LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 134. Forțele de ocupație ruse au bombardat de peste 10 ori orașul Avdiivka din regiunea Donețk - o persoană a decedat / Putin: „Toată lumea ar trebui să știe că Rusia nu a început încă nimic serios în Ucraina”

7 iulie 2022, 20:56 Ucraina 389
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Este a 134-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Ministerul Apărării al Federației Ruse nu și-a anunțat „câștigurile teritoriale” în Ucraina din 3 iulie. Potrivit ultimelor date ale Institutului pentru Studiul Războiului, forțele ruse pare că au luat în mare parte o „pauză operațională”.

Între timp, Kremlinul continuă să pregătească economia rusă pentru un război prelungit împotriva Ucrainei. Astfel, la 6 iulie, Duma de Stat a Federației Ruse a făcut modificări în legea Forțelor Armate ale Federației Ruse, care prevăd introducerea „măsurilor speciale în sfera economică”.

Totodată, Rusia a afirmat miercuri că forțele sale armate au distrus două sisteme avansate de rachete HIMARS de fabricație americană și depozitele de muniție ale acestora în estul Ucrainei, informații respinse drept false de către Kiev.

Armata ucraineană spune că acestea sunt „false” și că folosește de fapt cu succes sistemele HIMARS furnizate de americani, care produc „lovituri devastatoare” asupra forțelor ruse.

UPDATE 21.36. Armata ucraineană a afirmat joi că a recâştigat controlul asupra Insulei Şerpilor în Marea Neagră, după ce transportase drapelul ucrainean cu elicopterul cu câteva zile înainte, ca urmare a retragerii forţelor ruse de pe această fâşie de uscat simbolică, relatează AFP şi Interfax-Ukraina, potrivit Agerpres.

Drapelul ucrainean a fost aruncat luni din elicopter pe insulă şi arborat abia joi, specifică media ucrainene, cu referire la Comandamentul de operaţiuni Sud al forţelor de apărare ucrainene.

„Noi practic am restabilit controlul asupra Insulei Şerpilor”, a declarat un înalt responsabil al Statului Major al armatei ucrainene, Oleksii Gromov, citat de agenţia de presă Interfax-Ukraina, precizând că este vorba de un „control fizic” al militarilor.


UPDATE 20:48. Putin avertizează că Rusia abia începe lupta în Ucraina. Mai exact, președintele rus Vladimir Putin a spus că „toată lumea ar trebui să știe că Rusia nu a început încă nimic serios”.

Orice perspective de negocieri de pace vor deveni mai slabe cu cât conflictul se prelungește, a spus liderul rus într-un discurs adresat liderilor parlamentari. El a spus că dacă Occidentul vrea să învingă Rusia pe câmpul de luptă, ar fi binevenit să încerce.

„Astăzi auzim că vor să ne învingă pe câmpul de luptă. Ce poți să spui, lasă-i să încerce. Am auzit de multe ori că Occidentul vrea să se lupte până la ultimul ucrainean.

Aceasta este o tragedie pentru poporul ucrainean, dar se pare că totul se îndreaptă spre asta. Toată lumea ar trebui să știe că, în general, încă nu am început nimic serios. În același timp, nu respingem discuțiile de pace. Dar cei care le resping trebuie să știe că, cu cât merge mai departe, cu atât le va fi mai greu să negocieze cu noi”, a spus Putin, potrivit The Guardian.


UPDATE 20:10. Rusia controlează 22% din terenurile agricole ucrainene, iar războiul ameninţă culturile din vara aceasta, ceea ce ar putea agrava şi mai mult criza alimentară mondială, estimează cercetătorii de la NASA.

„Grânarul lumii este în război” şi „noi suntem în prima etapă a unei crize alimentare care va afecta probabil fiecare ţară şi fiecare om din lume într-o anumită măsură”, afirmă Inbal Becker-Reshef, directoare a Programului pe teme agricole al agenţiei spaţiale americane, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Conform imaginilor din satelit captate pe 13 iunie de misiunea Sentinel-2 a agenţiei spaţiale europene şi analizate de programul NASA, un procent de 22% din terenurile agricole ale Ucrainei se află sub controlul trupelor ruse, în estul şi sudul ţării.

