Deputata Marina Tauber anunță că a fost eliberată din arest la domiciliu și plasată, din nou, sub control judiciar: „A trecut și asta”

6 ianuarie 2023, 10:45 Justiție 144
Marina Tauber, la Curtea de Apel Chișinău.  Sursa: Replica Media

Deputata Marina Tauber - vizată în două cauze penale pornite pe faptul acceptării cu bună știință a finanțării Partidului ȘOR din partea unui grup criminal organizat, precum și pentru falsificarea raportului privind gestiunea financiară a formațiunii pentru semestrul I al anului 2022, în intenția de a ascunde volumul mijloacelor financiare acumulate și volumul mijloacelor utilizate - a anunțat că, la 5 ianuarie, Curtea de Apel Chișinău a decis schimbarea măsurii preventive în adresa sa, din arest la domiciliu, în control judiciar.

„Mă bucur să aduc la cunoștință tuturor că astăzi Curtea de Apel Chișinău a decis să-mi schimbe măsura preventivă în control judiciar”, a anunțat Tauber pe pagina sa de Facebook.

Deputata Partidului ȘOR a mulțumit colegilor de partid și lui Ilan Șor pentru această reușită.

„Îmi exprim recunoștința enormă față de Președintele nostru Ilan Șor pentru sprijinul și ajutorul pe care l-am simțit în această perioadă dificilă și pentru tot - tot - tot! Și, bineînțeles, pentru faptul că am trecut printr-o altă bătălie, și ca de fiecare dată, am ieșit împreună învingători! Dragă echipă a Partidului „ȘOR”, prieteni, colegi și toți cei apropiați. Vă mulțumesc pentru faptul că ați fost alături! Și a trecut și asta... Vă îmbrățișez pe toți din suflet și vă mulțumesc din nou pentru tot!”, se mai arată în mesajul deputatei.

Amintim că ultima dată măsura preventivă de arest la domiciliu i-a fost prelungită deputatei Marina Tauber pe 29 decembrie, pe o perioadă de 20 de zile. Deputata este vizată în două cauze penale pornite pe faptul acceptării cu bună știință a finanțării Partidului ȘOR din partea unui grup criminal organizat, precum și pentru falsificarea raportului privind gestiunea financiară a formațiunii pentru semestrul I al anului 2022, în intenția de a ascunde volumul mijloacelor financiare acumulate și volumul mijloacelor utilizate, iar în prezent se află în arest la domiciliu.


Marina Tauber a fost reținută la 21 iulie 2022, fiind învinuită în două cauze penale pornite pe faptul acceptării cu bună știință a finanțării formațiunii din care face parte din partea unui grup criminal organizat, precum și pentru falsificarea raportului privind gestiunea financiară a formațiunii pentru semestrul I al anului 2022, în intenția de a ascunde volumul mijloacelor financiare acumulate și volumul mijloacelor utilizate.

Potrivit probelor administrate în dosar, s-a constatat că partidul ar fi acceptat conștient bani de proveniență dubioasă, din partea unei grupări criminale, care erau folosiți în interes de partid, precum onorarii pentru artiști, salarii pentru membri și organizarea de proteste.

Banii grupului criminal ajungeau în Republica Moldova sub formă de transferuri și convertiri, inclusiv în criptovalută, iar pentru a camufla originea mijloacelor financiare, erau folosite diverse canale de finanțare precum Dubai, Viena, Monaco, potrivit CNA.

Astfel, au fost documentate mai multe episoade în care, în primul semestru al anului curent, de către partid ar fi fost efectuate plăți în sumă de 600 000 de euro, pe când cheltuielile raportate erau de puțin peste 228 000 de lei.

Din aceleași surse de proveniență infracțională, ar fi fost achitate salarii lunare membrilor partidului în sumă de 100 000 de euro, iar peste 3,5 milioane de lei ar fi fost folosite pentru transportarea participanților la protestele din Piața Marii Adunări Naționale.

Totodată, cheltuielile declarate de partid în primele șase luni ale anului, în sumă de peste 20 de milioane de lei, depășesc considerabil suma de 1,7 milioane de lei, indicată ca sursă de finanțare a partidului.

În tot acest timp, mandatul de arest pe numele ei fiind prelungit constant. La 14 septembrie, după două luni de arest la Penitenciarul nr. 13 din capitală, magistrații Curții de Apel Chișinău au decis transferarea deputatei în arest la domiciliu. Ulterior, Marina Tauber a fost transferată sub control judiciar, însă din 25 octombrie ea a fost din nou plasată în arest domiciliu.

Alina
publicat de:
Alina Baran
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media