțe, în caz de necesitate, să aplice sancțiuni”.


A patra duminică consecutiv, manifestanții Partidului ȘOR au protestat în fața Președinției și Parlamentului, împotriva președintei Republicii Moldova, Maia Sandu și a guvernării. Manifestația a fost condusă de către președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu. Protestatarii au scandat „Jos Guvernarea” și „Jos Maia Sandu”.

În consecință, circulația transportului a fost sistată pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, porțiunea dintre Sfatul Țării și Maria Cebotari, după ce mai mulți susținători ai Partidului ȘOR au instalat corturi pe carosabil.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media