Aceste suprafeţe echivalează cu 28% din recoltele pentru cerealele de iarnă (grâu, orz, secară) şi 18% pentru recoltele de vară (porumb şi floarea soarelui) ale Ucrainei, estimează NASA.


UPDATE 19:21. Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru politică externă, Josep Borrell, i-a cerut joi ministrului de externe chinez Wang Yi să joace un rol „mai constructiv” şi să pună capăt dezinformării cu privire la războiul Rusiei în Ucraina, transmite EFE, citată de Agerpres.

Într-o întrevedere bilaterală la Nusa Dua, în Indonezia, în ajunul participării celor doi la reuniunea miniştrilor de externe din G20, Borrell „a cerut Chinei să desfăşoare un rol mai constructiv în ceea ce priveşte abordarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei şi să pună capăt dezinformării cu privire la cauzele şi la consecinţele economice mondiale dezastruoase ale atacului Rusiei” asupra ţării vecine.

Potrivit unui mesaj publicat de şeful diplomaţiei europene pe contul său oficial de Twitter, o altă chestiune pe care a discutat-o cu Wang a fost cea referitoare la relaţiile dintre UE şi China.


UPDATE 19:17. De la începutul zilei de 7 iulie, forțele de ocupație ruse au bombardat de peste 10 ori orașul Avdiivka din regiunea Donețk, în urma cărora cel puțin o persoană a fost ucisă și încă două au fost rănite, potrivit șefului administrației militare regionale Donețk, Pavlo Kyrylenko.

El a menționat că rușii, „ca întotdeauna”, au lovit infrastructura civilă. În special, au fost afectate un spital, spații rezidențiale, un depozit de autobuze, precum și o Uzină Chimică.




UPDATE 19:07. Uniunea Europeană consideră că este inacceptabil ca Rusia să se servească de reuniunile G20 în Indonezia ca de o „platformă pentru propaganda sa” cu privire la conflictul în Ucraina, a avertizat joi purtătoarea de cuvânt a şefului diplomaţiei europene Josep Borrell, citată de France Presse și Agerpres.

O reuniune la nivel de miniştri de externe din ţările membre ale G20 va avea loc în insula Bali joi şi vineri pentru a pregăti summitul liderilor celor 20 de economii dezvoltate şi mari economii emergente, prevăzut să aibă loc în noiembrie în acelaşi loc.

Josep Borrell nu are programată nicio întâlnire cu şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov în cursul celor două zile, au indicat serviciile sale.

UPDATE 19:00. „Prietene Boris Johnson, toți ucrainenii au fost întristați de vestea demisiei liderului Partidului Conservator. Suntem sincer recunoscători pentru ajutorul decisiv și fără compromisuri din primele zile de război. Mulțumiri speciale pentru conducerea dumneavoastră în apărarea intereselor Ucrainei pe arena internațională”, a scris președintele Ucrainei într-un nou mesaj.



UPDATE 18:50. Pe 7 iulie, în urma unei lovituri cu rachete în Kramatorsk, două mașini au luat foc. Salvatorii a 12 unități de pompieri și salvare de stat au lichidat prompt incendiul în suprafață de 6 mp. M.

De asemenea, ca urmare a bombardamentului a deteriorat ferestrele de sticlă a cinci clădiri de apartamente cu patru etaje. Din conducerea principală au fost implicați 24 de bărbați ai depozitului personal și 4 unități de echipament.



UPDATE 18:10. Ministerul rus al Apărării a declarat că a ucis militari ucraineni care încercau să ridice steagul Ucrainei pe Insula Șerpilor, recent recuperată de forțele Kievului.

