Solicitările către CSM au parvenit din partea conducerii Curții de Apel Chișinău și a Curții de Apel Cahul.
„În adresa CSM au parvenit demersurile din partea Curții de Apel Chișinău și Curții de Apel Cahul prin care solicită alocarea mijloacelor financiare suplimentare care sunt necesare pentru achitarea unor indemnizații judecătorilor care au fost demisionați. Este vorba despre Vladislav Clima de la Curtea de Apel Chișinău, care prin decretul președintelui Republicii Moldova i-a fost acceptată demisia, și totodată este vorba despre judecătorul Tudor Berdilă care, la fel, prin decret i-a fost acceptată demisia.
Potrivit legii cu privire la statutul judecătorului, magistratului demisionat sau pensionat i se plătește indemnizația corespunzătoare. Eu consider că urmează a fi admise aceste demersuri, altă soluție nu există”, a declarat raportoarea pe acest subiect, membra CSM Luiza Gafton.
Astfel, Vladislav Clima își va umple buzunarul cu 307.390 de lei din partea statului, iar Tudor Berdilă - judecătorul raportor în dosarul lui Ilan Șor, Tudor Berdilă s-ar fi întâlnit cu Nicolae Bojenco, unul dintre avocații care apără interesele lui Ilan Șor în instanță, și de la care ar fi primit o sacoșă neagră, va obține 278. 260 lei.
Vladislav Clima - demis de președinta Sandu, repus în funcție de instanță, însă și-a depus demisia din sistem
La data de 18 martie, președintele Curții de Apel Chișinău, Vladislav Clima, și-a dat demisia din funcția de judecător și de la conducerea Curții de Apel Chișinău.
Președinta statului a anulat, pe 28 mai 2021, decretul fostului președinte Igor Dodon prin care Vladislav Clima a fost numit în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău. Potrivit Maiei Sandu, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a încălcat procedurile legale și a admis un conflict de interese inadmisibil atunci când a propus numirea lui Clima în această funcție.
Ulterior, judecătorul Vladislav Clima a trimis cerere prealabilă în adresa administrației prezidențiale, prin care a cerut verificarea legalității actului prin care a fost revocat din funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău și anularea în totalitate a acestuia ca fiind ilegal de către șefa statului, Maia Sandu.
Magistratul a fost repus în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău la 31 decembrie 2021, printr-o decizie a Judecătoriei Chișinău, sediul Rîșcani.
Vladislav Clima deține funcția de judecător din anul 2006, fiind angajat la Judecătoria Ciocana. În luna februarie 2017, în urma unui decret semnat de ex-președintele Igor Dodon, este promovat în funcția de judecător la CA Chișinău.
Clima este judecătorul care a suspendat Hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la suspendarea din funcție a judecătorului Oleg Sternioală . Aceasta ulterior a fost casată de Curtea Supremă de Justiție.
De asemenea, judecătorul Vladislav Clima este considerat responsabil de invalidarea alegerii din 2018 a lui Andrei Năstase ca primar de Chișinău. Recent, la 11 aprilie, procurorii anticorupție au efectuat percheziții la domiciliul și în automobilul fostului magistrat.
Tudor Berdilă - judecătorul raportor în dosarul fugarului Șor
La 18 martie, plenul CSM a aprobat cererea de demisie depusă de magistratul Tudor Berdilă de la Curtea de Apel Cahul. El a venit în sistem în anul 2006, fiind numit în funcţia de judecător la Judecătoria Cantemir pe un termen de 5 ani, prin decretul fostului președinte de Vladimir Voronin. Peste cinci ani, Berdilă a devenit preşedinte al Judecătoriei Cantemir, pe un termen de 4 ani. În 2011, acesta a fost numit în funcţia de judecător până la atingerea plafonului de vârstă, iar în 2014 devine preşedinte al Judecătoriei Cantemir, pe un termen de 4 ani. În 2018, judecătorul Berdilă demisionează de la Curtea de Apel Cahul, fiind aici din 2017.
În mai 2021, Ziarul de Gardă a scris că judecătorul raportor în dosarul lui Ilan Șor, Tudor Berdilă s-ar fi întâlnit cu Nicolae Bojenco, unul dintre avocații care apără interesele lui Ilan Șor în instanță, și de la care ar fi primit o sacoșă neagră. Acțiunea a avut loc pe 30 aprilie 2021 la o spălătorie auto, unde magistratul Berdilă a primit de la avocatul Bojenco o pungă neagră cu logo-ul „Klassika Asigurări”, companie de asigurări.
Tot el, în 2017, a fost subiectul unei investigații a Centrului de Investigații Jurnalistice - „Reparații cu interese în clădirile judecătoriilor din țară”. În anchetă, Judecătoria Cantemir, președintele căreia atunci fiind Tudor Berdilă, a fost reparată de firma unei rude a colegului său de la Judecătoria Cahul.
