PSRM anunță că va contesta în instanță decizia CSE de suspendare a licenței de emisie a celor șase posturi TV

17 decembrie 2022, 16:38 Politică 177
Partidul Socialiștilor din Republica Moldova.  Sursa: socialiștii.md

Partidul Socialiștilor (PSRM) a calificat decizia Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) de suspendare a licenșei de emisie a celor șase posturi TV pe perioada stării de urgență drept „un act de samovolnicie” și a anunțat că o va ataca în instanță. Totodară, reprezentanții formațiunii politice de opoziție au cerut demisia prim-ministrei Natalia Gavrilița, care conduce CSE.

„Partidul Socialiștilor este indignat de actul de samavolnicie al așa-numitei „Comisii pentru Situații Excepționale” care a decis închiderea a șase posturi TV independente. Absolut nemotivat, încălcând grav normele internaționale și legislația Republicii Moldova, regimul Maiei Sandu face o curățare a mass-media din țara noastră și instituie o cenzură politică totală, în interesul partidului de la guvernare. Luarea unei asemenea decizii prin intermediul Comisiei pentru Situații Excepționale este o acțiune de nihilism juridic”, se arată înr-un comunicat al partidului.

PSRM a cerut comunității internaționale să nu ignore „astfel de încălcări evidente ale normelor democratice”, or, „lipsa de reacție înseamnă complicitate”.

„Facem apel la toată societatea moldovenească, partidele politice, organizațiile publice și de apărare a drepturilor omului să-și unească eforturile pentru a se opune dictaturii regimului. Prim-ministra Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, care conduce Comisia pentru Situații excepționale, trebuie demisă. Toate deciziile ilegale, neconstituționale ale Comisiei vor fi contestate și anulate în instanță”, au transmis reprezentanții PSRM.

Amintim că CSE a decis vineri, 16 decembrie, sistarea licențelor pentru șase posturi de televiziune pe perioada stării de urgență „în scopul protejării spațiului informațional național și prevenirii riscului de dezinformare prin răspândirea informațiilor false sau a tentativelor de manipulare a opiniei publice”, conform documentului adoptat.

Este vorba despre Primul în Moldova, RTR Moldova, Accent TV, NTV Moldova, Orhei TV, TV6.

Potrivit prim-ministrei Natalia Gavrilița, CSE a decis să suspende licențele celor șase posturi de televiziune deoarece „au încălcat în repetate rânduri Codul Serviciilor Audiovizuale și au reflectat în mod tendențios și manipulatoriu evenimentele din țara noastră dar și cele legate de războiul din Ucraina”.

De cealaltă parte, reprezentanții a trei instituții media vizate de decizia CSE - TV6, Orhei TV și Primul în Moldova, afiliate politicianului fugat Ilan Șor - au criticat dur decizia și au acuzat autoritățile de „un atac fără precedent la libertatea de exprimare”. În acest context, ei au făcut un apel la comunitatea internațională ca să dea o apreciere justă deciziei CSE în conformitate cu standardele aplicate la nivel internațional.

Parlamentul a aprobat prelungirea stării de urgență pentru 60 de zile la 1 decembrie 2022.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media