Moscova susține că 959 de soldați ucraineni s-au predat la Azovstal de la debutul operațiunii de evacuare

18 mai 2022, 13:42 Ucraina 153
Militarii ucraineni ieșid din Azovstal.  Sursa: captură video

Din seara de 16 mai și până acum de la combinatul metalurgic au fost evacuați 959 de militari, inclusiv 80 de răniți, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov. Soarta luptătorilor ucraineni care au rezistat săptămâni întregi la oțelăria Azovstal din Mariupol rămâne incertă, aceștia fiind transferați pe teritoriile controlate de ruși.

„La Mariupol, militanții unității naționaliste Azov și militarii ucraineni blocați la uzina Azovstal continuă să se predea. În ultimele 24 de ore 694 de militanți s-au predat, inclusiv 29 răniți”, a spus Konașenkov, citat de TASS.

Acesta a subliniat că un total de 959 de militanți s-au predat începând cu 16 mai, inclusiv 80 de răniți, dintre care 51 care aveau nevoie de intarnare, fiind transferați la spitalul Novoazovsk al Republicii Populare Donețk.


Potrivit serviciului de presă al Comitetului de Investigații al Federației Ruse, anchetatorii vor interoga militanții predați „în cadrul unor dosare penale privind crimele regimului ucrainean împotriva populației civile din Donbass” începând de luni, citează TASS.

Marți, 17 mai, unul dintre liderii militari separatiști pro-ruși din așa-zisa Republică Populară Donețk, Alexandr Hodakovski, a publicat noi imagini de la Azovstal unde continuă evacuarea militarilor ucraineni care își cară colegii răniți în targă. Tot ieri, Hodakovski a avut un schimb de replici pe Telegram cu un fost lider rus al separatismului din estul Ucrainei, Igor Strelkov, care a criticat eventualul schimb de prizonieri. În replică, Hodakovski a spus că preferă să-și revadă camarazii vii și care să poată reveni în lupte decât alții care să-și piardă viața.


Teritoriul Azovstal rămâne ultima zonă pe care partea ucraineană o mai controlează la Mariupol. Bătăliile pentru oraș au durat aproape două luni, după care forțele ruse au anunțat că au pus stăpânire pe 21 aprilie, când președintele rus Vladimir Putin a cerut oprirea ofensivei asupra zonei industriale Azovstal și a ordonat ministrului apărării rus, Serghei Șoigu, blocarea zonei pentru ca „nicio muscă să nu zboare de acolo”.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media