Controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, ar fi părăsit ieri Republica Moldova. Ar intenționa să ceară azil politic în Marea Britanie. Deputat PAS: „Este o bătaie de joc”

19 iulie 2021, 07:35 Politică 416
Veaceslav Platon.  Sursa: captură TV8

Controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon ar fi părăsit ieri Republica Moldova. Acesta ar intenționa să ceară azil politic în Marea Britanie. Potrivit deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Sergiu Litvinenco, plecarea lui Platon ar fi fost coordonată cu procurorul general, Alexandr Stoianoglo.

Potrivit canalului de Telegram, Dragoș Galbur, Veaceslav Platon a zburat la Londra duminică, 18 iulie, și urmează să solicite azil politic în Marea Britanie.

„Veaceslav Platon a fugit din Republica Moldova, decolând astăzi la ora 13.10, spre Londra, (zborul 9U 833). Surse din anturajul controversatului om de afaceri afirmă că acesta urmează să solicite azil politic în Marea Britanie.

Sursele mele mi-au comunicat că Veaceslav Platon urma să fie reținut săptămâna viitoare în dosarul filării magistratei Angela Bostan, de la Curtea de Apel Chișinău”, se arată în postarea de pe Telegram.

Deputatul PAS Sergiu Litvinenco a scris, pe Facebook, că „este o bătaie de joc că Platon a fost lăsat să părăsească liber Republica Moldova” și susține că plecarea ar fi fost coordonată cu procurorul general, Alexandr Stoianoglo.

„Este o bătaie de joc că Platon a fost lăsat să părăsească liber Republica Moldova. Or, din câte se știe, acesta figurează în mai multe dosare penale gestionate de procurori, astfel încât cel puțin o interdicție de a părăsi țara era obligatorie.

Nu știu ce explicații va găsi și de această dată procurorul general, dar sunt aproape sigur că așa ceva nu se putea face fără acceptul lui. Dar persoane care le permit pușcăriabililor de calibru mondial să fugă nestingherit din țară nu pot a priori să reformeze justiția și să lupte cu corupția. Adică nu pot face dreptate așa cum a cerut poporul Republicii Moldova în cadrul scrutinului din 11 iulie 2021”, a scris Litvinenco pe Facebook.

Judecătoria Chişinău, sediul Buiucani, l-a achitat la data de 14 iunie, pe Veaceslav Platon, controversatul om de afaceri care a fost condamnat la 18 ani de închisoare în dosarul fraudei bancare.

La aproape un an după ce a fost eliberat din închisoare, Veaceslav Platon a fost absolvit de toate acuzațiile care au dus la condamnarea sa anterioară în dosarul miliardului, iar Procuratura anunță că „a solicitat restituirea dosarului penal pentru reluarea urmăririi penale, în vederea identificării făptuitorului infracțiunilor”. Decizia acuzatorilor a ajuns în atenția șefei statului. Maia Sandu spune că „Gruparea lui Platon reprezintă un pericol pentru securitatea statului” și cere Procuraturii „să-și analizeze bine deciziile sub aspectul legalității și interesului național”.

Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a fost condamnat în aprilie 2017 la 18 ani de închisoare fiind învinuit că ar fi obținut, prin scheme ilegale, aproximativ 1 miliard de lei de la Banca de Economii a Moldovei, în urma unor credite acordate pentru firme conduse de persoane interpuse în noiembrie 2014.

Veaceslav Platon a fost reținut la 25 iulie 2016 la Kiev, în aceeași zi în care autoritățile de la Chișinău l-au anunțat în căutare internațională, fiind învinuit în dosarul privind fraudarea Băncii de Economii, de unde ar fi primit credite neperformante în sumă de aproximativ 800 milioane de lei. Pe 29 august 2016 Platon a fost extrădat în R. Moldova. Procurorul pe acest caz a cerut pentru Platon o pedeapsă cumulativă de 23 de ani de închisoare.

Ulterior, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a declarat într-o conferință de presă că dosarul în privința lui Veaceslav Platon a fost falsificat în totalitate, iar principalul beneficiar al furtului miliardului a fost Vlad Plahotniuc. La 15 iunie 2020, Platon a fost eliberat din penitenciar după ce instanța a acceptat demersul procurorului general de suspendare a executării pedepsei.

Veaceslav Platon a fost deputat în Parlamentul R. Moldova între anii 2009-2010, pe listele Alianţei Moldova Noastră, fiind considerat unul dintre cei mai bogaţi cetăţeni moldoveni. Anterior, în 1998, a fost ales membru al Consiliului Municipal Chișinău pe listele blocului electoral al agrarienilor. În 1994 a devenit vicepreședinte al consiliului de administrare al băncii „Moldindconbank”, apoi și vicepreședinte al consiliului băncii „Investprivatbank”. A avut afaceri în domeniul zahărului în R. Moldova apoi în domeniul atomo-energetic din Ucraina. De-a lungul anilor, acesta a fost acuzat de participarea la diverse scheme dubioase, fiind poreclit „raiderul nr. 1 din CSI”. În special prin intermediari, Platon deţine afaceri în R. Moldova, Ucraina şi Rusia.

Anterior, Platon a acuzat că dosarele penale emise pe numele său ar fi o comandă venită din partea fostului său partener de afaceri, Vladimir Plahotniuc.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media