FOTO/ Clădirea fostului hotel Național din centrul Chișinăului a fost vopsită noaptea trecută în culorile panglicii Sfântului Gheorghe, care este interzisă în R. Moldova

20 aprilie 2022, 08:42 Societate 1404
Clădirea fostului hotel Național din centrul Chișinăului a fost vopsită noaptea trecută în culorile panglicii Sfântului Gheorghe .  Sursa: Replica Media

Clădirea abandonată fostului hotel Național din centrul Chișinăului a fost vopsită noaptea trecută în culorile panglicii Sf. Gheorghe, care este interzisă în Republica Moldova.


La 27 februarie, clădirea a fost colorată în culorile steagului Ucrainei, iar pe acoperiș a fost scris în limba rusă: „Nu războiului!”.

Maia Sandu a promulgat marți, 19 aprilie, legea care interzice în Republica Moldova simbolurile care promovează agresiunea militară rusă în Ucraina. Noile prevederi intră în vigoare în momentul publicării decretului.

„Modificarea legislației Republicii Moldova cu privire la semne și litere care sunt folosite de armata rusă în Războiul din Ucraina și cu privire la interzicerea pe teritoriul țării noastre a simbolicii acestui război nu atentează la memoria noastra istorică. Oamenii vor putea în continuare să-i comemoreze pe cei care au luptat în cel de-al Doilea Război Mondial, în acea conflagrație sângeroasă îndreptată împotriva umanității și a bunei conviețuiri între popoare.

Noi ținem minte sacrificiul eroilor, știm cât de mare a fost prețul cu care a fost obținută pacea atunci. Cel puțin 100 de mii de oameni din Moldova și-au pierdut viața pentru ca noi să trăim în pace. De aceea, specularea Victoriei din 1945 pentru a promova astăzi o agresiune militară împotriva Ucrainei este o ofensă adusă memoriei părinților și bunicilor noștri care și-au dat viața pentru ca noi să putem trăi în pace”, a menționat Maia Sandu.

Președinta a subliniat că simbolurile își schimbă sensul în funcție context, de realități, iar simbolurile pe care sunt acum incriminate nu sunt despre războiul de acum 77 de ani, ci se referă la războiul de azi din Ucraina.

La 14 aprilie 2022, Parlamentul a aprobat în lectură finală, cu voturile deputaților PAS, interzicerea simbolurilor invaziei ruse în Ucraina - literele V și Z, dar și panglica Sfântului Gheorghe.

Deputații PAS au înaintat amendamentul la Codul Contravențional în contextul războiului generat de Rusia în Ucraina. Astfel, persoanele fizice care se vor abate de la această lege, riscă o amendă de până la 9.000 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității până la 60 de ore, iar persoanele fizice - o amendă de până la 18.000 de lei.


Diana
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media