VIDEO/ Opt persoane, lăsate fără 670.000 de lei într-o schemă de tip „piramidă” de promovare a aplicației „MafaLike” pentru o remunerare de doi euro per „like”

6 aprilie 2023, 13:26 Justiție 204
PCCOCS, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale.  Sursa: Replica Media

Ofițerii de investigație a INI, de comun cu procurorii PCCOCS, au reținut un bărbat de 37 de ani, bănuit că ar fi contribuit la înșelarea a opt persoane, care au rămas fără 670.000 lei, în calitate de angajați fără contract la promovarea pe internet a aplicației „MafaLike”.

Mai exact, în prima jumătate a lui 2022, cei opt au fost recrutați de bănuit în comunicarea pe internet. Acesta i-a convins să accepte oferta fictivă de muncă, prin care aceștia urmau să aprecieze prin „like” aplicația „MafaLike” pe diferite platforme – Tik-Tok, Instagram, YouTube, Facebook.

În schimb, acesta le-a promis că vor fi remunerați a câte doi euro pentru fiecare apreciere a aplicației. Numărul de aprecieri depindea de tipul de „pachet” în baza căruia aceștia urmau să lucreze. Spre exemplu, pentru pachetul premiu pentru care victimele se întâlneau cu bănuitul să-i dea banii în numerar costul era de 3.600 euro, ceea ce le permitea să aprecieze de maxim 60 de ori postările aplicației, pe zi. Pachetul minim propus, însă, începea de la taxa de 100 euro.

Mai mult decât atât, veniturile acestora urmau să crească și mai mult, în cazul în care convingeau alte persoane să se angajeze în această activitate. Prin urmare, cele opt victime și-au instalat această aplicație, disponibilă în lista aplicațiilor unor telefoane cu sistem de operare securizat, iar în aplicația instalată figurau sumele pe care le-au achitat bănuitului și și-au început activitatea. Unele din persoane au lucrat și o perioadă de trei luni, după care au realizat că probabilitatea ca bănuitul să-i remunereze este practic nulă, iar taxele achitate nu le vor fi returnate. Prin urmare, acestea l-au denunțat autorităților, care au pornit un dosar penal.

Au urmat percheziții la domiciliul bănuitului, după ce acesta între timp s-a demenajat din oficiul în care lucra anterior. În cadrul perchezițiilor de la bănuit au fost ridicate două calculatoare, trei telefoane și un portmoneul electronic.

Urmează ca probele să fie supuse cercetării, iar procurorii PCCOCS să determine necesitatea aplicării arestului în privința bănuitului.

Victimele acestei scheme de tip „piramidal” sunt bărbați cu vârste cuprinse între 33 și 43 de ani. Aceștia aveau ocupații diverse – șoferi, manageri de companii, dispeceri.

Investigațiile continuă, iar persoanele care au fost înșelate de compania care activează sub logo-ul „MafaLike” sunt invitate să anunțe autoritățile.

Prezumţia de nevinovăţie este un principiu fundamental, garantat de Constituţia Republicii Moldova, care prevede că „orice persoană acuzată de un delict este prezumată nevinovată până când vinovăţia sa va fi dovedită în mod legal, în cursul unui proces judiciar public, în cadrul căruia i s-au asigurat toate garanţiile necesare apărării sale”.(Constituţia Republicii Moldova, art.21)
Replica
publicat de:
Replica Media
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media