CSP a dat acordul: Dumitru Obadă, detașat din funcția de procuror pentru a-și îndeplini atribuțiile de agent guvernamental

13 iunie 2022, 09:31 Justiție 491
Dumitru Obadă.  Sursa: captură/privesc.eu

Dumitru Obadă a fost detașat din funcția de șef al Secției analiză criminologică în cadrul Procuraturii Generale pentru a-și îndeplini, începând cu data de 14 iunie, atribuțiile de agent guvernamental, numit recent de Guvern. O decizie în acest sens a fost aprobată, astăzi, 13 iunie, de plenul Consiliului Superior al Procurorilor (CSP).

La 8 iunie, Obadă a fost numit de Guvern prin detașare în funcția de Agent Guvernamental, reprezentant al R. Moldova în fața Curții Europene pentru Drepturile Omului din data de 14 iunie pentru un termen de patru ani.

Până în acum el a fost șeful Secției analiză criminologică în cadrul Procuraturii Generale și Președintele Comisiei permanente pentru instruire de pe lângă Consiliul Superior al Procurorilor.

Dumitru Obadă are o experiență de peste 11 ani în funcția de procuror și a activat în cadrul Procuraturii Anticorupție și a Procuraturii Generale.

A fost responsabil de exercitarea și conducerea urmăririi penale și reprezentarea acuzării de stat în instanța de judecată și a deținut funcții de conducere în sistemul Procuraturii.

De-a lungul activității sale, Dumitru Obadă a desfășurat activități didactice fiind, până în prezent, lector universitar în cadrul Universității de Stat din Moldova, precum și formator la Institutul Național al Justiției, unde a fost responsabil de instruirea inițială a candidaților la funcțiile de judecător și procuror, inclusiv dezvoltarea programelor de instruire continuă a judecătorilor și procurorilor în funcție.

Totodată, Obadă desfășoară activități de cercetare științifică, fiind autorul mai multor studii și ghiduri de specialitate aferente domeniului protecției drepturilor omului în cadrul procesului penal.

De asemenea, a participat la numeroase programe de instruire naționale și internaționale care vizează protecția și valorificarea drepturilor omului. Totodată, a colaborat cu mai multe instituții internaționale, cum ar fi Organizația Națiunilor Unite (ONU), Consiliul Europei (CoE), Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), Organizația Internațională a Poliției Criminale (INTERPOL).

Alina
publicat de:
Alina Frunza
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media