VIDEO/ Un nou muzeu dedicat lui Hans Christian Andersen, inaugurat în Danemarca

4 iulie 2021, 15:33 Arte 146
Un nou muzeu dedicat lui Hans Christian Andersen.  Sursa: captură video/ Youtube

Regina Margareta a II-a a Danemarcei a inaugurat un nou muzeu dedicat autorului pentru copii Hans Christian Andersen, în orașul natal al scriitorului, Odense, în urma unui proiect de renovare de 10 ani, scrie The Local.

Muzeul va fi deschis publicului, chiar dacă proiectul extrem de ambițios nu este încă pe deplin finalizat.

„O numim o deschidere ușoară, ceea ce înseamnă că încă nu am terminat”, a declarat Henrik Lübker, de la Odense City Museums.

„Stăm izolați de atât de mult timp și nu toată lumea poate călători în străinătate vara aceasta, așa că ne-am gândit că ar fi groaznic să nu le putem arăta oamenilor la ce lucrăm de atâția ani”, a adăugat el.

Proiectat de arhitectul japonez Kengo Kuma, care a creat și noul stadion olimpic din Tokyo, muzeul a costat în jur de 390 de milioane de coroane daneze (52 de milioane de euro, 62 de milioane de dolari), acoperite în cea mai mare parte de fundații private.

„Ideea din spatele designului arhitectural seamănă cu metoda lui Andersen, în care o lume mică se extinde brusc la un univers mai mare”, a explicat Kuma înainte de inaugurare.

Două treimi din muzeul din lemn și sticlă este subteran și se află într-o vastă grădină cu pasarele pavate și garduri vii înalte. Structura sa e asemuită cu „trecerea într-un univers magic al copiilor” care „se împletește cu o grădină magică labirintică”.

Hans Christian Andersen (1805-1875), născut dintr-un tată de meserie cizmar și o mamă de meserie spălătoreasă, devine celebru în lumea întreagă datorită poveștilor sale, precum „Mica Sirenă”, „Hainele cele noi ale împăratului”, „Prinţesa şi bobul de mazăre”, „Răţuşca cea urâtă”, „Crăiasa zăpezii” şi „Soldăţelul de plumb”. Astfel, H.C. Andersen a ajuns să fie cel mai cunoscut scriitor danez din lume şi un adevărat erou în oraşul Odense.
Alina
publicat de:
Alina Baran
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media