VIDEO/ Igor Grosu anunță candidații la funcția de reprezentanți ai Republicii Moldova la ONU, Consiliul Europei, dar și viitor ambasador al țării noastre în Japonia

15 septembrie 2021, 10:50 Politică 221
Igor Grosu.  Sursa: Replica Media

Președintele Parlamentului Igor Grosu a oferit, în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4, numele candidaților care ar putea fi reprezentanții Republicii Moldova la Consiliul Europei, la Organizația Națiunilor Unite (ONU), precum și viitor ambasador al Republicii Moldova în Japonia.

„La Comisia politică externă şi integrare europeană a parvenit propuneri de la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE): Dumitru Socolan - ambasadorul Republicii Moldova în Japonia, Gheorghe Leucă - la ONU și Daniela Cujbă - la Consiliul Europei”, a spus Igor Grosu.

Întrebat despre potențialii candiați la funcția de ambasadori ai Republicii Moldova în Rusia și România, speakerul Parlamentului a precizat că nu cunoaște cine ar putea fi.

La data de 9 august 2021, ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Vladimir Golovatiuc, a fost rechemat din funcție de către Guvern.

La data de 28 iulie, MAEIE l-a rechemat la Chișinău pe Golovatiuc pentru o perioadă nedeterminată, asta după mai multe informații despre un episod petrecut la sediul misiunii diplomatice de la Moscova după ce o angajată s-a plâns de hărțuire sexuală din partea lui Golovatiuc.

Potrivit deschide.md, Golovatiuc este acuzat de o angajată de hărțuire sexuală.

„Cazul ar fi avut loc 3 săptămâni în urmă. Ambasadorul Golovatiuc a chemat-o pe angajata misiunii diplomatice sub un pretext inventat în apartamentul său care se află deasupra biroului de serviciu. Imediat după ce angajata a intrat în hall, Vladimir Golovatiuc a ieșit din biroul sau gol și excitat sexual. Doar datorită reacției rapide, angajata a reușit să scape din brațele ambasadorului”, scrie publicația.

Vladimir Golovatiuc e un fost deputat socialist și este considerat un apropiat al liderului PSRM, Igor Dodon.

De profesie economist, Golovatiuc, fără experiență în serviciul diplomatic, a fost numit în funcție pe ultima sută de metri a mandatului de președinte a lui Dodon fiind aprobat în grabă de Guvernul Chicu.

Prezumţia de nevinovăţie este un principiu fundamental, garantat de Constituţia Republicii Moldova, care prevede că „orice persoană acuzată de un delict este prezumată nevinovată până când vinovăţia sa va fi dovedită în mod legal, în cursul unui proces judiciar public, în cadrul căruia i s-au asigurat toate garanţiile necesare apărării sale”.(Constituţia Republicii Moldova, art.21)
Alina
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media