„Pe fundalul eșecurilor militare și al unei retrageri masive a trupelor ucrainene în Donbas, în noaptea de 7 iulie, regimul de la Kiev a încercat să instaleze simbolic steagul țării pe Insula Șerpilor. În jurul orei 5 dimineața, mai mulți militari ucraineni au ajuns pe insulă cu o barcă cu motor și au făcut poze cu steagul. O aeronavă a Forțelor Aerospațiale Ruse a lansat imediat o lovitură cu rachete de înaltă precizie către insulă, în urma căreia o parte din personalul militar ucrainean a fost distrus. Supraviețuitorii au fugit în direcția satului Primorskoye din regiunea Odesa”, se arată în buletinul informativ zilnic al rușilor legat de situația de pe frontul din Ucraina.

The Guardian notează că informațiile prezentate de Ministerul rus al Apărării nu au putut fi verificate în mod independent, deși autoritățile din Odesa au confirmat anterior, în cursul dimineții, că insula a fost bombardată.


UPDATE 17:15. Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, a reacționat la demisia premierului Marii Britanii, Boris Johnson. El și-a exprimat poziția într-un interviu acordat CNN.

Președintele ucrainean l-a numit pe Johnson „un adevărat prieten al Ucrainei” și și-a exprimat încrederea că politica Londrei față de Ucraina nu se va schimba în viitorul apropiat, chiar și după ce altcineva va prelua scaunul de prim-ministru.

Zelenskiy a adăugat că așteaptă cu nerăbdare să vorbească direct cu Johnson pentru a afla mai multe despre detaliile demisiei sale.

În timpul anunțării demisiei sale, Johnson i-a asigurat pe ucraineni de sprijinul continuu al Marii Britanii.


UPDATE 16:50. În cea de-a 134-a zi a războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, țara agresoare a anunțat o „pauză” operațională. Acest lucru a fost anunțat la un briefing din 7 iulie de către reprezentantul Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov.

Potrivit acestuia, unitățile trupelor ruse efectuează în prezent „măsuri pentru a-și reface capacitățile de luptă”.


UPDATE 16:00. În prezent, nouă sisteme mobile de lansatoare de rachete multiple HIMARS furnizate de SUA și de partenerii Ucrainei operează pe teritoriul statului vecin.

„Aliații au predat Ucrainei 9 sisteme HIMARS și sisteme similare. Aceasta este o armă puternică, dar Forțele Armate ale Ucrainei au nevoie de mai multe lansatoare de rachete multiple, a declarat Alexei Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare, pentru The Wall Street Journal.

El a spus că luna trecută sosirea sistemelor americane de rachete și artilerie de mare mobilitate (HIMARS) a permis Ucrainei să lovească cu precizie ținte inamice din spatele liniilor frontului pe care forțele ucrainene nu le-a putut lovi până acum. Rusia este neputincioasă împotriva unor astfel de arme, a adăugat Danilov.

Secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare a subliniat că Ucraina poartă un război defensiv, iar pentru o contraofensivă sunt necesare câteva zeci de sisteme Himars.


UPDATE 15:20. Forțele rusești au tras rachete asupra centrului orașului Kramatorsk, din estul Ucrainei, în cadrul unui atac aerian efectuat joi, și au existat victime, a declarat primarul orașului.

„Cel puțin un mort și șase răniți, dar aceste cifre se pot schimba în continuare. Șase imobile au fost avariate în urma atacului, inclusiv un hotel și o clădire rezidențială cu etaje. Acesta este un atac deliberat asupra civililor. Rușii nu se trădează pe ei înșiși și continuă să „lupte” cu oameni neînarmați. Acest lucru va continua până când îi vom alunga. Îi îndemn pe toți: evacuați! Evacuarea este temporară și viața trebuie salvată chiar acum”, a scris Guvernatorul regiunii Donețk, Pavlo Kirilenko pe pagina sa de Telegram.


UPDATE 15:05. „A fi un lider înseamnă a spune că acțiunile Rusiei sunt un rău și a-ți asuma responsabilitatea în cele mai grele vremuri. A fi lider înseamnă a fi primul care a ajuns la Kiev, în ciuda atacurilor cu rachete. Mulțumim lui Boris Johnson pentru că și-a dat seama de amenințarea monstrului Federația Rusă și a fost mereu în fruntea susținerii Ucrainei.

