Kremlinul neagă atacurile cu rachete de la Sergheevca, Odesa. Peskov: „Militarii ruși nu lovesc ținte civile”

1 iulie 2022, 14:53 Rusia 546
Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov.  Sursa: TASS

În ciuda fotografiilor și a imaginilor video cu clădirile lovite și cu intervenția forțelor de salvare printre ruine, Kremlinul neagă faptul că trupele sale au atacat cu rachete blocul de locuit și a o bază de odihnă din satul Sergheevca, regiunea Odesa din Ucraina. Purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, a făcut trimitere la cuvintele președintelui Vladimir Putin, care a spus recent că „militarii ruși nu lovesc ținte civile”, transmite agenția de presă rusă Interfax.

„Vreau să vă amintesc încă o dată cuvintele președintelui și comandantului șef al Federației Ruse că forțele armate ale Federației Ruse nu operează cu ținte și infrastructură civilă în timpul unei operațiuni militare speciale”, a spus el la un briefing de presă.

„În același timp, aceștia operează cu depozite de muniție militară, în întreprinderi în care se pregătesc și se repară echipamente militare, se depozitează muniții, locuri de concentrare, antrenament și educație a mercenarilor, inclusiv a celor străini, și a elementelor naționaliste”, a adăugat Peskov, iar pentru alte detalii, acesta a sfătuit reporterii să contacteze Ministerul rus al Apărării, notează sursa.

De altfel, Moscova a respins mereu acuzațiile că atacă ținte civile în ciuda tuturor dovezilor de pe teren și a refuzat până și denumirea de „război”.

Anul trecut, Peskov a descris informațiile conform cărora Rusia intenționează să atace Ucraina ca fiind o invenție „ridicolă și nefondată” a presei occidentale, iar înainte decizia din 24 februarie, Peskov a spus că trupele ruse care iau parte la exercițiile militare din Belarus vor fi „retrase” la bazele lor permanente” după încheierea acestora. În schimb, ei au avansat în nordul Ucrainei începând cu 24 februarie, într-o aparentă încercare de a captura Kievul.

Amintim că militarii ruși au atacat cu rachete în noaptea de joi spre vineri, 1 iulie, un bloc de locuințe cu nouă etaje și două sanatorii din satul Sergheevca, regiunea Odesa. Potrivit serviciilor de urgență ale Ucrainei, actualizate la ora 13:30, cel puțin 20 oameni au fost uciși, între care doi copii, iar alții 38 au fost răniți în urma atacurilor. Operațiunile de salvare continuă.

De menționat că Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a anunțat pe 1 iulie că atacul cu rachete care a avut loc noaptea trecută în satul Sergheevca din Odesa a afectat clădirea unui sanatoriu pentru copii deținut de ministerul Sănătății de la Chișinău. Ministra a mai anunțat că cinci colaboratori ai centrului de reabilitare moldovenesc au fost răniți, iar unul a decedat în blocul nouă etaje, distrus în urma atacului.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media