Ministrul rus de Externe susține că 9 Mai nu constituie un termen-limită pentru „operațiunile militare speciale” ale Federației Ruse în Ucraina. Lavrov: „Vom sărbători 9 mai, așa cum facem întotdeauna”

2 mai 2022, 10:39 Rusia 121
Serghei Lavrov.jpg.  Sursa: Replica Media

Ziua Victoriei, marcată la 9 Mai, nu constituie un termen-limită pentru „operațiunile militare speciale” ale Federației Ruse în Ucraina. Declarația aparține ministrului rus de externe Serghei Lavrov, care a fost făcută într-un interviu acordat duminică televiziunii deținute de compania italiană Mediaset.

„Armata noastră nu își va ajusta acțiunile în teren în mod artificial, în funcție de o anume dată, nici măcar dacă este vorba despre Ziua Victoriei”, a spus Lavrov atunci când a fost întrebat dacă ziua de 9 Mai va fi un punct de cotitură pentru războiul din Ucraina.

„Vom sărbători 9 mai, așa cum facem întotdeauna”, a menționat Lavrov. Potrivit acestuia, ritmul operațiunii militare speciale din Ucraina depinde în primul rând de „necesitatea de a minimiza orice riscuri pentru populația civilă și militarii ruși”.

Lavrov a reamintit că printre obiectivele „operațiunii speciale” se numără „protejarea și asigurarea securității populației civile” și îndepărtarea de pe teritoriul Ucrainei a oricăror amenințări - atât pentru Ucraina, cât și pentru Federația Rusă - legate de arme ofensive și de „nazificare””, a menționat Serghei Lavrov, citat de agenția oficială rusă TASS.

Rusia își descrie războiul provocat în Ucraina ca fiind o „operațiune militară specială”, în timp ce atât UE cât și SUA condamnă cu fermitate atât decizia lui Putin de a recunoaște zonele necontrolate de guvern din Donețk și Luhansk, cât și agresiunea militară neprovocată și nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei.

UE condamnă, de asemenea, implicarea Belarusului în agresiunea militară a Rusiei.

Liderii au cerut în repetate rânduri Rusiei să înceteze imediat acțiunile militare, să retragă necondiționat toate forțele și echipamentele militare din Ucraina și să respecte pe deplin integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei.

Totodată, ca răspuns la agresiunea militară, UE și SUA a extins masiv sancțiunile împotriva Rusiei, adăugând un număr semnificativ de persoane și de entități pe lista sancțiunilor și adoptând măsuri fără precedent.


Diana
publicat de:
Diana Severin
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media