Cine sunt oamenii care apar lângă Putin la evenimentele publice? Ce dezvăluie softurile de recunoaștere facială

7 ianuarie 2023, 15:04 Rusia 245
Vladimir Putin, înconjurat de militari.  Sursa: digi24.ro

Rețelele sociale sunt pline de afirmații, repetate de unele publicații, că președintele rus Vladimir Putin s-a înconjurat de actori la discursul său de Anul Nou, la fel ca la multe alte evenimentele publice. Dar care sunt dovezile? BBC, citat de Digi24.ro, a folosit un software de recunoaștere facială pentru a verifica unele dintre aceste afirmații.

Președintele rus a mai fost prezent la evenimente la care unii dintre participanți nu sunt ceea ce par. O investigație a BBC Russia din 2020 a arătat că unele evenimente prezentate ca discuții spontane cu oameni obișnuiți au fost de fapt regizate cu oficiali locali.

Femeia blondă

Postările pe rețelele sociale și publicații ca Sun și Daily Mail au sugerat că o femeie blondă a jucat diferite personaje la mai multe evenimente alături Putin, inclusiv o excursie de pescuit în 2016 și o slujbă la biserică în 2017. Alții, inclusiv un site de știri ucrainean, spun că femeia ar putea face parte din Serviciul Gărzilor Federale (FSO) al Rusiei, o forță de securitate care îi protejează pe principalii lideri.

BBC folosit un software de recunoaștere facială pentru a compara chipul femeii din imaginea de Anul Nou cu cel din 2016 și 2017, producând rezultate de potrivire de 29%, respectiv 28%. „De obicei, un scor de similaritate de 75% sau mai mare ar trebui luat în considerare atunci când se caută o potrivire de identitate”, spune profesorul Hassan Ugail, director al Centrului de calcul vizual de la Universitatea din Bradford.

În continuare, BBC a comparat imaginile de la evenimentele desfășurate în 2016 și 2017, care au generat un scor de 99,1%, indicând că este vorba despre aceeași persoană. Această femeie a fost identificată în presa rusă drept Larisa Serguhina. Ambele evenimente la care a apărut au avut loc în regiunea Novgorod, unde este membră a parlamentului regional pentru Partidul Rusia Unită, care îl sprijină pe Putin. Serguhina este, de asemenea, listată ca fondatoare a unei companii care vinde pește în Novgorod. Femeia de la evenimentul de Anul Nou a fost identificată în presa rusă drept Anna Sergheevna Sidorenko, căpitan și medic militar. Compararea chipului ei de la eveniment cu o imagine preluată dintr-un interviu video postat online de ziarul rusesc Izvestia a dat o potrivire de 99,5%. Numele ei apare și pe lista de membri ai unui regiment militar rus publicat de serviciile de informații ucrainene.

Pescarii

Apoi, BBC a analizat afirmațiile despre un grup de bărbați în costum de pescuit, fotografiați cu Putin pe o barcă în 2016. Aceiași bărbați ar fi fost fotografiați și la o slujbă la biserică alături de Putin, în 2017. Compararea fețelor de pe barcă cu cele din biserică cu ajutorul softului de recunoaștere facială na dat scoruri de similaritate de peste 99% pentru toți cei patru bărbați. Toți au lucrat în regiunea Novgorod și cel puțin trei dintre ei par a fi pescari.

Alexei Liașenko este liderul echipajului de pescuit fotografiat cu Putin, după cum reiese de pe conturile sale de pe rețelele sociale. Eevgheni Liașenko este fiul lui Aleksei și face parte din echipa de pescari a acestuia. Echipajul face parte din conglomeratul agricol local numit Evrohimservis, al cărui director general adjunct este Larisa Serguhina. Despre Serghei Alexandrov, presa rusă spune că e pescar. Pofilul său de pe rețelele sociale îl arată pe o barcă, îmbrăcat în haine de pescar. O altă postare, însoțită de o imagine, susține că doi dintre acești pescari s-au întâlnit cu Putin dându-se drept fermieri, în regiunea Stavropol. Dar recunoașterea facială indică o similitudine mai mică de 8% pentru ambii.

Continuarea articolului poate fi găsită pe Digi24.ro.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media