Vladimir Voronin își cere scuze pentru declarațiile rasiste și xenofobe, însă „insistă că a fost înțeles greșit”

31 mai 2021, 16:05 Politică 943
Vladimir Voronin.  Sursa: gagauzmedia.md

Liderul Partidului Comunist, Vladimir Voronin, și-a cerut scuze pentru declarațiile xenofobe și rasiste pe care le-a făcut în direct la un post de televiziune acum câteva săptămâni, pentru care a fost dur criticat. Politicianul, care candidează la funcția de deputat în Parlament, insistă, totodată, că spusele sale au fost „complet denaturate”.

„Sunt un comunist convins și, prin urmare, internaționalist. Documentele de program ale Partidului Comuniștilor, pe care am onoarea s-l conduc, fixează clar și fără echivoc internaționalismul și prietenia popoarelor ca priorități de bază”, se arată într-un comunicat de presă al PCRM, semnată de liderul formațiunii.

Voronin se apără și spune că afirmația pe care a făcut-o în direct„a fost de natura unei întrebări retorice și nu avea o conotație negativă”.

„În copilărie, eu însumi eram un copil cu pielea închisă la culoare. Nepoții și strănepoții mei s-au născut în căsătorii mixte. Unii dintre ei, în special cei născuți în Azerbaidjan și Grecia, au și pielea închisă la culoare. Ceea ce nu mă împiedică să-i iubesc sincer”, a argumentat Vladimir Voronin.

În continuare, Voronin subliniază că situația a fost discutată pe îndelete, la 28 mai, cu ambasadorul Statelor Unite ale Americii, domnul Derek Hogan: „ne-am înțeles în totalitate”.

„Insist că am fost înțeles greșit. Dar dacă cineva a fost rănit de cuvintele mele, îmi cer scuze”, a spus liderul PCRM.

Amintim că la 13 mai, 2021, candidatul la funcția de deputat în Parlament, Vladimir Voronin, a delcarat în cadrul unei emisiuni de la postul TVC 21, că dacă forțele politice pro-europene vor câștiga alegerile parlamentare anticipate, „soldații NATO vor veni în țară”, iar locuitorii Moldovei vor „avea copii cu pielea întunecată”.


De menționat că Vladimir Voronin este în capul listei electorale propuse de blocul socialiștilor și comuniștilor (BECS) pentru alegerile anticipate parlamentare din 11 iulie.

Blocul PSRM-PCRM va fi al 6-lea în buletinul de vot.

Voronin a fost președinte al Republicii Moldova, timp de 8 ani (4 aprilie 2001 – 11 septembrie 2009).

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media