Investigație Radio Europa Liberă/ Cum sunt investigate cazurile rachetelor căzute în R. Moldova. Precizările șefului PG

8 decembrie 2022, 18:58 Societate 72
rachetă căzută la Briceni.  Sursa: Poliția

Într-un comentariu pentru Europa Liberă, șeful interimar al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), Sergiu Russu, a declarat că procurorul care investighează cazul de la Naslavcea va decide dacă va porni o anchetă separată sau dacă va considera incidentul de la Briceni drept un alt episod din cadrul aceluiași dosar.

PCCOCS a pornit investigațiile în octombrie 2022, după ce trei rachete au survolat R. Moldova. În același dosar, este investigat și incidentul cu rachetă de la Naslavcea, care a avut loc pe 31 octombrie. Primul caz este investigat sub aspectul articolului 262 din Codul penal al R. Moldova – „încălcarea regulilor de zbor”. Este vorba despre tranzitarea neautorizată a spațiului aerian moldovean. Al doilea caz este investigat sub aspectul articolului 278(1) din Codul penal – „Livrarea, plasarea, punerea în funcţiune sau detonarea unui dispozitiv exploziv ori a altui dispozitiv cu efect letal”, menționează sursa citată.

„Din câte știu, toate părțile rachetei căzute la Naslavcea au fost transmise pentru expertizare. Discutăm cu experții. Este o situație inedită. Este pentru prima dată când noi, ca procurori, ne confruntăm cu o asemenea situație. Încercăm să fim cât mai eficienți, astfel încât să stabilim ce tipuri de rachete sau aparate de zbor au fost cele care au fost depistate, cum au intrat pe teritoriul Republicii Moldova, încercăm să determinăm traseul. Cu ajutorul colegilor din alte jurisdicții, încercăm să aflăm cine a lansat racheta și care a fost ținta acesteia”, a spus Sergiu Russu.

Anterior, șeful Comisiei parlamentare pentru securitate națională, Lilian Carp, a declarat că, potrivit Ministerului Apărării, pe teritoriul Republicii Moldova a căzut o rachetă de producție rusească, de tip Kalibr, care ar fi fost lansată de pe o navă maritimă. Potrivit deputatului PAS, cauzele căderii rachetei nu au fost încă stabilite. Carp a mai spus că sunt luate în considerare două versiuni: fie că racheta a fost doborâtă de un sistem antiaerian ucrainean, fie că a căzut înainte de a-și atinge ținta.

Actualmente, PCCOCS conlucrează cu Poliția de Frontieră la investigarea cazului rachetei găsite la Briceni. „Discutăm acest lucru cu colegii de la Poliția de Frontieră. Ei știu că noi deja avem în procedură dosarul penal și au decis să ne trimită informațiilele despre acest ultim episod, de la Briceni, ca să verificăm dacă are elemente conexe, să decidem dacă să-l considerăm un episod al primului caz sau să deschidem o anchetă separată. Ideea de bază este că noi deja avem câteva piste de investigație dezvoltate și asta ar fi ceva suplimentar la ceea ce se examinează în prezent”, a precizat Sergiu Russu.

Pe 5 decembrie, în nordul Moldovei, la Briceni, polițiștii de frontieră au descoperit o rachetă, într-o livadă din apropierea orașului. Ministerul de Interne a precizat pe 6 decembrie că a găsit și alte fragmente ale rachetei și a extins zona de căutare.

Potrivit lui Sergiu Russu, scopul principal al anchetei este de a afla toate circumstanțele. „Chiar și practica Curții Europene a Drepturilor Omului sugerează că, în primul rând, este necesar să se stabilească circumstanțele, dacă este o infracțiune, și abia după, cine a comis-o. În cazul altor categorii de dosare, de crimă organizată, trafic de droguri, trafic de persoane, chiar dacă infracțiunea a avut loc pe teritoriul altei țări, dar cetățenii moldoveni au suferit din cauza consecințelor, autorii infracțiunilor pot fi aduși în fața justiției în instanțele naționale”, a subliniat Sergiu Russu.

Șeful interimar al PCCOCS a explicat că, în cazul în care, după strângerea probelor, procurorii îi vor determina pe făptași, procuratura va lua în considerare posibilitatea de a-i aduce în fața justiției. „Chiar dacă sunt cetățeni străini, acest lucru nu înseamnă că pot comite infracțiuni împotriva Republicii Moldova și a cetățenilor săi fără a fi aduși în fața justiției. Avem instituții și tratate de cooperare internațională care ne oferă un set de instrumente care, cel puțin teoretic, ne permit să trimitem în instanță un cetățean al oricărei țări”, a explicat procurorul.

Sergiu Rusu a mai spus că PCCOCS a propus Procuraturii Generale să inițieze completări la Codul penal care să vizeze astfel de situații. Ar urma să fie inclusă o normă specială în articolul 289 prim din Codul penal, care prevede sancțiuni pentru infracțiuni împotriva securității aeronautice. Modificarea ține de „survolarea spațiului aerian de obiecte, inclusiv explozive, în scopuri militare și care pot pune în pericol viața și sănătatea oamenilor sau a transportului aerian”, a precizat Sergiu Russu.

Autoritățile de la Chișinău au condamnat în repetate rânduri războiul declanșat de Rusia în Ucraina, care afectează și R. Moldova, referindu-se inclusiv la incidentele cu rachetă și la deconectările masive de curent. După cazul de la Naslavcea, Chișinăul a declarat persona non-grata un diplomat rus, iar Moscova, drept răspuns, a expulzat un angajat al Ambasadei moldovene din Rusia.

Prezumţia de nevinovăţie este un principiu fundamental, garantat de Constituţia Republicii Moldova, care prevede că „orice persoană acuzată de un delict este prezumată nevinovată până când vinovăţia sa va fi dovedită în mod legal, în cursul unui proces judiciar public, în cadrul căruia i s-au asigurat toate garanţiile necesare apărării sale”.(Constituţia Republicii Moldova, art.21)
Anatol
publicat de:
Anatol Cibotari
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media