Astăzi avem tot ce ne trebuie pentru apărarea eficientă a țării: arme, parteneriat și coaliție. Și datorită domnului Johnson, înțelegem că victoria este un simbol real al viitorului Ucrainei. Ucrainenii sunt „extrem de recunoscători” lui Johnson”, a transmis Mihail Podoliak, consilierul președintelui Ucrainei, la scurt timp după demisia premierului britanic Boris Johnson.


UPDATE 14: 40. Premierul britanic Boris Johnson și-a anunțat joi demisia din funcția de șef al Partidului Conservator, ceea ce atrage automat și pierderea fotoliului de prim-ministru. O serie de lideri conservatori exclud varianta ca el să rămână premier interimar, spunând că demisia lui Boris Johnson din fruntea guvernului ar trebui să devină operațională astăzi, iar cabinetul să fie condus de alt prim-ministru interimar.

Premierul Marii Britanii a declarat că a luat cunoștință de voința Partidului Conservator de a-și alege „un nou lider al partidului și, deci, un nou prim-ministru”.

Într-o conferinţă de presă din faţa Downing Street 10, Johnson a recunoscut că „nimeni nu este indispensabil”.

Johnson a spus că își va exercita funcția de premier până când va fi ales noul lider al conservatorilor, precizând că procesul va începe imediat. „Procesul alegerii unui nou lider ar trebui să înceapă acum. Astăzi am numit un cabinet pentru a servi, ca şi mine, până la instalarea unui nou lider”, a adăugat el.


UPDATE 13:42. Tankerul petrolier „Millennial Spirit”, înmatriculat sub pavilionul Republicii Moldova, a fost din nou lovit de o rachetă în timpul unui atac al forțelor armate ruse asupra Odesei. Nava maritimă se află în derivă, fără echipaj, fiind grav afectată după ce a fost lovită de un obuz în apele neutre din Marea Neagră încă pe 25 februarie, a doua zi de la invazia Rusiei în Ucraina.

Potrivit unui comunicat al Centrului Operațional „Sud” din Ucraina, două racehete de tip Kh-31 au fost lansate astăzi, 7 iulie, tintr-o aeronavă rusească Su-30. Una dintre cele două rachete a lovit tankerul „Millennial Spirit” care plutește în marea teritorială fără echipaj, cu resturile de motorină la bord.

A doua rachetă lansată din aeronava rusească s-a autodistrus deasupra mării.


UPDATE 14:00. Forțele rusești au tras rachete asupra centrului orașului Kramatorsk, din estul Ucrainei, în cadrul unui atac aerian efectuat joi, și au existat victime, a declarat primarul orașului.

„Lovitură aeriană cu rachete asupra părților centrale din Kramatorsk, există victime", a scris primarul Oleksandr Goncharenko pe Facebook, fără a oferi detalii despre victime. El a îndemnat locuitorii să rămână în adăposturi.


UPDATE 13:20. Opt persoane au fost aruncate în aer de mine pe parcursul ultimei sătpămâni în timp ce curățau molozul pe teritoriul uzinei metalurgice Ilici din Mariupol, a delcarat consilierul primarului, Petro Andriușcenko.

Acesta a acuzat forțele ruse că ar folosi civili locali la eliminarea munițiilor explozive.


UPDATE 13:05. Premierul britanic Boris Johnson se aștepta să demisioneze astăzi, un pas ce va avea implicații pentru sprijinul britanic pentru Ucraina.

Secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, a declarat deja că nu va pleca din funcție, din cauza problemelor de securitate națională care includ contribuțiile Marii Britanii la efortul de război al Ucrainei.

Kremlinul are însă o viziune foarte diferită, notează The Guardian. În această dimineață purtătorul de cuvânt al Președinției ruse, Dmitri Peskov, a declarat că informațiile privind posibilitatea unei eventuale demisii a premierului britanic nu sunt de interes pentru Kremlin.

Peskov a spus că „el nu ne place pe noi, nici nouă nu ne place de el”.

