Uniunea Europeană a prelungit sancțiunile impuse Rusiei ca răspuns la anexarea ilegală a Crimeei

20 iunie 2022, 13:55 UE 68
Steaguri Uniunea Europeană Bruxelles.  Sursa: Replica Media

Consiliul European a decis astăzi să prelungească sancțiunile impuse de Uniunea Europeană ca răspuns la anexarea ilegală a Crimeei și a orașului Sevastopol de către Federația Rusă, până la 23 iunie 2023.

Măsurile restrictive în vigoare în prezent au fost introduse pentru prima dată în iunie 2014 și includ interdicții care vizează importurile de produse originare din Crimeea sau Sevastopolul anexate ilegal în UE și investițiile infrastructurale sau financiare și serviciile turistice din Crimeea sau Sevastopolul anexate ilegal.

În plus, exporturile de anumite bunuri și tehnologii către companii din Crimeea sau pentru utilizare în Crimeea anexată ilegal în sectoarele transporturilor, telecomunicațiilor și energiei sau pentru prospectarea, explorarea și producția de petrol, gaze și resurse minerale sunt, de asemenea, supuse restricțiilor UE.

După cum a afirmat Josep Borrell, Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, în Declarația sa din partea UE din 25 februarie 2022, la opt ani de la anexarea violentă și ilegală a Republicii Autonome Crimeea și a orașului Sevastopol de către Rusia, UE nu recunoaște și continuă să condamne anexarea ilegală a peninsulei Crimeea ca o încălcare gravă a dreptului internațional.

„UE rămâne fermă în angajamentul său față de suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional și dedicată punerii în aplicare pe deplin a politicii sale de nerecunoaștere. Rusia a încălcat și mai mult suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei prin războiul său de agresiune neprovocat și nejustificat împotriva Ucrainei, pe care UE continuă să-l condamne în cei mai fermi termeni posibil.

Acesta îndeamnă Rusia să oprească imediat atacurile sale fără discriminare împotriva civililor și a infrastructurii civile și să își retragă imediat și necondiționat toate trupele și echipamentele militare de pe întreg teritoriul Ucrainei, în limitele granițelor sale recunoscute internațional. Uniunea Europeană este neclintită în angajamentul său de a ajuta Ucraina să-și exercite dreptul inerent de autoapărare împotriva agresiunii ruse și de a construi un viitor pașnic, democratic și prosper. De asemenea, își menține angajamentul de a continua să consolideze capacitatea Ucrainei de a-și apăra integritatea teritorială și suveranitatea”,
se arată în comunicat.

Crimeea a fost anexată la Federația Rusă la 18 martie 2014 printr-un tratat semnat de președintele rus Vladimir Putin. Documentul, însă, nu este recunoscut de cea mai mare parte a comunității internaționale.

Diana
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media