Sprijin financiar pentru finalizarea Centurii Chișinău. R. Moldova a obținut finanțare pentru elaborarea studiilor de fezabilitate pentru sectoarele 5 și 6

21 decembrie 2022, 13:13 Societate 145
Reparație drum.  Sursa: 24h.md

Comitetul de coordonare al instrumentului „Investiții în Conectivitate pentru Țările Parteneriatului Estic” (EPIC) a aprobat cererea Republicii Moldova de sprijin financiar, pentru elaborarea studiilor de fezabilitate necesare construcției drumului M2, drumul de centură a municipiului Chișinău, sectoarele 5 și 6 ale acestuia. Anunțul a fost făcut miercuri, 21 decembrie, de către serviciul de presă al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR).

În baza deciziei aprobate, Republica Moldova urmează să semneze, la începutul anului viitor, Acordul de cooperare pentru asistență tehnică între MIDR, Î.S. „Administraţia de Stat a Drumurilor” și BEI, care va reglementa particularitățile implementării proiectului.

Totodată, anul viitor va fi depusă și cererea de finanțare pentru elaborarea studiilor de fezabilitate necesare construcției Autostrăzii Ungheni - Chișinău - Odesa, care va interconecta Republica Moldova cu România și Ucraina prin intermediul unui drum de mare viteză și cu potențial economic semnificativ.

Menționăm că EPIC „Eastern Partnership Investment in Connectivity” este un instrument creat de Comisia Europeană, cu susținerea BEI, în contextul implementării proiectelor de infrastructură majoră cu finanțarea externă, pentru țările Parteneriatului Estic, iar Republica Moldova a fost selectată ca o primă platformă de lansare a acestuia.

De asemenea, prin intermediul acestui instrument, este finanțată elaborarea Strategiei de Mobilitate a Republicii Moldova pentru anii 2023-2030, inclusiv cu suportul European Union in the Republic of Moldova.

Drumul de centură a orașului Chişinău, pe primul sector are o lungime de 6,6 km. Valoarea proiectului este de peste 9,9 milioane euro, bani alocați de Banca Europeană de Investiții.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media