Secretara de externe britanic, Liz Truss, ar fi întrerupt o deplasarea sa în Indonezia, unde urma să participe la reuniunea miniștrilor de externe G20, pentru a se întoarce la Londra.

Truss ar fi una dintre cei câțiva membri de frunte a Partidului Conservator care ar putea să-i ia locul lui Johnson. Se anticipează că Johnson va rămâne în funcția de prim-ministru până când un nou lider va fi votat, posibil chiar în toamnă.


UPDATE 12:50. Rușii încearcă să recruteze rezidenți din orașele Lisiceansk și Severodonețk pentru a se alătura armatei lor, afirmă guvernatorul regiunii Luhansk, Serghei Gaidai. Potrivit acestuia, ocupanții publică anunțuri de angajare pentru a atrage bărbații din cele două orașe, care apoi sunt recrutați.

„Cum se întâmplă asta? Un bărbat este invitat să lucreze, de exemplu, la o companie de apă, iar după câteva zile primește o somație în loc de primii bani. Se numește «noua patrie”». Inamicul încearcă să învingă rezistența luptătorilor ucraineni în detrimentul oamenilor din Severodonețk și al oamenilor din Lisichansk”, scrie Serghei Haidai pe Telegram.


UPDATE 12:10. Kievul a acuzat joi că o navă rusă care transporta cereale ucrainene a fost lăsată să părăsească portul turcesc Karasu, ministerul ucrainean de externe spunând că este o „situație inacceptabilă” și că l-a convocat pe ambasadorul Turciei.

„Regretăm faptul că navei rusești Zhibek Zholy, care era plină de cereale ucrainene furate, i s-a permis să părăsească portul Karasu în ciuda dovezilor judiciare prezentate autorităților turce", a scris pe Twitter purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Oleg Nikolenko.

„Ambasadorul Turciei la Kiev va fi invitat la Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe pentru a clarifica această situație inacceptabilă".


UPDATE 11:35. Autoritățile autoproclamate ale Republicii spearatiste Donețk au publicat cifre privind victimele din ultimele 24 de ore, susținând că șapte persoane au fost ucise și 30 de civili au fost răniți în urma atacurilor forțelor aeriene asupra a 13 localități aflate sub ocupație rusă.

Informația nu poate fi verificată independent. Rusia și Siria sunt singurele state membre ONU care recunosc așa numita „Republică Populară Donețk” drept o autoritate legitimă.


UPDATE 11:00. Rusia va participa la reuniunea G20. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a zburat joi pe insula Bali din Indonezia unde va sta față în față cu miniștrii de externe occidentali.

Reuniunea G20 se va desfășura de joi până vineri în zona Nusa Dua din Bali.

Ministra germană de externe Annalena Baerbock a declarat că Rusiei nu trebuie să i se permită să folosească întâlnirea G20 pentru scopurile proprii, având în vedere războiul pe care l-a declanșat din Ucraina.

„Este în interesul nostru tuturor să ne asigurăm că dreptul internațional este respectat și respectat. Acesta este numitorul comun”, a spus Baerbock într-un comunicat.

La summit-ul va avea loc prima întâlnire față în față între ministrul de externe al președintelui Vladimir Putin, Lavrov, și unii dintre cei mai mari critici ai Rusiei de la invadarea Ucrainei.


UPDATE 10:20. Militarii ucraineni au ridicat steagul Ucrainei pe insula Șerpilor. Din imaginile publicate de un militar se văd și urmele distrugerii insulei care practic de la începutul războiului a fost ocupată de Armata rusă.


UPDATE 09:45. Informații britanice: Bombardamentele grele au continuat, în cursul zilei de miercuri, 6 iulie, de-a lungul liniei frontului din regiunea Donețk, însă forțele ruse au înregistrat puține progrese în zonă, potrivit unui nou raport al Ministerului britanic al Apărării.

Unitățile rusești care au participat săptămâna trecută la cucerirea unor teritorii din est probabil acum sunt reconstituite, se precizează în raport.

