Curtea de Apel Comrat a suspendat hotărârea Adunării Populare a Găgăuziei privind utilizarea panglicii Sf. Gheorghe

5 mai 2022, 13:29 Justiție 296
Curtea de Apel Comrat.  Sursa: Facebook

Curtea de Apel Comrat a suspendat miercuri, 5 mai, hotărârea Adunării Populare a Găgăuziei prin care era permisă utilizarea panglicii „Sfântul Gheorghe” în regiune, considerată unul dintre simbolurile războiului din Ucraina, scrie JurnalTV, care a publicat și imagini cu decizia instanței.

Decizia votată de deputații găgăuzi pe 29 aprilie, a fost atacată în instanță de Oficiul teritorial Comrat al Cancelariei de Stat, reprezentanța Guvernului în teritoriu.

Hotărârea Curții de Apel Comrat poate fi atacată în instanța supremă în termen de 15 zile.

La 29 aprilie, deputații Adunării Populare a UTA Găgăuziei au adoptat o lege prin care permit utilizarea panglicii Sfântul Gheorghe pe teritoriul regiunii. Legea a fost semnată marți, 3 mai, de bașcana Găgăuziei, Irina Vlah.

În aceeași zi, conducerea Inspectoratului General de Poliție, a declarat că „toate persoanele vor cădea sub incidența răspunderii contravenționale”.

„Este legea aprobată de Parlamentul Republicii Moldova - actul de bază care este ca fundament pentru aplicabilitatea normelor de către polițiști. Eu nu o să dau aprecieri unui act aprobat de Adunarea Populară a UTA Găgăuzia, pentru aceasta sunt alte autorități abilitate și competente, dar noi vom aplica exclusiv legea aprobată de Parlament. Atât timp cât se încalcă codul contravențional, aprobat de Parlament, da - toate persoanele vor cădea sub incidența răspunderii contravenționale”, a spus Viorel Cernăuțeanu.

Amintim că, pe 14 aprilie, Parlamentul de la Chișinău a votat pentru interzicerea „simbolurilor agresiunii militare în țară”, inclusiv și panglica Sfântului Gheorghe. Iar din 20 aprilie, pe teritoriul Republicii Moldova este deja interzisă confecționarea, promovarea sau răspândirea panglicii Sfântului Gheorghe și a semnelor distinctive ale armatei ruse în războiul din Ucraina.

Pedeapsa pentru cei care se vor abate de la această lege prevede o amendă de la 4.500 până la 9.000 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 până la 60 de ore, iar persoanele juridice și cu funcții publice care vor încălca prevederile respective riscă o amendă de la 9.000 până la 18.000 de lei.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media