Ombudsmanul Copilului face apel către părinți și Poliție în contextul Zilei Europei și a Zilei Victoriei: Supravegheați copiii pentru a nu fi implicați în manifestații fără acordul acestora

6 mai 2022, 21:15 Societate 77
Avocatul Poporului.  Sursa: agora.md

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului Maia Bănărescu îndeamnă autoritățile, mass-media, părinții și reprezentanții legali să țină cont de interesul superior al copilului, securitatea și dezvoltarea acestuia în contextul implicării în acțiunile consacrate Zilei Europei și a Zilei Victoriei.

Ombudsmanul Copilului face apel către părinți și reprezentanții legali de a supraveghea copiii pentru a nu fi implicați în manifestații fără acordul acestora. În situațiile în care copiii participă, adulții au obligația să se asigure de faptul că minorii conștientizează scopul evenimentului și au manifestat dorința de a participa la întruniri, iar condițiile desfășurării sunt sigure și nu vor prejudicia sănătatea, securitatea și viața acestuia.

Ombudsmanul Copilului cheamă reprezentanții mass-media să conștientizeze responsabilitatea privind modul în care reflectă subiectul și decide dacă publică un materialul cu participarea copiilor chiar și atunci când un părinte a dat consimțământul, deoarece reflectarea în mass-media ar putea să nu fie neapărat în interesul copilului. În context, precizează că dreptul la respectarea vieţii private şi la propria imagine a copilului prevalează în faţa necesităţii de informare, iar la mediatizarea cazurilor care implică copii, trebuie să fie urmărit în primul rând interesul superior al copilului.

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului reamintește că mediatizarea imaginilor cu copii poate fi realizată doar în strictă conformitate cu regulile specifice de reflectare a imaginii copilului. În acest sens, Convenția ONU cu privire la drepturile copilului plasează în prim plan principiul nediscriminării, interesul superior al copilului, iar orice materiale care conțin imagini cu copii, date despre aceștia, trebuie să fie adaptate din perspectiva protecției copilului: fețele copiilor trebuie să fie bruiate sau filmat/fotografiat din unghiuri în care nu se vede fața copilului, datele personale nu sunt expuse public etc.

Ombudsmanul Copilului consemnează că standardele internaționale interzic utilizarea imaginii copilului în scopuri politice, dar nu și participarea voluntară a lui la procesele decizionale care îl vizează sau asupra cărora copilul manifestă interes în corespundere cu dezvoltarea și cu maturitatea sa fiziologică și psihologică.

Maia Bănărescu reiterează că copiii nu pot fi folosiți sau expuși de către părinți, reprezentanți legali, alte persoane responsabile de creșterea și îngrijirea lor, instituții publice sau private, în scopul de a obține avantaje personale/instituționale sau de a influența deciziile autorităților publice.

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului atrage atenția autorităților și forțelor de ordine responsabile de a asigura desfășurarea întrunirilor în mod pașnic, să vegheze în mod deosebit asupra securității, inviolabilității personalității copilului, protecția de orice fel de abuz, exploatare, deopotrivă cu protecția onoarei și demnității fiecărui copil, să întreprindă măsurile relevante pentru a nu fi pusă în pericol viața, integritatea fizică și psihică a copilului

Angajații Oficiului Avocatului Poporului vor monitoriza respectarea drepturilor și libertăților copilului în cadrul întrunirilor consacrate Zilei Victoriei și a Zilei Europei.

Ombudsmanul Copilului încurajează copiii și adulții care vor stabili încălcarea drepturilor și libertăților copilului să sesizeze instituția Ombudsmanului.

De menționat că, șeful IGP Viorel Cernăuțeanu a declarat că Poliția nu va tolera încălcarea legii în timpul manifestațiilor care vor avea loc în Republica Moldova de 9 mai. Conducătorul IGP a cerut tuturor cetățenilor care intenționează să participe la manifestații în zilele următoare, să se conformeze și să respecte cadrul normativ, atenționând că în această perioadă poliția va monitoriza întreg procesul de desfășurare a acțiunilor de 9 mai - marșuri și alte manifestații care cad sub incidența legii privind întrunirile.

Amintim că, pe 14 aprilie, Parlamentul de la Chișinău a votat pentru interzicerea „simbolurilor agresiunii militare în țară”, inclusiv și panglica Sfântului Gheorghe. Iar din 20 aprilie, pe teritoriul Republicii Moldova este deja interzisă confecționarea, promovarea sau răspândirea panglicii Sfântului Gheorghe și a semnelor distinctive ale armatei ruse în războiul din Ucraina.

Pedeapsa pentru cei care se vor abate de la această lege prevede o amendă de la 4.500 până la 9.000 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 până la 60 de ore, iar persoanele juridice și cu funcții publice care vor încălca prevederile respective riscă o amendă de la 9.000 până la 18.000 de lei.

Alina
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media