Specialiștii de la Londra au amintit și de recentele măsuri legislative din Duma de stat a Rusiei, privind eliberarea de resurse fără a declara o mobilizare totală a economiei.

Acest lucru ar „permite Rusiei să evite să recunoască că este angajată într-un război sau eșecul său în fața armatei Ucrainei care este depășită numeric și din punct de vedere a aprovizionării cu armament”.


UPDATE 09:15. Procuratura Generală a Ucrainei a anunţat că anchetează peste 21.000 de cazuri de crime de război comise de ruși. Procurora generală a Ucrainei, Irina Venediktova, a declarat că zilnic a primit câte 200 - 300 de rapoarte cu privire crime de război.

Ea a precizat că multe procese vor avea loc în lipsă, însă trebuie să se facă dreptate şi de aceea întregul proces trebuie să continue. Venediktova a mai spus că soldaţii ruşi care au ucis, au torturat sau au violat civili trebuie să înţeleagă faptul că este doar o chestiune de timp când vor ajunge în instanţă.


UPDATE 08:59. 347 de copii au murit în urma agresiunii armate a Federației Ruse în Ucraina, iar 646 au fost răniți.

Aceste cifre nu sunt definitive, deoarece se lucrează în desfășurare pentru stabilirea lor în locurile de ostilități active, în teritoriile ocupate temporar și eliberate.

Copiii au fost cei mai afectați în regiunea Donețk - 347, regiunea Harkiv - 186, regiunea Kiev - 116, regiunea Cernihiv - 68, regiunea Lugansk - 61, regiunea Mykolaiv - 53, regiunea Herson - 52, regiunea Zaporizhia - 31.



UPDATE 08:40. Aproape 9 milioane de oameni au părăsit Ucraina de când Vladimir Putin a invadat țara vecină, potrivit ultimemlor date ONU.

Pe măsură ce Rusia își intensifică ofensiva în estul țării, autoritățile ucrainene solicită din ce în ce mai mult ca oamenii să fie evacuați.


UPDATE 08:25. Bulgaria a blocat un transfer bancar în valoare de circa 890.000 de dolari către ambasada Rusiei din cauza sancţiunilor Uniunii Europene, a spus miercuri ministrul de finanţe Assen Vassilev, la câteva zile după ce Sofia a expulzat 70 de angajaţi ai reprezentanţei diplomatice ruse, relatează Reuters și Agerpres.

„Există un transfer bancar către ambasada rusă care cade direct sub incidenţa sancţiunilor Comisiei Europene. Nu există conturi bancare îngheţate”, a declarat Vassilev presei.

El a mai afirmat că ambasada rusă a încercat să obţină o derogare, întrucât fondurile erau necesare pentru a plăti salariile angajaţilor. Vassilev a spus că guvernul bulgar poartă în prezent negocieri cu Bruxellesul în legătura cu posibilitatea de a ridica sancţiunile pentru a permite transferul.

UPDATE 08:10. Preşedintele Vladimir Zelenskiy a anunţat că Universitatea Pedagogică din oraşul Harkov în nord-estul Ucrainei a fost distrusă miercuri într-un atac cu rachete ruseşti, transmite dpa.

Clădirea principală, sălile de curs, muzeul universitar şi biblioteca ştiinţifică au fost lovite, a spus preşedintele Zelenski în discursul său video de miercuri seara.

„Acest lucru caracterizează invazia rusă cu o acurateţe de 100%. Când vine vorba de definiţia barbariei, acest atac se potriveşte cel mai bine" a spus şeful statului ucrainean.

UPDATE 07:45. Artileria furnizată de Occident începe să lucreze „foarte puternic” împotriva forțelor ruse din Ucraina, a declarat președintele Vladimir Zelenskiy. Remarcând evoluția în ultimul său discurs național, Zelenskiy a spus:

„În cele din urmă, se simte că artileria vestică - armele pe care le-am primit de la partenerii noștri - a început să funcționeze foarte puternic. Precizia sa este exact așa cum este necesar. Apărătorii noștri provoacă lovituri foarte vizibile asupra depozitelor și în alte locuri care sunt importante pentru logistica ocupanților. Și acest lucru reduce semnificativ potențialul ofensiv al armatei ruse. Pierderile ocupanților vor crește în fiecare săptămână, la fel ca și dificultatea de a le aproviziona.”


UPDATE 07:25. Rusia a afirmat miercuri că forțele sale armate au distrus două sisteme avansate de rachete HIMARS de fabricație americană și depozitele de muniție ale acestora în estul Ucrainei, informații respinse drept false de către Kiev, relatează Reuters.

Ministerul rus al Apărării a anunțat miercuri că forțele sale armate au distrus două lansatoare de rachete multiple de tip High Mobility Artillery Rocket Systems (HIMARS) pe care Statele Unite și aliații lor le-au furnizat Ucrainei.

De asemenea, a mai susținut ministerul, forțele ruse au distrus două depozite de muniție unde se aflau rachetele HIMARS, lângă linia frontului, într-un sat la sud de Kramatorsk, în regiunea ucraineană Doneţk.

Statul Major ucrainean a respins ulterior în cursul zilei informațiile anunțate de Rusia. Într-un mesaj pe Twitter, armata ucraineană spune că acestea sunt „false” și că folosește de fapt cu succes sistemele HIMARS furnizate de americani, care produc „lovituri devastatoare” asupra forțelor ruse.

„Avertizare! Fake rusesc! Propagandiștii ruși răspândesc activ informații false despre o presupusă distrugere a sistemelor americane de rachete HIMARS. Subliniem că aceste mesaje nu corespund cu realitatea și nu sunt decât un alt fake rusesc.

Sistemele HIMARS furnizate de partenerii americani provoacă în mod constant lovituri devastatoare punctelor de importanță strategică ale inamicului, ce duc la pierderi colosale în rândul echipamentelor, personalului și sprijinului logistic al forțelor de ocupație” - a scris Statul Major al armatei ucrainene pe Twitter.



UPDATE 07:16. Ministerul Apărării al Federației Ruse nu și-a anunțat „câștigurile teritoriale” în Ucraina din 3 iulie. Potrivit ultimelor date ale Institutului pentru Studiul Războiului, forțele ruse au luat în mare parte o „pauză operațională”.,

Kremlinul continuă să pregătească economia rusă pentru un război prelungit împotriva Ucrainei. Astfel, la 6 iulie, Duma de Stat a Federației Ruse a făcut modificări în legea Forțelor Armate ale Federației Ruse, care prevăd introducerea „măsurilor speciale în sfera economică”.


UPDATE 07:12. În orașul Lisiciansk, regiunea Lugansk, au rămas 10-12 mii de locuitori, care din diverse motive au refuzat să evacueze. Potrivit lui viceministrei Irina Verșciuk, locuitorii orașului au început să fie duși în tabere de filtrare, unde sunt verificați pentru poziție pro-ucraineană sau aparținând Forțelor Armate, dacă rudele au luptat, dacă există tatuaje, „sau chiar un videoclip, sau o postare pe Facebook, ceva apropiat de poziția ucraineană”, scrie Ukrinform.

„Și apoi sunt bătuți din nou, torturați și eliberați după ceva timp”, spune Vereșciuk.


UPDATE 07:10. În regiunea Mykolaiv și în regiunea Herson, unitățile ucrainene locurile în care s-au adunat rușii și depozitele lor. Pierderile ocupanților din sud în cursul zilei de 6 iulie au fost următoarele: 38 de militari, un tanc T-62, două complexe de mortar de 120 mm „Sany”, 2 unități de vehicule blindate și 4 unități de mașini.

De asemenea, au fost distruse 3 depozite de muniție în regiunea Mykolaiv și un depozit de combustibil și lubrifianți în Herson. Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, a declarat că forțele ucrainene avansează acum în mai multe direcții tactice, inclusiv în sud, în regiunile Herson și Zaporizhzhia.


REPLICA MEDIA transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie și 6 iulie.


IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Diana
publicat de:
Diana Severin
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media